Futures AEX & Dax koersen naar het noorden

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 08:03

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Na gisteren nieuwe Low's te hebben geplaatst.

IG voorziet een openingswinst van 40 punten voor de Duitse DAX en een plus van 26 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 17 punten hoger te openen. De AEX future staat op 772 en dat is ruim 2 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets maken beleggers zich zorgen over de zwakker dan voorziene macro-economische cijfers en in het verlengde daarvan ook over de winstgroei bij bedrijven in het komende halfjaar. "Tel daarbij de lagere kredietbeoordeling voor de VS door Fitch bij op en je hebt de reden voor wat winstnemingen, ook na de recordstanden voor de DAX", aldus Hewson.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Europese dienstensector nog maar licht groeide in juli. De eurozone is bezig aan een slechte start van de tweede jaarhelft, aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. Vooral de industrie is hier schuldig aan, volgens de econoom, maar de groei in de dienstensector neemt ook af, benadrukte hij.

Beleggers hielden ook het rentebesluit van de Bank of England in de gaten. De rente werd conform verwachting met 25 basispunten verhoogd. Analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets verwacht dat de centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de rente. Hij rekent op een rente van 5,8 procent, het hoogste niveau sinds 2007. Met een verhoging van 25 basispunten ging de rente in het VK donderdag naar 5,25 procent.
 
Bedrijfsnieuws

In Amsterdam verloren de halfgeleiders ASML en Besi ruim een procent na cijfers van sectorgenoot Infineon, dat in Frankfurt liefst 9 procent inleverde. Analisten van Citi noemden het een tegenvaller dat Infineon de outlook voor heel het jaar niet verhoogde, vooral voor de marge. "Na de blijk van vertrouwen van Infineon tijdens de laatste conference call in mei, aanhoudend sterke data uit de eindmarkten en de sterke resultaten van sectorgenoten, lag de lat hoog in aanloop naar de cijfers van Infineon", aldus de analisten. In Brussel daalde Melexis ruim 4 procent, na de goede koersprestatie op woensdag na cijfers.

Lufthansa heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de omzet en winst flink zien aantrekken, dankzij een aanhoudend hogere vraag naar vluchten. Het aandeel daalde desondanks met 5,5 procent.

Adidas profiteerde in het tweede kwartaal van een herstel in China en afgenomen voorraden. De cijfers werden beloond met een koerswinst van een half procent.

ING won 1,5 procent, eveneens na cijfers, die volgens Jefferies dan ook prima in orde waren. KBC Securities sprak van een zeer sterk kwartaal.

In Brussel werden de cijfers van AB InBev beloond met een koerswinst van meer dan een procent. Die van Solvay werden afgestraft met een verlies van 4,5 procent.

In Parijs was Teleperformance een van de uitblinkers met een koerswinst van bijna 2,5 procent, terwijl Société Générale met 3,5 procent steeg. Teleperformance lanceerde een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro. Société kwam met cijfers.

Zalando won in Frankfurt na cijfers zo'n 7 procent. Hoewel de online retailer wat voorzichtiger werd over de omzet dit jaar, werd de outlook voor de winstgevendheid juist verhoogd.

Crédit Agricole is dichtbij een deal om de Belgische vermogensbeheerder Degroof Petercam over te nemen. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdag. ABN AMRO was eerder ook geïnteresseerd in Degroof Petercam, maar die interesse is recent bekoeld, volgens Bloomberg. Credit Agricole steeg donderdag 1,5 procent terwijl ABN AMRO 2 procent verloor.

Euro STOXX 50         4.300,23 (-0,8%)
STOXX Europe 600        457,93 (-0,6%)
DAX                  15.893,38 (-0,8%)
CAC 40                7.260,53 (-0,7%)
FTSE 100              7.529,16 (-0,4%)
SMI                  11.087,18 (-1,1%)
AEX                     770,07 (-0,6%)
BEL 20                3.714,79 (-0,3%)
FTSE MIB             28.702,74 (-0,9%)
IBEX 35               9.307,10 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaan de Amerikaanse beurzen een hogere opening tegemoet, na donderdag licht lager te zijn geëindigd, na een opleving eerder in de sessie. Beleggers waren terughoudend in afwachting van de resultaten van Apple en Amazon donderdag nabeurs en het belangrijke banenrapport uit de VS dat vrijdag verschijnt.

De resultaten van Apple vielen tegen. De verkoop van iPhones bleek onder de verwachting. Wel viel de omzet uit diensten positief op. Het aandeel daalde in de nabeurshandel 1,5 procent. Maar de cijfers van Amazon waren juist erg sterk en leverden een mooie koersreactie op.

Gerekend wordt op een banengroei van 200.000 in juli, wat vrijwel stabiel is ten opzichte van de maand ervoor. De werkloosheid in de VS zou ook stabiel zijn gebleven, op 3,6 procent, terwijl de loongroei vermoedelijk licht is afgenomen, tot 4,2 procent op jaarbasis.

Woensdag stonden de indexen in New York duidelijk onder druk door hogere rentes en de Amerikaanse kredietafwaardering door Fitch. Investment manager Simon Wiersma van ING beschouwt dat laatste vooral als een storm in een glas water.

Naar aanleiding van de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid hebben twee voormalige ministers van financiën, Hank Paulson en Timothy Geithner, opgeroepen tot fiscale terughoudendheid. Zij menen dat de VS inderdaad te lang geprofiteerd heeft van een 'gratis lunch'.

Ondertussen bedragen de rentebetalingen voor de VS bijna 1.000 miljard dollar tegenover slechts 500 miljard dollar drie jaar geleden. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdagavond op 4,186 procent.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week met 6.000 stuks zijn gestegen naar 227.000. Het cijfer voor de vorige week bleef ongewijzigd op 221.000.

Verder stegen de arbeidskosten in de VS in het tweede kwartaal minder sterk dan verwacht, terwijl de productiviteit juist veel harder opliep dan voorzien.

De inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse dienstensector van S&P Global en ISM lieten voor de maand juli een groeivertraging zien, terwijl de fabrieksorders in de VS in de maand juni veel sterker stegen dan in mei.

"De dienstensector blijft de belangrijkste motor van de groei in de Amerikaanse economie", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global. "Maar er zijn signalen dat de motor sputtert nu de tegenwind aantrekt."

WTI-olie werd donderdag 2,6 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

DoorDash daalde licht. In het tweede kwartaal steeg de omzet op jaarbasis steeg van 1,6 naar 2,1 miljard euro. Dit was beter dan verwacht. Ook werd de outlook opnieuw verhoogd, naar 750 miljoen tot 1,05 miljard dollar aan aangepaste EBITDA, bij een bruto orderwaarde van 64,2 tot 65,2 miljard dollar.

Moderna heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een kleiner dan verwacht verlies geboekt. De omzet uit coronavaccinaties bedroeg 300 miljoen dollar, maar zal voor het hele jaar vermoedelijk uitkomen tussen de 6 en 8 miljard dollar. "Het stelt me tevreden te zien welke vooruitgang ons Amerikaanse verkoopteam heeft geboekt om nieuwe contracten voor de herfst van 2023 binnen te halen", zei CEO Stéphane Bancel donderdag. Het aandeel daalde licht.

ConocoPhillips heeft in het tweede kwartaal beduidend minder winst geboekt, maar verwacht wel een hogere productie dit jaar. In het lopende derde kwartaal denkt ConocoPhillips 1,78 tot 1,82 miljoen vaten olie per dag te produceren. Het aandeel verloor een half procent.

Occidental Petroleum steeg meer dan een procent, na cijfers die wel zwakker waren dan verwacht, als gevolg van de lagere olieprijzen.

PayPal verloor ruim 12 procent, nadat uit cijfers bleek dat de aangepaste operationele marge uitkwam op 21,4 procent, terwijl PayPal zelf mikte op 22 procent.

Qualcomm leverde meer dan 8 procent in, na teleurstellende kwartaalcijfers.

S&P 500 index                4.501,89 (-0,3%)
Dow Jones index             35.215,89 (-0,2%)
Nasdaq Composite            13.959,72 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend hoger.

Nikkei 225             32.150,79 (-0,0%)
Shanghai Composite     3.295,91 (+0,5%)
Hang Seng              19.612,59 (+1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0951. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0941.

USD/JPY Yen   142,47
EUR/USD Euro  1,0951
EUR/JPY Yen   156,02

MACRO-AGENDA:
08:00 Fabrieksorders - Juni (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen - Juni (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 IMCD - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Credit Agricole - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
13:00 Nikola - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.