Heel veel bedrijfscijfers...

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 07:58

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, in wat een drukke cijferdag belooft te worden.

IG voorziet een openingsverlies van 20 punten voor de Duitse DAX en een min van 10 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 14 punten lager te openen. De AEX staat op 719 en dat is gelijk aan de slotstand van gisteren...

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag verdeeld geëindigd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een zeer gemengde sessie voor Europese aandelen.

"Het sentiment stabiliseerde een beetje in de middagsessie, toen de obligatierentes terugvielen van hun tussentijdse piek", aldus Hewson.

De Amerikaanse tienjaarsrente piekte maandag boven de 5 procent, maar zakte vervolgens terug tot 4,90 procent. De Duitse tienjaarsrente daalde licht, tot 2,89 procent.

Ondertussen intensiveerden de bombardementen van Israël op Gaza, maar lijkt ook de humanitaire hulp aan de Gazastrook meer op gang te komen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober vrijwel stabiel is gebleven, maar wel ver onder nul.

Verder was het maandag rustig. Dinsdag staan een aantal inkoopmanagersindexen op de rol, waarna woensdag de Duitse Ifo-index volgt en donderdag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.
 
"Gezien de slechte recente economische cijfers is een pauze de meest waarschijnlijke uitkomst van de rentevergadering van donderdag", zei marktanalist Hewson van CMC Markets.

Bedrijfsnieuws

Philips presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht en verhoogde de outlook voor 2023. De orderinstroom daalde echter voor het vijfde kwartaal op rij, benadrukten analisten. Het aandeel won, na een volatiele sessie, twee procent. Sectorgenoot Siemens Healthineers steeg in Frankfurt ook zo'n twee procent

Volkswagen verloor bijna anderhalf procent. De autofabrikant paste zijn verwachting voor de operationele winst neerwaarts aan, na productieverliezen door overstromingen in Slovenië en kostenstijgingen.

In de DAX leverden ook farmabedrijven Merck KGaA en Sartorius in. Zalando en Covestro zaten wel in de lift.

Roche neemt Telavant over voor ruim 7 miljard dollar, van Pfizer en Roivant Sciences, bleek maandag. Het aandeel Roche daalde licht.

Betaalspecialisten hadden het lastig. In Amsterdam daalde Adyen aanvankelijk maar eindigde het aandeel toch fractioneel hoger. In Parijs verloor Worldline meer dan twee procent. Deutsche Bank kwam met een aantal koersdoelverlagingen voor de sector, waaronder voor Worldline.

In Parijs leverde ook Teleperformance in. Het aandeel daalde ruim vier procent. De Europese Commissie gaf maandag goedkeuring voor de overname van Majorel door Teleperformance. Luxeaandelen als L'Oreal, Hermes en EssilorLuxottica sloten in de CAC 40 in het groen.

De kwartaalcijfers die de Amerikaanse banken recent publiceerden, wijzen erop dat de consensusverwachtingen voor Europese banken aan de bescheiden kant zijn, stelde Berenberg. Zo wordt voor BNP Paribas, Deutsche Bank en Société Générale een winstdaling van 5 tot 10 procent verwacht, terwijl de cijfers van de Amerikaanse sectorgenoten wijzen op een kleine winstgroei. Europese financials sloten maandag wel hoger.

Euro STOXX 50         4.041,87 (+0,4%)
STOXX Europe 600        433,18 (-0,1%)
DAX                  14.800,72 (+0,02%)
CAC 40                6.850,47 (+0,5%)
FTSE 100              7.374,83 (-0,40%)
SMI                  10.331,92 (-0,2%)
AEX                     719,18 (+0,4%)
BEL 20                3.325,15 (-0,8%)
FTSE MIB             27.558,78 (+0,7%)
IBEX 35               8.995,50 (-0,4%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Dinsdag gaan de Amerikaanse beurzen een groene opening tegemoet, in afwachting van cijfers van onder meer Microsoft en Google.

Wall Street sloot maandag overwegend lager. Geopolitieke risico's in combinatie met de oplopende rentes blijven het sentiment domineren. Ook maandag liep de tienjaarsrente in de VS even op tot boven de vijf procent om vervolgens weer terug te zakken tot 4,85 procent. Ook de twee- en 30-jarige rente daalde.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op een tweet van Bill Ackman van Pershing Square dat hij zijn obligatieshorts had gedekt en dat de Amerikaanse economie zwakker is dan lijkt.

Ook hopen beleggers dat de drukke cijferweek de aandacht kan afleiden van de rente en de geopolitieke spanningen.

"De eerste volledige week aan bedrijfsresultaten over het derde kwartaal kan het tij vooralsnog niet keren: we spreken van een gemengde start. Bedrijven met een degelijk rapport worden niet beloond, terwijl winstmissers zwaarder worden afgestraft dan in het verleden. Een teken dat beleggers weinig vergevingsgezind zijn. Deze week krijgen we resultaten te zien van de grote technologie- en sociale media-bedrijven, waaronder Microsoft, Alphabet en Amazon. Hier hebben beleggers hun hoop op gevestigd", zei econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. Ook Meta opent deze week de boeken.

Op macro-economisch vlak zal vooral de aandacht uitgaan naar de cijfers over de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal en inflatiecijfers. Ook staat woensdag een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve gepland. Afgelopen week verklaarde Powell tijdens een toespraak in New York al dat de afkoelende inflatietrend bemoedigend is en dat de Fed "voorzichtig te werk" blijft gaan.

Maandag werd bekend dat de economische activiteit rondom Chicago is toegenomen. De Chicago Fed National Activity Index steeg van -0,22 in augustus naar +0,02 afgelopen maand.

De olieprijzen verzwakten maandag, nadat hulpkonvooien afgelopen weekend de Gazastrook binnen konden. Dit alles te midden van diplomatieke pogingen om te voorkomen dat een conflict tussen Israël en Hamas zich zal verspreiden naar de bredere olierijke regio. Voor een vat WTI-olie werd maandag 3 procent minder betaald op 85,49 dollar.

Bedrijfsnieuws

Chevron neemt sectorgenoot Hess Corporation over voor 53 miljard dollar, of 171 dollar per aandeel. Met de overname verwerft Chevron onder andere een belang in het Stabroeck-blok in Guyana, dat de productiegroei naar verwachting zal laten stijgen tot in het volgende decennium. Het aandeel Chevron noteerde maandag x procent lager. Eerder deze maand deed ExxonMobil ook al een overname van meer dan 50 miljard dollar toen het Pioneer Natural Resources kocht. Het aandeel daalde ruim drie procent.

Apple sloot licht hoger, nadat dit weekend bekend werd dat het Taiwanese Foxconn, de grootste leverancier van iPhones van Apple, het onderwerp is van belastingcontroles in China bij enkele van zijn belangrijkste dochterondernemingen. Mogelijk zijn er Chinese regels overtreden.

Nvidia is bezig met de ontwikkeling van computerchips die gebruik zouden maken van technologie van Arm Holdings, meldde Reuters maandag. De chips zouden het Windows-besturingssysteem van Microsoft draaien en moeten al in 2025 beschikbaar komen, aldus het persbureau. Het aandeel van Nvidia steeg maandag bijna vier procent.

S&P 500 index                4.217,04 (-0,2%)
Dow Jones index             32.936,41 (-0,6%)
Nasdaq Composite            13.018,33 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden verdeeld, maar zonder heel grote uitslagen.

Nikkei 225             30.934,18 (-0,2%)
Shanghai Composite     2.950,53 (+0,4%)
Hang Seng              17.059,33 (-0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0678. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0665.

USD/JPY Yen   149,65
EUR/USD Euro  1,0678
EUR/JPY Yen   159,80

MACRO-AGENDA:
01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober (Jap)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Novartis - Cijfers derde kwartaal (Zwi)
07:00 Orange - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Randstad - Cijfers derde kwartaal (NL)
08:00 Barclays - Cijfers derde kwartaal (VK)
07:00 UniCredit - Cijfers derde kwartaal (Ita)
13:00 3M - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Coca-Cola - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Dow - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 General Electric - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 General Motors - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Halliburton - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Kimberly-Clark - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Verizon - Cijfers derde kwartaal (VS)
14:00 Nucor - Cijfers derde kwartaal (VS)
18:00 ASMI - Cijfers derde kwartaal (NL)
22:00 Alphabet - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Microsoft - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Texas Instruments - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Visa - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.