Rustig begin van spannende week

Gepubliceerd op 19 september 2022 om 08:30

                                                                   AEX 1H-grafiek

Goedemorgen de Europese beurzen gaan maandag een vrijwel vlakke opening tegemoet. 

De AEX staat momenteel op de steun van 662. De future voorzien een verlies van 15 punten voor de Duitse DAX, een plus van 12 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Londense beurs houdt de deuren vandaag evenwel gesloten in verband met de begrafenis van koninging Elizabeth II. Vaak zijn de volumes op de andere Europese beurzen lager, als Londen dicht blijft.

De Europese beurzen zijn vrijdag fors lager gesloten, maar na wat herstel van Wallstreet hebben de futures in de avonduren iets kunnen herstellen.

Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag fors lager, nadat een waarschuwing van FedEx aanleiding gaf tot bezorgdheid over een recessie in de VS en zwakke Britse detailhandelsverkopen de [hoge] kosten van levensonderhoud in het VK benadrukten.

De aandelen van Europese bezorgbedrijven zakten weg na een waarschuwing van FedEx. De Amerikaanse postbezorger zei dat "macro-economische zwakte" in Azië en "service-uitdagingen" in Europa de oorzaak waren van een omzetderving van 500 miljoen dollar.

"Het feit dat FedEx verwacht dat de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt, heeft ertoe geleid dat handelaren voorzichtig zijn en er niet veel beleggers bereid zijn te kopen", zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

"Het is zeer waarschijnlijk dat we de komende dagen soortgelijke berichten van andere bedrijven zullen zien en dat kan het algemene sentiment nog negatiever maken", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in de eurozone in augustus verder is opgelopen. De consumentenprijzen stegen vorige maand met 9,1 procent. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,6 procent.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in augustus op maandbasis gedaald met 1,6 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 5,4 procent. In navolging daalde het Britse pond tot onder de 1,14 dollar en dat was voor het eerst in 37 jaar.

Bedrijfsnieuws

Europese pakketbezorgers stonden onder druk, na de omzetwaarschuwing van FedEx. PostNL verloor 1,1 procent. Deutsche Post daalde 6,7 procent. Royal Mail daalde 8 procent.

In Parijs won Renault 1,8 procent, Unibail-Rodamco-Westfield steeg 1,7 procent, terwijl Bouygues 5,3 procent verloor.

In Frankfurt noteerde Continental 1,0 procent hoger, Daimler Truck steeg 0,8 procent en Hellofresh won 0,2 procent. Siemens Health verloor 3,7 procent, evenals Merck.

Euro STOXX 50          3.500,41 (-1,2%)
STOXX Europe 600       408,24 (-1,6%)
DAX                    12.741,26 (-1,7%)
CAC 40                 6.077,30 (-1,3%)
FTSE 100               7.236,68 (-0,6%)
SMI                    10.610,65 (-1,3%)
AEX                    664,83 (-1,5%)
BEL 20                 3.592,32 (-0,3%)
FTSE MIB               22.110,89 (-1,1%)
IBEX 35                7.984,70 (-1,3%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures iets lager, nadat het vrijdag ook al een rood slot was.

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden vrijdag, vanwege de aanhoudend zorgen over de omvang en timing van toekomstige renteverhogingen.

"De Amerikaanse centrale bank doet er naar eigen zeggen alles aan om de inflatie in te dammen. Niet iedereen is het daar mee eens. Diverse CEO’s van de grootste bedrijven wereldwijd, waarschuwen zelfs dat de Fed met haar renteverhogingen uiteindelijk deflatie zal veroorzaken. Het blijft een lastige taak, want om de inflatie te verlagen moet de Fed de economie vertragen, maar niet slopen", zei marktanalist Justin Blekemolen van Lynx.

Daarnaast deed een winstwaarschuwing van FedEx alarmbellen rinkelen. De prestaties van pakketbezorgers zijn volgens marktvolgers een goede indicatie voor de richting van de economie.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september is verbeterd. De index steeg van 58,2 eind augustus tot 59,5.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag vrijwel vlak, ofwel 0,01 dollar hoger, op 85,11 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

FedEx daalde ruim 21,0 procent, nadat de pakketbezorger donderdag nabeurs met een waarschuwing kwam bij de voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal. FedEx trok de outlook voor heel het boekjaar in en sprak van macro-economische zwakte in Azië en uitdagingen in Europa, waardoor de omzet in deze regio's 500 miljoen dollar lager uitkomt in het eerste kwartaal. Om kosten te besparen voert het bedrijf onder meer een personeelsstop in, gaan er 90 FedEx-locaties dicht en worden vrachtactiviteiten en bezorgen op zondag deels teruggeschroefd. Volgende week donderdag komt FedEx met volledige kwartaalcijfers en een nieuwe outlook. Analisten hebben na de waarschuwing hun adviezen en koersdoelen verlaagd.

Rivaal UPS verloor bijna 5,0 procent. Ook in Europa staan sectorgenoten stevig onder druk.

General Electric kwam donderdag eveneens met een verontrustende boodschap voor de markt. De aanhoudende uitdagingen, die vooral de luchtvaart- en gezondheidszorgactiviteiten van GE treffen, zullen van invloed zijn op de prestaties van het bedrijf in het derde kwartaal, waarschuwde CFO Carolina Dybeck Happe donderdag tijdens een conferentie van Morgan Stanley. "De toeleveringsketen blijft moeilijk en blijft ons vermogen om aan onze klanten te leveren belemmeren", aldus Dybeck Happe. Het aandeel noteerde circa 3,5 procent lager.

Uber maakte donderdagavond melding van een cyberaanval, waarbij een hacker heeft kunnen binnendringen in de systemen van het taxibedrijf. Het aandeel daalde ongeveer 3,5 procent.

Intuitive Machines nadert een fusie met een SPAC om het ruimtevaartbedrijf naar de beurs te brengen tegen een waardering die kan oplopen tot boven de 1 miljard dollar. Dit meldde de Wall Street Journal vrijdag.

S&P 500 index              3.873,33 (-0,7%)
Dow Jones index            30.822,42 (-0,5%)
Nasdaq Composite           11.448,40 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood.

Nikkei 225                     27.567,65 (slotstand vrijdag)
Shanghai Composite      3.121,46 (-0,2%)
Hang Seng                    18.580,87 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 0,9996. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0010 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0021 op de borden.

USD/JPY Yen   143,15
EUR/USD Euro  0,9996
EUR/JPY Yen  143,06

MACRO-AGENDA:
- Geen agendapunten

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.