Lagere opening na speech Powell...

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 07:54

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 69 punten voor de Duitse DAX en een min van 43 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 27 punten lager te openen. De AEX future staat op 723 en dat is zo'n 4 punten lager dan de slotstand van gisteren...

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd.

"De verkoopgolf op de markten kwam de afgelopen 24 uur in een stroomversnelling, waarbij de toenemende geopolitieke risico's en een nieuwe stijging van de langlopende rentes de stemming nog verder verslechterden," zei Jim Reid van Deutsche Bank.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets blijft het sentiment kwetsbaar.

Verder lieten Europese kwartaalcijfers donderdag een gemengd beeld zien. Op macro-economisch vlak was het rustig in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Nestlé heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een lager dan verwachte autonome omzetgroei geboekt, maar handhaafde de verwachtingen voor heel het jaar. De koers van het aandeel sloot bijna 3,5 procent lager.

RELX heeft in de eerste negen maanden een onderliggende groei van 8 procent gerealiseerd en herhaalde de verwachting dat de onderliggende winst- en omzetgroei boven de historische trend blijft. Het aandeel verloor bijna een procent.

Deliveroo heeft in het derde kwartaal van dit jaar de brutotransactiewaarde zien aantrekken, aangejaagd door een gestegen waarde per bestelling, en handhaafde de outlook voor heel het jaar. Het aandeel verloor in Londen licht terrein.

In Parijs ging Pernod Ricard aan kop met een winst van bijna 5 procent, na het openen van de boeken, waarbij de outlook als positief werd gezien. Andere luxemerken als L'Oreal en LVMH zaten ook in de lift in de CAC40.

Renault heeft de outlook voor heel het jaar bevestigd, na een stijging van de omzet en verkopen in het derde kwartaal. Het aandeel sloot toch meer dan 7 procent lager, waarmee het aandeel onderaan belandde in de Franse index.

In Frankfurt deed SAP goede zaken, met een plus van meer dan 5 procent. Het techbedrijf bevestigde de outlook voor heel het jaar na hogere resultaten in het derde kwartaal. Vastgoedbedrijf Vonovia verloor bijna 5 procent en was daarmee hekkensluiter in de DAX.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) ziet signalen dat een moeilijk jaar voor de halfgeleiderindustrie mogelijk spoedig achter de rug is. Europese halfgeleideraandelen als Infineon en STMicroelectronics profiteerden niet van dat nieuws en sloten flink lager. Het Nederlandse ASML steeg in Amsterdam ruim anderhalf procent, ook nadat KBC Securities een koopadvies op het aandeel plakte.

Euro STOXX 50         4.090,06 (-0,4%)
STOXX Europe 600        439,73 (-1,2%)
DAX                  15.045,23 (-0,3%)
CAC 40                6.921,37 (-0,6%)
FTSE 100              7.499,53 (-1,2%)
SMI                  10.448,23 (-2,1%)
AEX                     727,61 (-0,3%)
BEL 20                3.398,58 (-1,9%)
FTSE MIB             27.746,82 (-1,4%)
IBEX 35               9.146,80 (-0,7%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaat Wall Street een vlakke opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager geëindigd na een volatiele sessie waarin Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell de markten slechts kortstondig omhoog wist te praten.

De tienjarige Amerikaanse staatsrente kroop donderdag richting 5 procent, het hoogste niveau sinds 2007. De 30-jarige variant noteerde op 5,11 procent en de tweejarige rente op 5,16 procent.

In een toespraak in New York hintte Powell op een langere pauze in het rentebeleid van de centrale bank. Dat zette de indexen op Wall Street tussentijds even hoger.

"Gezien de onzekerheden en risico's, en hoe ver we zijn gekomen, gaat het beleidscomité voorzichtig te werk," benadrukte Powell. "Uit de binnenkomende macrogegevens van de afgelopen maanden blijkt dat we nog steeds vooruitgang boeken in de richting van beide Fed-doelstellingen, namelijk een stabiele inflatie en een sterke werkgelegenheid."

Volgens David Russell van TradeStation koos Powell met zijn woorden de gulden middenweg tussen havik en duif.

"De Fed weet nog steeds niet zeker of ze genoeg heeft gedaan [om de inflatie te beteugelen]. Powell merkte positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op, maar het is moeilijk om te dovish te worden gezien de detailhandelsverkopen en de werkloosheidsclaims van deze week. Hij houdt dus zijn opties open en wacht op meer duidelijkheid voordat hij een keuze maakt", zei de marktstrateeg.

Powells doel was om de markten te kalmeren, zei econoom Jeffrey Roach van LPL Financial. Powell zei dat de markten de kans op meer renteverhogingen te hoog inschatten. Uit het Beige Book, dat woensdag werd gepubliceerd, bleek dat de economie niet langer op een sterk groeitraject zit, aldus Roach.
 
De olieprijs daalde aanvankelijk licht, maar veerde donderdagavond weer op tot ruim 89 dollar. 

Economisch nieuws was er donderdag over de Amerikaanse arbeidsmarkt, waar het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week met 13.000 daalde tot 198.000. Dit is minder dan het grofweg stabiele cijfer van 210.000 dat economen gemiddeld voorspelden.

De Philadelphia Fed-index liet een verbetering zien, al was die kleiner dan verwacht, met een verbetering van -13,5 in september naar -9,0 in oktober. De bestaande woningverkopen in de VS daalden in september met 2,0 procent.

De leidende economische indicatoren zijn in september verder gedaald. De Leading Economic Index daalde 0,7 procent en kwam uit op 104,6.

De Leading Index daalt al anderhalf jaar en hoewel de index gemeten over een periode van zes maanden minder hard daalde dan in augustus, is er nog steeds het risico van economische zwakte in de toekomst, zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

Bedrijfsnieuws

Netflix steeg 16 procent. Het streamingbedrijf boekte een flinke groei van het aantal abonnees.
 
Tesla daalde ruim negen procent. Volgens topman Elon Musk kan het een jaar of anderhalf duren voordat de Cybertruck echt geld in het laatje zal brengen. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet maar werd minder winst behaald.

AT&T heeft in het derde kwartaal de verwachtingen van analisten overtroffen en verhoogde zijn doelstelling voor de vrije kasstroom dit jaar. Het aandeel steeg 6,5 procent.

Philip Morris overtrof de winstverwachtingen en verhoogde de outlook. Het aandeel daalde bijna drie procent.

American Airlines heeft zijn winstverwachting voor dit jaar bij de derdekwartaalcijfers weer moeten verlagen, nadat de onderneming een kwartaal eerder juist de outlook verhoogde. Het aandeel steeg iets minder dan een procent.

ManpowerGroup heeft in het derde kwartaal van 2023 minder omzet en beduidend minder winst geboekt dan een jaar eerder, maar haalde de eigen winstprognose nog net. Het aandeel verloor ruim twee procent.

S&P 500 index                4.278,00 (-0,9%)
Dow Jones index             33.414,17 (-0,8%)
Nasdaq Composite            13.186,18 (-1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen koersten vrijdagochtend lager.

Nikkei 225             31.413,99 (-0,1%)
Shanghai Composite    2.997,22 (-0,3%)
Hang Seng              17.225,82 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0574. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0586.

USD/JPY Yen   149,86
EUR/USD Euro   1,0574
EUR/JPY Yen   158,46

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - September (Jap)
08:00 Producentenprijzen - September (Dld)
08:00 Detailhandelsverkopen - September (VK)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Oktober (Fra)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 American Express - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.