Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

AEX & Dax blijven consolideren...

Gepubliceerd op 29 maart 2023 om 07:57

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, maar blijven voornamelijk zijwaarts bewegen. De AEX future klimt naar de bovenkant van de range  richting de zone 739/741.Daar word het weer draaien, of breken...

 

Verder voorziet de future een openingswinst van 61 punten voor de Duitse DAX en blijft hiermee ook binnen de range, een plus van 25 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 5 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag verdeeld, na een dag van richtingloze handel. Volgens analisten van SEB namen de zorgen over de bankensector af, na het nieuws van maandag dat de First Citizen Bank de Silicon Valley Bank grotendeels koopt, nadat die bank moest worden gered omdat spaarders hun geld weghaalden.

"De besmetting lijkt voorlopig beperkt en dat voedt de hoop dat dit debacle minder grote impact zal hebben", zei Susannah Streeter van Hargreaves Lansdown over de situatie op de Amerikaanse aandelenmarkten.  

Delen van de bankensector zullen volgens SEB onder druk blijven, door het krappere monetaire beleid en teruglopende economische activiteiten.

"De markt schat momenteel de kans op een nieuwe renteverhoging van 25 basispunten door de Federal Reserve in mei in op 50 procent", aldus SEB. Vanaf de zomer zullen naar verwachting van de markt de rentes weer worden verlaagd, merkten de analisten op.

Het Franse ondernemersvertrouwen daalde in maart met 1 punt naar 103 ten opzichte van februari, zo bleek vanochtend.

's Middags bleken de huizenprijzen in de VS opnieuw minder hard te zijn gestegen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen verbeterde iets in maart, meldde Conference Board.

Bedrijfsnieuws

Een nieuwe financiële crisis in Europa zou nu minder snel leiden tot een Europese staatsschuldencrisis, volgens JPMorgan Chase maandag. De koersen van financiële waarden als ING, Credit Agricole en UBS stegen. Deutsche Bank bleef achter en sloot 1,5 procent lager.

De Franse autoriteiten deden dinsdag een inval bij vijf banken in het Parijse zakendistrict La Défense. Het zou gaan om Société Générale, BNP Paribas, Exane, Natixis en HSBC. De autoriteiten onderzoeken fraude met dividendbelasting, ook wel bekend als de CumEx-fraude. De aandelen reageerden niet sterk op het nieuws.

BP was een van de best presterende aandelen na een belangname in het Israëlische NewMed Energy, samen met het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi. NewMed richt zich op nieuwe aardgasbronnen in het oostelijke deel van de Middellandse zee. BP won dinsdag 2 procent.

Mijnbouwbedrijven wonnen ook terrein, na de sterke stijging van de olieprijs.
BHP en AMG wonnen twee procent.

Euro STOXX 50          4.109,00 (-0,70%)
STOXX Europe 600       444,45 (+0,06%)
DAX                           15.297,50 (+0,04%)
CAC 40                        7.091,50 (-0,45%)
FTSE 100                    7.457,00 (-0,29%)
SMI                              10.711,00 (+0,38%)
AEX                                 733,70 (-0,35%)
BEL 20                        3.667,16 (+0,10%)
FTSE MIB                 25.830,00 (-0,52%)
IBEX 35                       8.855,00 (0,52%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdagavond lager, met verliezen voor technologiefondsen, die last hadden van stijgende rendementen op obligaties.
Wegebbende onrust rond de bankensector verschoof de aandacht naar de dreiging van meer renteverhogingen door de Federal Reserve.  

Uitblijven van meer slecht nieuws over de bankensector zorgde voor enige opluchting. "De besmetting lijkt voorlopig beperkt en dat voedt de hoop dat dit debacle minder grote impact zal hebben", zei Susannah Streeter van Hargreaves Lansdown over de situatie op de Amerikaanse aandelenmarkten.  

Veel beleggers denken dat de Fed bij zijn volgende beleidsvergadering de rente niet opnieuw zal verhogen. Maar omdat de inflatie nog steeds hoog is, kan dat een misrekening zijn, volgens Andrew Hollenhorst van Citi.

's Middags bleken de huizenprijzen in de VS opnieuw minder hard te zijn gestegen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen verbeterde iets in maart, meldde Conference Board.

Bedrijfsnieuws

De techsector verloor terrein. AMD, dat chips maakt, verloor 2 procent. Meta verloor 1 procent. Lyft daalde 7,6 procent. Het bedrijf kondigde maandag aan dat David Risher volgende maand de nieuwe CEO wordt.

Bankaandelen stonden onder druk nadat Michael Barr, vicevoorzitter van de Federal Reserve en directeur bankentoezicht, tegen Congresleden zei dat de Fed mogelijk strengere regels voor banken wil. De index van KBW voor regionale banken daalde. First Citizens Bancshares steeg 2 procent, na een winst van 54 procent op maandag. Toen werd bekend dat de bank delen van Silicon Valley Bank overneemt.

Specerijenproducent McCormick steeg 9,6 procent na sterke kwartaalcijfers.

Alibaba gaat zich verdelen in zes onafhankelijk geleide entiteiten, om zo het ondernemerschap terug te brengen in het bedrijf en meer aandeelhouderswaarde te creëren. De entiteiten kunnen zelf kapitaal ophalen "en een IPO doen als het daar klaar voor is", aldus CEO Daniel Zhang. Het aandeel ging 14 procent hoger.

Walt Disney stopt met de ontwikkeling van metaverse-strategieën, meldde The Wall Street Journal dinsdag. De stap is onderdeel van een bredere herstructurering die het personeelsbestand in de komende twee maanden met ongeveer 7.000 zal verlagen. Disney verloor 0,8 procent.

Occidental Petroleum won 4 procent, nadat een melding bij beurswaakhond SEC bleek dat Berkshire Hathaway van Warren Buffett het belang in het oliebedrijf verder heeft uitgebouwd.  

Coinbase sloot licht hoger. Maandag verloor het aandeel 8 procent, nadat bekend werd dat The Commodity Futures Trading Commission cryptobeurs Binance en diens oprichter Changpeng Zhao aanklaagt. Binance zal blijven meewerken met toezichthouders, zei het bedrijf in een reactie.

S&P 500 index                   3.971,27 (-0,2%)
Dow Jones index            32.394,25 (-01%)
Nasdaq Composite          11.716,08 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger.

Nikkei 225                     27.719,90 (+0,7%)
Shanghai Composite      3.243,94 (-0,0%)
Hang Seng                    20.162,65 (+1,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0837. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0843 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0848 op de borden.

USD/JPY Yen   131,71
EUR/USD Euro  1,0837
EUR/JPY Yen   142,73

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumentenvertrouwen - April (Dld)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen - Februari (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.


«   »