Hogere opening AEX & Dax, maar wederom binnen de Ranges

Gepubliceerd op 9 augustus 2023 om 08:02

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 96 punten voor de Duitse DAX, een plus van 57 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 38 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future staat op 773 en dat is zo'n 5 punten hoger dan de slotstand van gisteren.

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, na zwakke Chinese data.

Tegenvallende Chinese handelsdata drukten dinsdag op het sentiment. De Chinese export is in juli op jaarbasis gedaald met 14,5 procent, terwijl de import daalde met 12,4 procent.

"Een verslechterende krimp van de Chinese export betekent een zwakkere productie, terwijl de snel verslechterende import een zwakkere vraag in China weerspiegelt, zei Nomura.

"Markten lijken de afgelopen weken te optimistisch te zijn geworden door de beleidsondersteuning van Beijing te onderschatten, evenals de neerwaarts druk", voegde Nomura toe.

Daarnaast staan deze week inflatiecijfers uit China en de VS centraal. "Het cijferseizoen loopt ten einde, waardoor de inflatiedata de belangrijkste data om naar uit te kijken zijn voor handelaren", zei IG.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag ook bekend dat de Duitse inflatie in juli op jaarbasis is gedaald van 6,4 procent in juni naar 6,2 procent in juli.

Bedrijfsnieuws

Italiaanse banken als UniCredit en Intesa Sanpaolo verloren dinsdag respectievelijk 5,9 procent en 8,6 procent, door het nieuws dat de Italiaanse regering extra belasting gaat heffen op de overwinsten van banken, wat volgens analisten van ING geen complete verrassing is. Ook financials elders in Europa stonden onder druk. Deutsche Bank daalde 3,8 procent, ING 2,1 procent en BNP Paribas en Crédit Agricole respectievelijk 3,4 en 2,8 procent. KBC verloor 2,2 procent.

In Parijs stonden de aandelen van luxemerken als LVMH en Hermes 1,1 procent lager in navolging van de zwakke Chinese export- en importcijfers.

In Frankfurt voerden nutsbedrijven als RWE en E.ON de DAX aan met winsten van achtereenvolgens 0,8 procent en 1,1 procent.

Bayer heeft in het afgelopen kwartaal minder omzet en een veel groter verlies geleden. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van het Duitse bedrijf. Het aandeel daalde 0,2 procent. Eind juli stuurde Bayer al een winstalarm uit.

AB InBev heeft acht biermerken verkocht aan cannabisproducent Tilray. De transactie is volledig in cash, maar het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. In Brussel noteerde het aandeel AB InBev 0,1 procent lager.

Halfgeleideraandelen als Infineon en ASML noteerden in het rood met verliezen van respectivelijk 3,2 procent en 1,7 procent. Infineon maakte bekend dat het samen met NXP Semiconductors, TSMC en Bosch de joint venture European Semiconductor Manufacturing Company op wil richten om geavanceerde diensten voor halfgeleiderfabricage te leveren in Europa. De totale investeringen zullen naar verwachting meer dan 10 miljard euro bedragen, al hangt de definitieve investeringsbeslissing af van hoeveel subsidie de joint venture krijgt.

Euro STOXX 50          4.288,85  (-1,1%)
STOXX Europe 600       458,60 (-0,2%)
DAX                    15.774,93 (-1,1%)
CAC 40                 7.269,47 (-0,7%)
FTSE 100               7.527,42 (-0,4%)
SMI                    11.057,32 (-0,5%)
AEX                    767,00 (-0,7%)
BEL 20                 3.699,10 (-0,5%)
FTSE MIB               27.942,25 (-2,1%)
IBEX 35                9.301,80 (-0,6%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vlak, na een lager slot op dinsdag.

Tegenvallende Chinese handelsdata versterkten de zorgen over een vertragende wereldeconomie. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de Chinese export in juli op jaarbasis is gedaald met 14,5 procent, terwijl de import daalde met 12,4 procent.

Analist Michael Hewson van CMC Markets zei te verwachten dat het met zulke slechte cijfers zeker niet lang meer kan duren voordat Beijing verdere stappen zal ondernemen om de economie te ondersteunen met versoepelende maatregelen.

"De focus ligt deze week op de inflatiecijfers uit de VS van donderdag, waaruit zou kunnen blijken dat de prijzen in juli iets zijn gestegen", zei Hewson.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in juni is gedaald van 68,3 miljard dollar in mei naar 65,5 miljard dollar in juni. De export daalde in juni met 0,1 procent, terwijl de import met 1,0 procent afnam.

De Amerikaanse groothandelsvoorraden zijn in juni op maandbasis gedaald met 0,5 procent. Op jaarbasis stegen de voorraden met 1,3 procent. De groothandelsomzet was in juni 0,7 procent lager dan in de voorgaande maand en daalde met 6,7 procent op jaarbasis.

De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 1,2 procent, ofwel 0,98 dollar, hoger op 82,92 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan woensdag in de VS een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen het mkb-ondernemersvertrouwen en de wekelijkse hypotheekaanvragen, gevolgd door de wekelijkse olievoorraden later op de dag.

Bedrijfsnieuws

UPS heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een lagere omzet en winst gerapporteerd en verlaagde opnieuw de outlook voor heel dit jaar. De resultaten van alle divisies in alle regio's stonden onder druk. Het aandeel daalde circa 1,0 procent.

Eli Lilly heeft de outlook opnieuw verhoogd, nadat de resultaten in het tweede kwartaal veel beter waren dan verwacht. Het aandeel won ongeveer 14,5 procent.

CFO Zachary Kirkhorn vertrekt bij Tesla na een dienstverband van dertien jaar bij de producent van elektrische auto's. Kirkhorn wordt opgevolgd door Vaibhav Taneja, die de functie naast zijn huidige rol als Chief Accounting Officer zal vervullen. Het aandeel daalde circa 0,8 procent.

AMC Entertainment heeft in het tweede kwartaal van 2023 weer winst geboekt, terwijl de omzet steeg. De bioscoopketen is ook positief gestemd over het lopende derde kwartaal. Volgens CEO Aron is het derde kwartaal "explosief" begonnen, onder meer dankzij blockbusters als Barbie, Oppenheimer en de nieuwste Mission Impossible film, "die er samen voor zorgden dat juli de hoogste maandopbrengst werd in de 103-jarige geschiedenis van AMC." Het aandeel noteerde circa 0,2 procent lager.

Beyond Meat heeft het afgelopen kwartaal de verliezen weten te verkleinen, ondanks een lagere omzet, en verlaagde zijn omzetverwachting voor het hele boekjaar. De maker van plantaardige vleesvervangers voorziet voor het hele boekjaar een omzet van 360 tot 380 miljoen dollar. Beyond Meat zei eerder nog een omzet te verwachten van 375 tot 415 miljoen dollar. Het aandeel daalde ongeveer 14,0 procent.

Kredietbeoordelaar Moody's dreigt de kredietwaardigheid van zes grote Amerikaanse banken, waaronder US Bancorp en State Street, te verlagen, nadat maandagavond de rating voor een groep kleinere banken al werd verlaagd. De kredietanalisten wezen op de recente kwartaalcijfers, die volgens hen een toenemende winstdruk lieten zien. Er dreigt volgens Moody's een milde recessie en de kwaliteit van de activa van banken dreigt onder druk te komen staan, vooral de portefeuilles met commercieel vastgoed.

S&P 500 index              4.499,38 (-0,4%)
Dow Jones index            35.314,49 (-0,5%)
Nasdaq Composite           13.884,32 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag lager. De Chinese consumentenprijzen bleken voor het eerst in meer dan twee jaar tijd gedaald. Op jaarbasis daalden de prijzen met 0,3 procent, na een pas op de plaats in juni.

Nikkei 225              32.231,62 (-0,5%)
Shanghai Composite      3.249,02 (-0,4%)
Hang Seng               19.173,22 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0966. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0958 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0954 op de borden.

USD/JPY Yen   143,19
EUR/USD Euro  1,0966
EUR/JPY Yen   157,06

MACRO-AGENDA:
03:30 Consumenten - en producentenprijzen - Juli (Chi)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juli (VS)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Disney - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.