Lagere opening AEX & Dax

Gepubliceerd op 28 oktober 2022 om 08:16

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag met verlies van start na opnieuw tegenvallende cijfers van Wallstreet.

De AEX future staat op dit moment op een stand van 662 en dat is zo'n 6 punten lager. DE futures voorzien een openingsverlies van 85 punten voor de Duitse DAX en een min van 34 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 36 punten lager te openen.

De aandelenmarkten zijn donderdag verdeeld geëindigd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van opnieuw een volatiele sessie.

De handelsdag stond in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB verhoogde de belangrijkste rentetarieven conform de verwachting met 75 basispunten, maar liet in het midden of het tempo van de verhogingen nu wordt teruggeschroefd.

"Er komen meer renteverhogingen aan", wilde voorzitter Christine Lagarde donderdag in een toelichting wel bevestigen.

De tweede verhoging met 75 basispunten op rij brengt de depositorente in het midden van de door ECB genoemde bandbreedte van 1 tot 2 procent die wordt beschouwd als een neutrale rente, oftewel een renteniveau waarbij de economie noch gestimuleerd noch afgeremd wordt.

Dat zou volgens investeringsstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors een "natuurlijk punt" moeten zijn om het tempo van de renteverhogingen terug te schroeven, "zeker gezien de grote kans op een recessie in de eurozone in het vierde kwartaal."

Daarom verwacht State Street dat de ECB de rente in december met 'slechts' 50 basispunten verhoogt, "zodat de depositorente tegen het einde van het jaar uitkomt op 2 procent", aldus Kassam.

Econoom Carsten Brzeski van ING vraagt zich af waarom er überhaupt nog meerdere aanvullende renteverhogingen nodig zouden zijn. In de ECB-vooruitzichten van september ging de centrale bank al uit van een inflatie van 2,3 procent in 2024. Brzeski gokt dat de ramingen in december voor 2025 een inflatie van 2,0 procent laten zien.

Volgens Brzeski was de ECB niet eerder zo agressief. "In iets meer dan drie maanden heeft de ECB de rente met in totaal 200 basispunten verhoogd", waarmee het de scherpste en meest agressieve verhogingscyclus ooit is", aldus de econoom.

Bedrijfsnieuws

Shell heeft in het derde kwartaal van 2022 meer winst geboekt dan een jaar eerder en kondigde aan het dividend steviger te willen verhogen en nog meer eigen aandelen te gaan inkopen. Het aandeel Shell sloot in Amsterdam bijna 6 procent hoger. Concurrenten BP en TotalEnergies stegen zo'n 3 procent.

De omzet van Unilever is in het derde kwartaal sterker dan verwacht gestegen, ondanks dat de volumes daalden. De onderneming verhoogde opnieuw de outlook voor heel dit jaar. Unilever steeg rond een half procent.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield kwam ook met een outlookverhoging en steeg bijna 2 procent.
 
Credit Suisse heeft in het derde kwartaal een miljardenverlies geleden en kondigde een nieuwe strategie aan, met onder meer een geplande verkoop van de Amerikaanse zakenbankactiviteiten, kostenbesparingen en een kapitaalverhoging van 4 miljard Zwitserse frank. Het aandeel daalde bijna 19 procent.

AB InBev kwam in het derde kwartaal met solide resultaten, oordeelden analisten. Het aandeel steeg in Brussel bijna 6 procent.

ArgenX, naast AB InBev de andere zwaargewicht op de Brusselse beurs, leverde juist 7,5 procent in na cijfers.

ASR Nederland wil de Nederlandse tak van Aegon overnemen. De combinatie moet een leidende positie opleveren op de Nederlandse markt voor pensioenen, levensverzekeringen en niet-levensverzekeringen. Aegon zal een strategisch belang van 29,99 procent in ASR krijgen, naast 2,5 miljard euro in contanten. ASR steeg 4,5 procent en Aegon 6,5 procent.

Euro STOXX 50         3.608,53 (+0,1%)
STOXX Europe 600        410,19 (-0,03%)
DAX                  13.211,23 (+0,1%)
CAC 40                6.244,03 (-0,5%)
FTSE 100              7.073,69 (+0,3%)
SMI                  10.706,62 (-1,0%)
AEX                     669,40 (+0,6%)
BEL 20                3.527,26 (-0,2%)
FTSE MIB             22.590,41 (+0,9%)
IBEX 35               7.921,10 (+0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een vlakke opening tegemoet. Beleggers kunnen reageren op de resultaten van zwaargewichten Apple, Intel en Amazon die donderdag nabeurs verschenen. Apple behaalde een hogere winst en omzet dan verwacht, maar de verkoop van iPhones viel tegen. Het bedrijf heeft ook last van de sterke dollar.

Amazon stelde de markt teleur met zijn outlook. Het aandeel ging nabeurs dan ook hard onderuit. Intel kondigde aan de komende jaren flink in de kosten te willen snijden en verlaagde de outlook, maar de winst was beter dan verwacht en de omzet gelijk aan de marktverwachting.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld geëindigd.
 
Koersdalingen van technologiebedrijven trokken de beurzen woensdag al omlaag, na teleurstellende resultaten van Alphabet en Microsoft. Donderdag ging Meta Platforms hard onderuit.

Grote techbedrijven hadden de veilige haven moeten zijn voor beleggers, maar handelaren zijn er nu achter dan de hoge waarderingen deze aandelen kwetsbaar maken voor tekenen van structurele of cyclische problemen.

"Het besef is gekomen dat de macht van grote techbedrijven niet immuun is voor een vertraging", zei Susannah Streeter van Hargreaves Lansdown.

Op macrovlak was er aandacht voor bbp-cijfers uit de VS. De Amerikaanse economie bleek in het derde kwartaal met 2,6 procent gegroeid. Economen hadden gerekend op een stijging van 2,3 procent.

De orders voor duurzame goederen liepen in september met 0,4 procent op, na een stijging van 0,2 procent in augustus. Economen rekenden op een plus van 0,7 procent.

De steunaanvragen in de VS liepen met een bescheiden 3.000 op vorige week.

De olieprijs steeg donderdag 1,3 procent. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot 3,94 procent.

Bedrijfsnieuws

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft woensdagavond de tweede omzetdaling op rij bekendgemaakt. De omzet daalde ruim 4 procent tot 27,7 miljard dollar. Het aandeel verloor 24,5 procent.

De overname van Twitter door Elon Musk is nabij. Banken zijn begonnen met het overmaken van 13 miljard dollar aan contanten. Musk koopt het social mediabedrijf voor 44 miljard dollar. Woensdag bezocht Musk het hoofdkantoor van Twitter al. Twitter steeg bijna een procent.

Honeywell heeft de resultaten in het derde kwartaal hoger zien uitvallen dan verwacht en verhoogde nog eens de outlook voor 2022. Het aandeel Honeywell won meer dan 3 procent.

Ook Merck verhoogde de outlook, na een beter dan verwacht derde kwartaal. Het aandeel sloot bijna anderhalf procent hoger.

Caterpillar heeft ook in het afgelopen kwartaal de winstverwachtingen van Wall Street overtroffen en zette zelfs een recordwinst in de boeken. Het aandeel Caterpillar won bijna 8 procent.

McDonald’s heeft de analistenverwachtingen voor het derde kwartaal weten te kloppen, ondanks dat de winst en de omzet daalden. Het aandeel McDonald’s steeg ruim 3 procent.

Ford stopt met het geautomatiseerde rijden als project, wat wijst op de financiële zwakte van de autofabrikant vergeleken met stadgenoot General Motors. Ford schrijft 2,7 miljard dollar af op zijn Argo-project. Het aandeel steeg toch anderhalf procent nadat de autofabrikant aangaf een winstverbetering te verwachten in het vierde kwartaal.

Comcast heeft miljarden afgeschreven op zijn betaaltelevisiedienst Sky en kende een omzetdaling in het derde kwartaal door een vertraging in het mediasegment. Afgezien van de afwaardering en enkele andere bijzondere posten, was er een nettowinst van 4,2 miljard dollar, of 0,96 dollar per aandeel. Dit was beter dan de analistenverwachting van 3,5 miljard of 0,90 dollar per aandeel. Het aandeel eindigde zo'n anderhalf procent in de plus.

Mastercard heeft in het derde kwartaal meer winst behaald, dankzij hogere inkomsten, hoewel de dure dollar de omzetstijging wel drukte. Het aandeel daalde licht.

S&P 500 index                3.807,30 (-0,6%)
Dow Jones index             32.033,28 (_0,6%)
Nasdaq Composite            10.792,67 (-1,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren vrijdag lager.

Nikkei 225             27.188,65 (-0,6%)
Shanghai Composite     2.958,25 (-0,8%)
Hang Seng              15.069,69 (-2,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9984. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 0,9973.

USD/JPY Yen   146,30
EUR/USD Euro  0,9984
EUR/JPY Yen   146,04

MACRO-AGENDA:
06:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
06:30 producentenprijzen - September (NL)
06:30 Producentenvertrouwen - Oktober (NL)
07:00 Consumentenvertrouwen - Oktober (Jap)
07:30 Economische groei - Derde kwartaal vlpg (Fra)
08:45 Inflatie - Oktober vlpg. (Fra)
11:00 Consumentenvertrouwen - Oktober def. (eur)
14:00 Inflatie - Oktober (Dld)
14:30 Persoonlijke inkomens en PCE-inflatie - September (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Oktober def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 EssilorLuxottica - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Sanofi - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Volkswagen - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:15 Air France-KLM - Cijfers derde kwartaal (Fra)
13:00 AbbVie - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Chevron - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Colgate-Palmolive - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Exxon Mobil - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.