Powell spreekt voor Congres

Gepubliceerd op 21 juni 2023 om 07:58

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet. De AEX future staat een bijna een punt hoger op 763.

Verder voorzien de futures  een openingswinst van 44 punten voor de Duitse DAX, een plus van 17 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 6 punten voor de Britse FTSE 100.

 

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, in een markt die vooral wachtte op nieuwe impulsen.

"De Amerikaanse aandelenindexen volgden de Aziatische en Europese indexen omlaag, nadat de liquiditeit terugkeerde omdat de Amerikaanse markten weer openden na een lang weekend", stelde analist Axel Rudolph van IG. "De renteverlaging van 10 basispunten in China kon de stemming niet opwekken. Beleggers richten zich in plaats daarvan op de verklaring van de Fed-voorzitter op woensdag en donderdag."

Beleggers waren niet onder de indruk van de Chinese renteverlagingen met 10 basispunten die dinsdag werden doorgevoerd de éénjaars- en vijfjaarsrente. Volgens economen van Société Générale was gerekend op verlagingen met 15 punten.

Beleggers kijken uit naar uitspraken van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die woensdag en donderdag verantwoording aflegt voor het monetaire beleid aan het Congres. Powell zal de markten opnieuw proberen te overtuigen dat er nog echt twee renteverhogingen van 25 basispunten nodig en waarschijnlijk zijn, voorziet KBC.

Ook de Bank of England zal donderdag de rente verhogen met 25 basispunten, is de verwachting.

Economisch nieuws was er uit Duitsland, waar de producentenprijzen over mei met 1,0 procent stegen op jaarbasis, terwijl op maandbasis de prijzen zelfs daalden. De aanjager van inflatie koelt dus sterk af na de 4,1 procent van april en 6,7 procent van maart.

Bedrijfsnieuws

Covestro was een opvallende stijger met 12,9 procent. De Duitse chemiereus zou volgens Bloomberg een overnamebod hebben ontvangen van 11 miljard euro van het nationale oliebedrijf van Abu Dhabi. Dit zou een premie van 40 procent zijn op de recente slotprijs.

Het Duitse chemieconcern Lanxess gaf een serieuze winstwaarschuwing af: de aangepaste EBITDA wordt voor dit jaar 30 procent lager ingeschat op 600 tot 650 miljoen, in plaats van 850 tot 950 miljoen euro. Lanxess sloot 15,4 procent lager. Verffabrikant AkzoNobel verloor 1,6 procent in Amsterdam. BASF leverde 3,2 procent in.

Autofabrikanten stonden onder druk. In Parijs koerste Renault 3,8 procent lager. In Frankfurt daalde Porsche en Daimler 2 procent, terwijl bandenfabrikant Continental 3,2 procent inleverde.

Farmaceut Sanofi vond de weg omhoog met een plus van 3,7 procent. In Brussel was farmaceut UCB de sterkste stijger met een plusje van 0,8 procent. Mogelijk hielp het dat de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly DICE Therapeutics wil overnemen voor een premie van 40 procent op de recente koers.

Energiebedrijf Iberdrola won 2,1 procent in Madrid, terwijl modefabrikant Inditex 1 procent kon bijschrijven.  

Ahold Delhaize en Unilever bleven overeind met plusjes van een half procent in Amsterdam. Ahold Delhaize kreeg een koopadvies van Kepler Cheuvreux.

Internetinvesteerder Prosus, waarvan de koers sterk is gelieerd aan het Chinese Tencent, was een sterke daler, met een verlies van bijna 5,5 procent in Amsterdam. Ook betaalspecialist Adyen leverde bijna 2 procent in

Euro STOXX 50          4.343,14 (-0,44%)
STOXX Europe 600       459,44 (-0,56%)
DAX                           16.111,32 (-0,55%)
CAC 40                        7.294,17 (-0,27%)
FTSE 100                    7.569,31 (-0,25%)
SMI                               11.215,91 (-0,80%)
AEX                                 763,09 (-0,77%)
BEL 20                        3.584,67 (-0,34%)
FTSE MIB                 27.576,11 (-0,64%)
IBEX 35                       9.444,50 (+0,13%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag vlak.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, nadat Wall Street maandag gesloten bleef en de indexen in de voorgaande dagen naar het hoogste niveau van het jaar waren geklommen, ondanks zorgen over de gezondheid van de wereldeconomie.

De daling werd gestuwd door zorgen over wat Fed-voorzitter Powell dinsdag en woensdag zou kunnen zeggen in zijn getuigenis tegenover het Congres, zei Kent Engelke van Capitol Securities Management.

Beleggers denken intussen hard na of de recente marktstijgingen reëel zijn, volgens Engelke. "Hoe bevestigen we deze rally? Die is rechtstreeks gebaseerd op het geloof in lagere kortetermijnrente voor het einde van het jaar."

Beleggers kregen vorige week een afkoelend inflatiecijfer toegeworpen voor de maand mei en een pauze van de renteverhogingen door de Fed, maar moest men ook verduren dat de Fed hintte op nog twee renteverhogingen dit jaar.
 
Maandag bleven de beurzen in New York gesloten vanwege de viering van het einde van de slavernij in de Verenigde Staten. Het lange weekend werd voorafgegaan door een lager slot van Wall Street op vrijdag na een belangrijke week waarin de Federal Reserve met een rentebesluit kwam. De Fed koos voor een pauze maar zinspeelde wel op nieuwe renteverhogingen later in het jaar.

"Het feit dat de Fed de rente dit jaar nog twee keer wil verhogen, maakt veel handelaren nerveus, omdat ze denken dat dit een negatievere invloed zal hebben op de Amerikaanse aandelenmarkt, nu de economie op de grens van een recessie balanceert", aldus marktanalist Naeem Aslam."Als de Fed de rente dit jaar nog twee keer verhoogt, is de kans groot dat we een verkoopgolf zien op de Amerikaanse aandelenmarkt in de tweede helft van dit jaar", voorspelde de marktkenner.

Woensdag en donderdag spreekt voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres om tekst en uitleg te geven over het monetaire beleid.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Amerikaanse woningbouw in mei met bijna 22 procent is gestegen, terwijl een daling was voorzien. De bouwvergunningen in de VS namen verrassend sterk toe, met ruim 3,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Intel maakte de afgelopen dagen een aantal omvangrijke investeringen bekend, waaronder in Duitsland en Israël. Het bericht werd niet positief ontvangen. Het aandeel verloor 4 procent.

Alibaba heeft in Eddie Yongming Wu een nieuwe CEO gevonden. Dit maakte de Chinese techreus dinsdagochtend bekend. Hij volgt Daniel Zhang op, die het onderdeel Cloud Intelligence van Alibaba gaat leiden. Het aandeel Alibaba daalde 4,5 procent.

PayPal heeft voor 40 miljard euro aan uitstaande vorderingen doorverkocht aan investeerder KKR, waardoor de betaaldienst meer aandelen kan inkopen. Dat maakte de Amerikaanse betaaldienst dinsdag bekend. Het aandeel PayPal won 4 procent.

Eli Lilly neemt DICE Therapeutics over voor 2,4 miljard dollar. Dit meldden de twee bedrijven dinsdag in een gezamenlijke verklaring. Eli Lilly betaalt 48 dollar per aandeel. De transactie zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar worden afgerond. Het aandeel DICE steeg dinsdag 37 procent. Eli Lilly werd 1 procent meer waard.

Boeing kreeg een order voor 40 737 MAX-vliegtuigen van vliegtuigleasemaatschappij Avolon uit Dublin, meldde de Amerikaanse vliegtuigfabrikant tijdens de Paris Air Show, zonder financiële etails. Het aandeel Boeing daalde 3,5 procent.

FedEx kwam nabeurs met tegenvallende omzetcijfers en meldde dat zijn financieel directeur vertrekt. Het aandeel daalde 3,3 procent in de elektronische handel.

 

S&P 500 index                   4.388,71 (-0,47%)
Dow Jones index            34.053,87 (-0,72%)
Nasdaq Composite           13.667,29 (-0,16%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend lager.

Nikkei 225              33.644,92 (+0,8%)
Shanghai Composite      3.227,15 (-0,4%)
Hang Seng               19.233,56 (-1,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0914. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0914 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0908 op de borden.

USD/JPY Yen   141,78
EUR/USD Euro  1,0914
EUR/JPY Yen   154,77

MACRO-AGENDA:
06:30 Consumentenvertrouwen - Juni (NL)
06:30 Investeringen - April (NL)
08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Mei (VK)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Fed's Powell verschijnt voor Amerikaans Congres (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 BlackBerry - Cijfers eerste kwartaal (Can)