Dax nadert ATH uit november 2021

Gepubliceerd op 19 mei 2023 om 07:48

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, nog altijd in de hoop dat er een oplossing komt voor het Amerikaanse schuldenplafond.

De future voorziet een openingswinst van 60 punten voor de Duitse DAX die afgelopen nacht even op 30 van de ATH stond. 

Verder is er een plus van 24 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 19 punten hoger te openen. Onze eigen AEX staat met 767 2 punten hoger dan de slotstand van gisteren...

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. Op woensdag zei CEO Jamie Dimon van JPMorgan Chase dat de Amerikaanse regering waarschijnlijk aan haar schuldverplichtingen zal kunnen voldoen. Dimon sloot zich aan bij andere topmanagers van grote banken in een ontmoeting met de leider van de senaat, Chuck Schumer, om de impasse van het schuldenplafond te bespreken.

"Terwijl House Speaker Kevin McCarthy zei dat een deal mogelijk is tegen het einde van deze week, kan de tijdlijn eerder tegen het einde van volgende week gesitueerd worden, voorafgaand aan Memorial Day", schreef het research team van JPMorgan woensdag in een rapport.

McCarthy liet donderdag weten dat het Huis van Afgevaardigden op zijn vroegst al volgende week over een eventuele deal kan stemmen. Ondertussen onderhandelt men door.

Beleggers lijken dus hoopvol dat het tot een deal komt om het schuldenplafond te verhogen, maar die deal is er nog niet, waarschuwde ActivTrades. Het doemscenario van geen deal hangt nog steeds boven de Amerikaanse en wereldwijde economieën.

Op macro-economisch vlak was het donderdag rustig in Europa.

Bedrijfsnieuws

Burberry heeft afgelopen boekjaar de omzet en het resultaat zien stijgen en de outlook voor de middellange termijn gehandhaafd. Het aandeel sloot toch meer dan 5 procent lager. Analisten vinden het herstel in China achterblijven op de verwachtingen.

Easyjet heeft in het eerste halfjaar minder verlies geboekt dan een jaar eerder, ondanks de sterk gestegen brandstofkosten en inflatiedruk. Het aandeel steeg 1,5 procent in Londen.

De koersen van techaandelen deden het donderdag goed. ASML won in Amsterdam ruim 3 procent en Infineon in Frankfurt 4 procent. Het aandeel STMicroelectronics werd in Parijs ruim 3,5 procent duurder.

Verder viel in de CAC 40 de winst van Renault op. Het aandeel steeg bijna 3 procent. Société Générale eindigde ook in het groen. Carrefour was hekkensluiter, met een verlies van meer dan 2,5 procent.

In de DAX deden financials ook goede zaken, met plussen van 4 tot 4,5 procent voor Deutsche Bank en Commerzbank. Ook autofabrikanten zaten in de lift. E.ON leverde ruim 2,5 procent in en RWE anderhalf procent.

Euro STOXX 50         4.368,94 (+1,1%)
STOXX Europe 600        465,79 (+0,4%)
DAX                  16.163,36 (+1,3%)
CAC 40                7.446,89 (+0,6%)
FTSE 100              7.742,30 (+0,3%)
SMI                  11.437,78 (slot woensdag)
AEX                     765,28 (+0,9%)
BEL 20                3.717,30 (+1,0%)
FTSE MIB             27.235,65 (+0,1%)
IBEX 35               9.213,10 (+0,02%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaat Wall Street een groene opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. Beleggers letten op signalen dat de stress over de regionale Amerikaanse banken afneemt en hopen op een deal over het schuldenplafond in Washington.

Marktanalist Michael Hewson wees op het politiek theater in Washington. Uiteindelijk komt er een deal, zoals dat bij eerder gesteggel over het schuldenplafond ook altijd gebeurde.

Toch blijven beleggers bevreesd voor een recessie en ook is er onduidelijkheid over de vraag of de Federal Reserve de rente in juni al dan niet zal verhogen.

Een meerderheid van de markt is ervan overtuigd dat de Fed de rente in juni niet zal verhogen. De CME FedWatch Tool laat op dit moment zien dat de kans op nog een verhoging met 25 basispunten rond de 36 procent is. De overige 64 procent verwacht een pas op de plaats.

Toch benadrukte de voorzitter van de Dallas Fed, Lorie Logan, donderdag dat de economische data in de VS op dit moment nog niet laten zien dat het gepast is om de renteverhogingen te pauzeren.

"Op dit moment zijn we er nog niet", aldus Logan, die stemrecht heeft binnen het beleidscomité van de Fed. "Ik blijf me afvragen of de inflatie snel genoeg daalt," voegde ze eraan toe.

Afzonderlijk zei Fed-bestuurder Philip Jefferson donderdag in een toespraak dat de inflatie nog te hoog is, maar hij kijkt eerst naar het effect van de renteverhogingen op de economie voordat hij over toekomstige maatregelen beslist.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week sterker dan verwacht is gedaald, van 264.000 naar 242.000, in plaats van de verwachte 250.000. Een index voor de bedrijvigheid in de regio Philadelphia liet herstel zien in mei, na de duikeling een maand eerder.

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie daalden in april voor de dertiende maand op rij. De bestaande woningverkopen daalden ook in april.

WTI-olie werd donderdag ruim een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Walmart sloot meer dan een procent hoger. De retailreus boekte een sterker dan verwachte omzet, kennelijk omdat consumenten andere duurdere winkels links laten liggen om voordelig bij Walmart te shoppen. Eerder klaagden retailers als Target en Home Depot juist dat klanten zuiniger zijn geworden en minder dure artikelen aanschaffen. Walmart trok de winstverwachting voor het hele jaar omhoog.

Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal iets meer omzet behaald en winst geboekt, vooral dankzij boekwinsten op investeringen. Ook verstrekte het Chinese internetconglomeraat meer informatie over zijn herstructurering. Het aandeel daalde 5,5 procent.
 
Het aandeel Cisco Systems sloot ruim een procent hoger. De maker van netwerkapparatuur zag dat de vraag onder druk stond door zwakke economische omstandigheden en problemen in de aanvoerketen.

Micron kreeg steun van de Japanse regering om tot 3,6 miljard dollar te investeren in extreme ultraviolet, kortweg EUV, een geavanceerde technologie voor het maken van chips waar ASML een patent op heeft. Het aandeel steeg zo'n 4 procent.

Sony steeg donderdag 6,4 procent in Tokio en de Amerikaanse certificaten van de Japanse technologiereus sloten bijna 4 procent hoger, nadat het bedrijf aankondigde dat de financiële tak mogelijk wordt afgesplitst. Ook wil Sony tot 1,45 miljard dollar aan aandelen inkopen.

Western Alliance en PacWest stegen donderdag verder, met circa 1 tot 5 procent. De aandelen van regionale Amerikaanse banken zaten woensdag ook al in de lift, nadat Western Alliance meldde dat er geen spaargeld was weggehaald in het tweede kwartaal, maar juist meer deposito's waren ontvangen. Fitch verlaagde donderdag de rating voor beide banken.

Disney schrapt plannen voor een investering van bijna 900 miljoen dollar in een nieuwe bedrijfscampus in Florida voor meer dan 2.000 werknemers. Het aandeel steeg rond een procent.

S&P 500 index                4.198,05 (+0,9%)
Dow Jones index             33.535,91 (+0,3%)
Nasdaq Composite            12.688,84 (+1,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden overwegend hoger. In Japan bleek de inflatie verder gestegen.

Nikkei 225             30.812,17 (+0,8%)
Shanghai Composite     3.301,59 (+0,1%)
Hang Seng              19.538,60 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0760. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0774.

USD/JPY Yen   138,46
EUR/USD Euro  1,0760
EUR/JPY Yen   148,98

MACRO-AGENDA:
00:50 Handelsbalans - April (Jap)
08:00 Producentenprijzen - April (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Deere - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.