AEX 4H-grafiek
Goedemorgen, de Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet in navolging van een zwak Wallstreet en slechte sessie in Azië.
De AEX future staat momenteel op 669 en dat is zo'n 6 punten lager. De futures voorzien een openingsverlies van 126 punten voor de Duitse DAX, een min van 61 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 61 punten voor de Britse FTSE 100.
De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag juist licht hoger, in afwachting van het rentebesluit door de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag.
Eerdere winsten liepen terug na relatief sterke cijfers voor Amerikaanse dienstensector. Die bieden de Amerikaanse Federal Reserve ruimte om de rente opnieuw fors te verhogen.
Het was weer een wisselvallige handelsdag voor Europese markten. Een aanvankelijk positieve start werd deels ongedaan gemaakt door een sterke stijging van de rendementen op obligaties en een verzwakking van de Amerikaanse aandelenmarkt. Het laatste rapport van ISM over de dienstensector in augustus versterkte de verwachting dat de Federal Reserve over ruim twee weken de rente opnieuw met 75 basispunten verhoogt.
Volgens ISM trok de groei van de Amerikaanse dienstensector nog iets aan in augustus, terwijl S&P Global een sterke daling meldde.
ISM is meer een indicator voor de wereldeconomie, omdat deze index vooral multinationals volgt, zei Philip Marey van Rabobank. S&P Global zou meer de binnenlandse situatie in de Verenigde Staten weergeven, die in dat geval slechter is dan de mondiale.
De Duitse fabrieksorders over juli vielen lager uit dan verwacht, bleek eerder op de dag.
Volgens econoom Melanie Debono van Pantheon Macroeconomics leidt het besluit van Rusland om de Nord Stream-pijplijn af te sluiten voor Europa tot een verdere stijging van de gasprijzen, waardoor de inflatie hoog blijft en de druk op het besteedbaar inkomen van consumenten aanhoudt.
Een diepe recessie in Duitsland zal de hele eurozone in het een recessie duwen tegen het einde van het jaar. De beleidsrente is dan 175 basispunten hoger dan nu, verwacht de markt volgens Debono, omdat de ECB donderdag om te beginnen de rente zal verhogen met 75 basispunten.
Saudi Aramco, het Saoedische staatsoliebedrijf, verlaagde de prijs van zijn olie voor de Aziatische markt met 3,95 dollar per vat, en voor Europese kopers met 2 dollar, door zorgen over afnemende vraag naar olie. Ook de aardgasprijs daalde in Europa.
Bedrijfsnieuws
Zumtobel heeft de omzet in het afgelopen kwartaal zien oplopen, maar het resultaat juist onder druk zien staan door opgelopen kosten en hogere investeringen. Het aandeel sloot 0,8 procent lager.
Credit Suisse verkoopt zijn trust-activiteiten als voorbode van een grotere schoonmaak. De trustkantoren in Guernsey, Singapore en de Bahama's gaan naar N.T. Butterfield, en de trustkantoren in Liechtenstein naar Gasser Partner Trust. De Zwitserse zakenbank sloot vrijwel vlak.
Volkswagen brengt 12,5 procent van zijn snelle automerk Porsche naar de beurs en de slechte staat van dienst van het bestuur van Volkswagen kan wel eens betekenen dat het nieuwe aandeel uit de startblokken zal schieten, volgens The Wall Street Journal. Het belang van 12,5 procent zou zo'n 10 miljard euro kunnen opbrengen, wat het de grootste beursgang zou maken sinds Glencore in 2011. Porsche zou 60 tot 84 miljard euro waard zijn. Volkswagen sloot bijna 6 procent hoger.
Een staking van piloten bij Lufthansa werd dinsdag vermeden na een nieuwe ronde van gesprekken. De vakbond eist een loonsverhoging van 5,5 procent dit jaar en nog eens 8,2 procent erbij vanaf volgend jaar. Het aandeel won 1,5 procent.
In Frankfurt was Zalando met een plus van bijna 3 procent een opvallend aandeel. Ook H&M won 1,4 procent.
Kledingfabrikanten zoals H&M, Inditex, Adidas en Puma gaan mogelijk meer kleding maken die uit één materiaal bestaat, na plannen van de Europese Commissie om "snelle mode uit de mode te maken." Kleding moet een lang leven hebben en recyclebaar zijn, in het beoogde nieuwe beleid.
Euro STOXX 50 3.500,14 (+0,29%)
STOXX Europe 600 414,38 (0,24+%)
DAX 12.871,44 (+0,87%)
CAC 40 6.104,61 (+0,19%)
FTSE 100 7.300,44 (+0,18%)
SMI 10.834,18 (+0,14%)
AEX 675,27 (+0,17%)
BEL 20 3.572,76 (+0,14%)
FTSE MIB 21.480,61 (+0,00%)
IBEX 35 7.842,20 (-0,26%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag lager.
De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, op de verwachting van meer renteverhogingen door de Federal Reserve en door somberheid over de aanhoudende energiecrisis in Europa.
Het was de zevende handelsdag op rij met verlies voor de Nasdaq, wat in zes jaar niet voorkwam. Stijgende rendementen op staatsobligaties en een sterkere dollar drukten met name op de technologie-index.
"Er is niet veel vraag naar aandelen momenteel, mensen zijn nerveus. Ik denk dat het deels psychologie is, deels de sterke dollar en deels de hogere rendementen op obligaties: dat zit allemaal in het recept", zei Steve Sosnick van Interactive Brokers.
De Amerikaanse beleggers gingen vrijdag een lang weekend in met verlies, na een solide banenrapport. Vrijdagavond bleek dat Rusland de Nord Stream aardgasleiding naar Europa voor onbepaalde tijd dichthoudt. Europese beurzen reageerden daar maandag op maar Wall Street verwerkt dat nieuws pas vandaag, omdat de Amerikanen maandag vrij hadden voor Labor Day.
Een index van ISM voor de dienstensector bleek verrassend sterk in augustus. De index steeg van 56,7 naar 56,9, waar een daling tot 55,5 was voorspeld. Een andere index van S&P Global wees juist op sterke krimp van de Amerikaanse dienstensector.
Dit zou de Federal Reserve ruimte geven om de rente snel te blijven verhogen. De rendementen op staatsleningen stegen, vooral de langere looptijden, met een stijging van de tienjarige yield met bijna 14 basispunten tot 3,337%.
Het volgende richtpunt voor de Amerikaanse beurzen is het Beige Book van de Federal Reserve, een rapport dat geldt als leidraad voor het monetaire beleid en dat woensdagavond verschijnt.
De oliemarkten konden dinsdag reageren op het besluit van OPEC+ op maandag om de olieproductie in oktober met 100.000 vaten per dag te verlagen. Maandag was er alleen elektronische handel vanwege Labor Day. "De productieverlaging is grotendeels symbolisch en heeft waarschijnlijk nauwelijks impact op de marktbalans", schreef UBS.
Bedrijfsnieuws
De hogere obligatierendementen en sterkere dollar waren vooral negatief voor mega-tech-aandelen zoal Apple, Meta en Amazon.com. Apple onthult woensdag naar verwachting de nieuwe iPhone en sloot 0,8 procent lager. Meta en Amazon leverden 1 procent in.
"We hebben een inverse relatie gezien tussen tech-aandelen en langetermijn obligatierendementen, op basis van het idee dat tech-aandelen de ultieme belegging voor de lange termijn zijn", aldus Sosnick.
Afgelopen weekend werd bekend dat CFO Gustavo Arnal van Bed Bath & Beyond vrijdag is overleden na een val van een wolkenkrabber in Manhattan, in een vermoedelijke zelfmoord. Bath & Beyond kondigde vorige week een grote reorganisatie aan. Het aandeel sloot 18 procent lager.
Instagram heeft van de Ierse toezichthouder een boete van 405 miljoen euro gekregen voor het onzorgvuldig omgaan met gegevens van kinderen. Volgens moederbedrijf Meta heeft de boete betrekking op oude instellingen die een jaar geleden zijn bijgewerkt. Daarom wil het bedrijf de boete aanvechten. Meta sloot 1 procent lager.
Aandelen van softwarebedrijf ADT stegen 16 procent nadat bekend werd dat verzekeraar State Farm 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd. Eerder investeerde Google-moeder Alphabet al 450 miljoen dollar en daar zou nu 150 miljoen dollar bovenop komen, meldde de Wall Street Journal.
FedEx stond dinsdag onder druk nadat het aandeel een adviesverlaging van Citigroup kreeg, waarbij de analist aangaf de voorkeur te hebben voor concurrent UPS. FedEx daalde 2,2 procent. UPS sloot vlak.
S&P 500 index 3.908,19 (-0,41%)
Dow Jones index 31.145,30 (-0,55%)
Nasdaq Composite 11.544,91 (-0,74%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden woensdag lager. China meldde een stijging van de export in augustus, maar die was wel minder sterk dan door economen voorzien.
Nikkei 225 27.366,62 (-0,9%)
Shanghai Composite 3.242,97 (-0,0%)
Hang Seng 18.870,53 (-1,7%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 0,9895. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 0,9902 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 0,9905 op de borden.
USD/JPY Yen 143,94
EUR/USD Euro 0,9895
EUR/JPY Yen 142,41
MACRO-AGENDA:
04:00 Handelsbalans - Augustus (Chi)
08:00 Industriële productie - Juli (Dld)
11:00 Economische groei - Tweede kwartaal def. (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Juli (VS)
20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Event Apple met onthulling nieuwe iPhone (VS)
22:00 GameStop - Cijfers tweede kwartaal (VS)
Door: ABM Financial News.