Rustige opening na verkoop Wallstreet

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 08:22

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, na de forse verliezen vrijdagavond op Wall Street.

De AEX future staat momenteel op 631 en dat is een puntje hoger. De futures voorzien een openingswinst(je) van 5 punten voor de Duitse DAX en een min van 26 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 28 punten lager te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd.

De Europese beurzen sloten een turbulente week in een stijgende lijn af, maar wel onder de hoogtepunten van de dag.

De waarderingen van aandelen zijn dit jaar flink gedaald, waardoor koopjesjagers weer op het toneel verschijnen, aldus sommige marktvorsers.

"Er zijn veel redenen waarom een sterke rally plaats heeft gevonden. Maar de vraag of dit een bear market rally is of een duurzame bodem, blijft onbeantwoord", waarschuwde Kevin Verstraete, beleggingsspecialist bij Lynx.

Econoom Bernard Keppenne van CBC Banque spreekt van een technisch herstel, met op de achtergrond de hoop dat de renteverhoging langzaam ten einde zullen komen, terwijl de bedrijfsresultaten er degelijk zouden moeten uitzien. De econoom waarschuwt echter voor te veel optimisme.

De consumentenprijzen van Frankrijk kwamen in de definitieve meting over september ten opzichte van augustus nog lager uit dan in de voorlopige. De eerste meting duidde al op een afname met 0,5 procent, maar de daling bleek nu te zijn uitgekomen op 0,6 procent.

De export van de eurozone in augustus steeg, maar beduidend minder sterk dan de import. De muntunie voerde op jaarbasis 24,0 procent meer uit, maar importeerde ook 53,6 procent meer en dat  zorgde voor een tekort op de handelsbalans van 50,9 miljard euro.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat de Britse premier Liz Truss haar minister van financiën Kwasi Kwarteng heeft ontslagen in een poging haar premierschap te redden en dat verregaande belastingplannen worden aangepast. Kwarteng wordt opgevolgd door Jeremy Hunt, meldde Downing Street 10 vrijdagmiddag. Bij de wedkantoren lijkt het premierschap van Truss zelf inmiddels ook niet veilig meer.

Hewson zag het Britse pond dalen en de Britse obligatierentes stijgen na het nieuws. Het lijkt de markt niet zozeer te gaan om het beleid maar meer om de personen die het moeten uitvoeren, volgens de marktkenner.

Bedrijfsnieuws

Het Franse voedingsconcern Danone doet per direct afstand van de Russische operaties, goed voor circa 5 procent van de groepsomzet in de eerste negen maanden van dit jaar. Hierdoor ziet de onderneming zich genoodzaakt tot 1 miljard euro af te schrijven. Het aandeel steeg ruim een half procent.

Royal Mail is in de eerste helft van boekjaar 2022/2023 in de rode cijfers gedoken en kondigt een massaontslag aan. Royal Mail kelderde bijna 12 procent.

In Frankfurt liep de koers van het aandeel Vonovia 6,5 procent op en in Parijs was die van EssilorLuxottica goed voor een plus van ruim 3 procent.

Het aandeel TotalEnergies steeg bijna 2 procent. Er lijkt beweging te zitten in het loonconflict dat de energiereus met de vakbonden heeft, ofschoon de grootste daarvan volgens berichten in de media uit de onderhandelingen is gestapt.

Halfgeleideraandelen stonden onder druk. Besi, ASML en ASMI verloren 2,5 tot ruim 4 procent in Amsterdam. Infineon en STMicroelectronics daalden zo'n 1,5 procent.

Euro STOXX 50         3.390,74 (+0,8%)
STOXX Europe 600        391,31 (+0,6%)
DAX                  12.437,81 (+0,7%)
CAC 40                5.931,92 (+0,9%)
FTSE 100              6.858,79 (+0,1%)
SMI                  10.329,34 (+1,0%)
AEX                     630,58 (-0,4%)
BEL 20                3.387,10 (+1,2%)
FTSE MIB             20.930,81 (+0,7%)
IBEX 35               7.382,50 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een licht hogere opening tegemoet, na vrijdag flink lager te zijn geëindigd.

De markten in New York verloren kort na de openingsbel al terrein en zakten daarna verder weg. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op de inflatieverwachtingen van de Universiteit van Michigan, die in oktober flink opliepen. Het consumentenvertrouwen in de VS verbeterde deze maand wel, maar de verwachtingsindex daalde.

Donderdag kreeg Wall Street ook al tegenvallende inflatiedata te verwerken. De kerninflatie steeg in september in de VS op jaarbasis van 6,3 naar 6,6 procent. De markt interpreteerde de data als een bevestiging dat de Fed in zijn strijd om de inflatie te beteugelen zijn agressieve beleid niet zal wijzigen en in november de rente met minimaal 75 basispunten zal verhogen.

Toch wisten de Amerikaanse beurzen donderdag flink te stijgen, wat mogelijk het resultaat was van "short-covering", zei analist Marios Hadjikriacos van MX.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de detailhandel in de VS in september ten opzichte van de voorgaande maand op een ongewijzigd niveau noteerde, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,3 procent. In augustus stegen de verkopen nog wel met 0,4 procent.

De Amerikaanse importprijzen zijn in september op maandbasis gedaald met 1,2 procent, terwijl de exportprijzen daalden met 0,8 procent. De importprijzen van brandstof daalden vorige maand met 7,5 procent.

WTI-olie werd vrijdag 4 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase boekte in het afgelopen kwartaal een lagere winst ondanks hogere inkomsten, maar overtrof daarmee wel de verwachtingen. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Wells Fargo boekte in het derde kwartaal, net als JPMorgan meer inkomsten, maar beduidend minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel won ruim 2 procent.

Citigroup zag in het derde kwartaal van 2022 de inkomsten op jaarbasis ook stijgen, maar ten opzichte van het tweede kwartaal was er geen verbetering. Het aandeel won bijna een procent.

Morgan Stanley zag in het afgelopen kwartaal zowel de inkomsten als de winst dalen. Het aandeel daalde bijna 5 procent.

Michael Hewson van CMC Markets wees erop dat JPMorgan en Wells Fargo meer geld in de stroppenpot voor kredietverliezen moesten steken. Bij Citigroup en Morgan Stanley vielen de handelsinkomsten tegen, aldus Hewson.

Kroger en Albertsons bevestigen in gesprek te zijn over een fusie, nadat de besprekingen donderdag uitlekten. Kroger koopt alle aandelen Albertsons voor 34,10 dollar per aandeel. Daarmee wordt de overnameprooi gewaardeerd op 24,6 miljard dollar, inclusief 4,7 miljard dollar aan schulden. Kroger daalde ruim 7 procent, terwijl Albertsons ruim 8 procent moest inleveren.

UnitedHealth heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de winstverwachtingen voor het hele boekjaar. Het zorgconcern verwacht een aangepaste winst van 21,85 tot 22,05 dollar per aandeel, waar eerder nog werd uitgegaan van 21,40 tot 21,90 dollar per aandeel. Het aandeel won een procent.

Beyond Meat daalde bijna 10 procent na een omzetwaarschuwing. De producent van vleesvervangers voorziet nu een jaaromzet van 400 tot 425 miljoen dollar. Eerder werd nog gerekend op een omzet van 470 tot 520 miljoen dollar. Het bedrijf brengt het personeelsbestand terug met circa 200 werknemers. Dat is een verlaging met circa 19 procent.

Elon Musk wordt door federale autoriteiten onderzocht in verband met de overnameplannen voor Twitter voor 44 miljard dollar. Advocaten van Twitter zeiden dat ze kopieën hadden geëist van "inhoudelijke correspondentie" die Musk met de autoriteiten heeft uitgewisseld. Twitter steeg bijna een half procent.

Aandelen Nutanix stegen bijna 25 procent nadat de Wall Street berichtte dat het Amerikaanse cloud-computing bedrijf, met een marktwaarde van 5 miljard dollar, op zoek is naar een koper.

S&P 500 index                3.583,07 (-2,4%)
Dow Jones index             29.634,83 (-1,3%)
Nasdaq Composite            10.321,39 (-3,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren maandag lager.

Nikkei 225             26.713,85 (-1,4%)
Shanghai Composite     3.068,83  (-0,1%)
Hang Seng              16.399,46 (-1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9736. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 0,9728.

USD/JPY Yen   148,79
EUR/USD Euro  0,9736
EUR/JPY Yen   144,85

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Augustus def. (Jap)
14:30 Empire State index - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Bank of America - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.