Hogere opening AEX & Dax futures

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 08:01

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet in afwachting van wat er verder in het Midden-Oosten gaat gebeuren...

IG voorziet een openingswinst van 38 punten voor de Duitse DAX en een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 26 punten hoger te openen. De AEX staat ruim een punt hoger op 734.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag flink in het rood geëindigd.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag beleggers voor het weekend voor veiligheid kiezen, "omdat ze vrezen dat de huidige oplopende spanningen kunnen uitmonden in een escalatie waarbij Hezbollah of Iran betrokken is, als Israël zijn dreigement om de Gazastrook binnen te vallen waarmaakt", aldus de marktanalist.

WTI-olie werd vrijdag opnieuw flink duurder. Niet alleen door de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten, maar ook een bericht dat de VS de sancties op de export van Russische olie hebben aangescherpt. Dit wakkert de zorgen over het krappe aanbod weer aan.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag vrij rustig in Europa. In Frankrijk kwam de inflatie in september uit op 4,9 procent, gelijk aan een voorlopige raming.

Vanuit China kwam het nieuws dat de export in september opnieuw flink is gedaald, ditmaal met ruim 6 procent. Dat was wel een meevaller ten opzichte van de verwachting. De inflatie in China stabiliseerde in dezelfde maand. De producentenprijzen daalden minder hard in september dan in de maand ervoor, met 2,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Olie-aandelen deden vrijdag goede zaken, stijgend in het spoor van de olieprijzen. BP steeg meer dan 2 procent in Londen en TotalEnergies steeg ruim anderhalf procent in Parijs. Ook Shell won anderhalf procent.

Europese financials konden niet profiteren van de sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse sectorgenoten. Deutsche Bank verloor anderhalf procent, terwijl ING bijna 2 procent daalde. BNP Paribas leverde zelfs 3 procent in en was daarmee een van de sterkste dalers in Parijs.

Aandelen van bedrijven die oorlogsmaterieel leveren zitten al de hele week in de lift en ook vrijdag was dit het geval. Thales steeg meer dan een procent in de CAC 40 en Rheinmetall bleef in het groen in de DAX.

Biotechbedrijf Sartorius stond onder druk in Frankfurt, met een verlies van ruim 13 procent. Sectorgenoot Eurofins Scientific leverde in Parijs meer dan 4 procent in.

Euro STOXX 50         4.135,75 (-1,5%)
STOXX Europe 600        449,18 (-1,0%)
DAX                  15.186,66 (-1,6%)
CAC 40                7.003,53 (-1,4%)
FTSE 100              7.599,60 (-0,6%)
SMI                  10.900.30 (-0,7%)
AEX                     733,90 (-1,0%)
BEL 20                3.507,36 (-0,9%)
FTSE MIB             28.237,02 (-0,9%)
IBEX 35               9.232,90 (-1,1%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Maandag gaan de Amerikaanse beurzen een hogere opening tegemoet.

Wall Street sloot vrijdag nog overwegend lager. Op weekbasis hielden de Dow en S&P stand en leverde de Nasdaq licht in, terwijl de obligatierentes daalden. De Amerikaanse tienjaarsrente piekte begin oktober rond 4,85 procent maar is inmiddels gedaald tot 4,63 procent.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag Wall Street vrijdag nog wel hoger openen na beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse banken.

"Terwijl JPMorgan sterke cijfers liet zien, deed Wells Fargo dat ook", aldus Hewson, die erop wees dat Wells Fargo een belangrijke graadmeter is voor de Amerikaanse economie en de vraag naar leningen van Amerikaanse consumenten, gezien haar positie als een van de grootste hypotheekverstrekkers in de VS.

De woorden van JPMorgan CEO Jamie Dimon waren minder bemoedigend dan de cijfers van de bank. Dimon wees op de oorlog in Oekraïne en de aanvallen op Israël, die "verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de energie- en voedselmarkten, de wereldhandel en de geopolitieke verhoudingen. Dit kan de gevaarlijkste tijd zijn die de wereld in decennia heeft meegemaakt", aldus de topman.

"Het is een oorlogshandel", typeerde Jay Hatfield van Infrastructure Capital Advisors de huidige bewegingen op de aandelenmarkten. "Investeerders verkopen technologie, kopen energie, kopen obligaties en kopen goud."

De winsten in New York vervlogen na het verschijnen van voorlopige sentimentcijfers van de Universiteit van Michigan, zag Hewson van CMC. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 68,1 tot 63,0 en daarmee tot het laagste niveau sinds mei.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden steeg naar 3,8 procent, van 3,2 procent eind september, toen nog het laagste niveau sinds maart 2021.

De Amerikaanse importprijzen stegen in september met 0,1 procent op maandbasis, waar werd gerekend op een toename met 0,5 procent. Met name de importprijzen voor brandstof stegen veel minder hard.

WTI-olie kostte vrijdag bijna 88 dollar en werd op weekbasis zo'n 6 procent duurder. Naast de aanhoudende zorgen over het conflict tussen Israël en Hamas en de daardoor toenemende spanningen in het Midden-Oosten, kregen de olieprijzen ook een impuls door het bericht van CNBC dat de VS de sancties op de export van Russische olie hebben aangescherpt. De zorgen over de krapte in het markt nemen daardoor weer toe.

"Er bestaat weinig twijfel over dat een langdurige oorlog tussen Israël en Hamas het Midden-Oosten destabiliseert en in het ergste geval het wereldwijde aanbod zou kunnen verminderen", zei grondstoffenspecialist Ole Hansen van Saxo Bank.

"Terwijl de macro-economische vooruitzichten moeilijk blijven en de vraag tekenen van verzwakking vertoont, zal het vooruitzicht van een geopolitieke verstoring van het aanbod en aanhoudende productiebeperking van OPEC+ de prijzen de komende weken ondersteunen", verwacht Hansen.

Bedrijfsnieuws

Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo openden vrijdag als eerste Amerikaanse financials de boeken. De resultaten waren in alle gevallen beter dan verwacht. De aandelen van JPMorgan en Wells Fargo sloten 1,5 tot 3 procent hoger. Citigroup daalde licht.

Dollar General steeg 9 procent, nadat het bedrijf bekendmaakte dat de voormalige CEO Todd Vasos terugkeert. Dollar General verlaagde wel de outlook voor heel het jaar. Het bedrijf verwacht nu een winst van ongeveer 7,10 tot 7,60 dollar per aandeel, terwijl eerder werd uitgegaan van 7,10 tot 8,30 dollar per aandeel.

Microsoft daalde rond een procent na het afronden van de overname van Activision Blizzard. De Britse toezichthouder gaf vrijdag definitief groen licht voor de deal. Activision verloor licht terrein.

Aandelen van Ford en General Motors stonden vrijdag onder druk nadat de UAW dreigde met nieuwe stakingen.

S&P 500 index                4.327,78 (-0,5%)
Dow Jones index             33.670,29 (+0,1%)
Nasdaq Composite            13.407,23 (-1,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood, waarbij vooral het verlies in Japan opviel.

Nikkei 225             31.666,18 (-2,0%)
Shanghai Composite     3.075,90 (-0,4%)
Hang Seng              17.737,68 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0526. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0513.

USD/JPY Yen   149,43
EUR/USD Euro  1,0526
EUR/JPY Yen   157,28

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Augustus (Jap)
11:00 Handelsbalans - Augustus (eur)
14:30 Empire State index - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten