Bodemsignalen financiële markten worden sterker

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 om 07:56

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, mede geholpen door de goed ontvangen kwartaalcijfers van Intel en Amazon van gisterenavond.

IG voorziet een openingswinst van 14 punten voor de Duitse DAX en een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 14 punten hoger te openen. De AEX staat op 722 en dat is zo'n 3 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd, hoewel de meeste indexen in de middag hun verliezen wat wisten terug te brengen.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op tegenvallende kwartaalcijfers in Europa en het vooruitzicht van rentes die langer hoog blijven, nadat de Europese Centrale Bank zijn rentebesluit bekendmaakte.

De ECB handhaafde conform de verwachting zijn monetaire beleid, maar liet ook doorschemeren dat de rentes langer op het huidige niveau blijven. ING denkt wel dat de centrale bank nu klaar is met het verhogen van de rente.

"Tenzij de economie van de eurozone de komende weken op miraculeuze wijze herstelt, verwachten we daarom dat de ‘dovish pauze’ van vandaag uiteindelijk zal worden gezien als het einde van de renteverhogingscyclus", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

Marktvolgers denken zelfs al aan renteverlagingen, hoewel ECB-voorzitter Christine Lagarde donderdag benadrukte dat dit veel te voorbarig is.

Analisten van Monex Europe voorzien een technische recessie in de eurozone in het vierde kwartaal, die kan leiden tot een eerste renteverlaging in het tweede kwartaal van 2024, of mogelijk zelfs al een kwartaal eerder.

Daar waar de ECB het monetaire beleid donderdag ongewijzigd liet, verhoogde de Turkse centrale bank opnieuw de rente. De rente ging wederom met een forse stap omhoog, van 30,0 naar 35,0 procent. Met deze nieuwe renteverhoging hoopt de centrale bank de inflatieverwachtingen te kunnen verankeren. "Het monetaire beleid zal zo ver als nodig is worden verkrapt […] totdat een significante verbetering in de inflatievooruitzichten is bereikt."

Bedrijfsnieuws

Infineon was donderdag de sterkste stijger in Frankfurt, met een winst van ruim twee procent en ook elders zaten halfgeleideraandelen in de lift. STMicroelectronics won in Parijs bijna vijf procent. ASMI won een procent in Amsterdam en Besi zelfs dertien procent na het openen van de boeken. ASML sloot vlak.

Siemens Energy ging liefst 35 procent onderuit in de DAX na een winstwaarschuwing en de bevestiging dat men overheidsgaranties nodig heeft. Mercedes-Benz leverde bijnz zes procent in na teleurstellende resultaten en een meer voorzichtige outlook.

Worldline voerde de CAC 40 aan met een plus van ruim dertien procent, na de koersimplosie op woensdag. Sectorgenoot Adyen herstelde met 3,5 procent in Amsterdam.

Carrefour en Danone, dat de boeken opende, deden ook goede zaken in Parijs, maar Teleperformance stond onder druk en daalde bijna negen procent. Ook financials, autofabrikanten en luxemerken als LVMH, EssilorLuxottica, Hermes en Kering beleefden een slechte dag. TotalEnergies steeg een half procent na het openen van de boeken.

In Londen ging Standard Chartered na het presenteren van resultaten. Het aandeel daalde ruim twaalf procent.

Unilever verloor 2,5 procent na het openen van de boeken. Unilever kondigde onder leiding van de nieuwe CEO ook een actieplan aan om een einde te maken aan de ondermaatse prestaties van de afgelopen jaren.

Euro STOXX 50         4.048,79 (-0,6%)
STOXX Europe 600        433,20 (-0,5%)
DAX                  14.731,05 (-1,1%)
CAC 40                6.888,96 (-0,4%)
FTSE 100              7.354,57 (-0,8%)
SMI                  10.367,69 (-0,3%)
AEX                     719,30 (-0,4%)
BEL 20                3.299,74 (-0,4%)
FTSE MIB             27.507,90 (+0,3%)
IBEX 35               8.962,80 (-0,2%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaat Wall Street een flink hogere opening tegemoet, in afwachting van belangrijke PCE-inflatiecijfers. Verder kunnen beleggers reageren op de beter dan verwachte resultaten van Amazon en Intel, die donderdag nabeurs verschenen.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag opnieuw flink lager geëindigd, waarbij de Nasdaq nog dieper in een correctie zakte. Op woensdag sloot de Nasdaq al bijna 11 procent onder het hoogste punt van 2023 van ruim 14.358 punten.

"De S&P 500 en Nasdaq hebben beide belangrijke steunniveaus verlaten nu er steeds meer vragen worden gesteld over de relatieve waarderingen in grote techbedrijven tegen de achtergrond van een vertragende wereldeconomie", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Aandelen van techreuzen als Alphabet en Meta verloren donderdag terrein, na het presenteren van tegenvallende resultaten in de dagen ervoor. Intel en Amazon staan nabeurs op de agenda.

Een positief groeicijfer uit de Verenigde Staten hielp het sentiment donderdag ook niet. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 4,9 procent, bleek uit voorlopige cijfers. In het tweede kwartaal groeide de economie in de VS nog met minder dan de helft. Economen hielden vooraf gemiddeld rekening met een groeicijfer van 4,7 procent.
 
"De meeste mensen denken dat [de groei] werd aangedreven door eenmalige factoren, waarbij de persoonlijke consumptie goed was voor 4 procent van de economische expansie", zei Hewson.

Volgens ING neemt de tegenwind voor de Amerikaanse economie en huishoudens in het bijzonder toe en zal het groeitempo in het vierde kwartaal vertragen tot 1,5 procent.

Volgens Goldman Sachs zal het Amerikaanse bbp-cijfer van donderdag weinig impact hebben op de aanstaande beleidsvergadering van de Federal Reserve, waarbij wordt verwacht dat de centrale bank zijn huidige beleid ongewijzigd laat.

De consumentenprijsindex PCE liet een stijging zien van 2,9 procent in het derde kwartaal, tegen 2,5 procent in het tweede kwartaal. Vrijdag verschijnen actuele PCE-inflatiedata.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week met 10.000 stuks zijn gestegen naar 210.000, terwijl de orders voor duurzame goederen in de maand september met 4,7 procent stegen, wat veel beter was dan verwacht.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdagavond op 4,85 procent. WTI-olie werd 2,6 procent goedkoper en kostte iets meer dan 83 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Meta verloor bijna vier procent, ondanks kwartaalcijfers die beter waren dan de analistenverwachtingen. Het bedrijf waarschuwde echter voor een zwakkere vraag naar advertenties in het vierde kwartaal tot nu toe.

Mattel overtrof de verwachtingen in het derde kwartaal. De speelgoedfabrikant verhoogde ook zijn verwachtingen voor het jaar. Toch ging het aandeel donderdag onderuit met bijna acht procent na een waarschuwing voor een vertragende vraag in aanloop naar het feestdagenseizoen.

Sectorgenoot Hasbro stelde ook teleur met een kwartaalverlies van 171 miljoen dollar, tegen 129 miljoen dollar winst een jaar eerder. Consumenten kochten voor 18 procent minder aan producten. Het aandeel daalde bijna twaalf procent.

IBM deed het net iets beter dan verwacht en volgens de CEO begint de inspanning om een graantje mee te pikken van de AI-boom zich uit te betalen. Het aandeel won bijna vijf procent.

Harley-Davidson zag de verkoop van motorfietsen in het afgelopen kwartaal dalen, maar de verwachtingen voor het jaar werden wel gehandhaafd. Het aandeel verloor ruim zes procent.

Comcast boekte in het derde kwartaal meer winst en ook iets meer omzet. Het aandeel verloor toch meer dan acht procent.

Merck zag de winst stijgen en presteerde daarmee ook boven de marktverwachting. Het aandeel steeg bijna twee procent.

Honeywell, bekend van elektronische controlesystemen, stelde zijn winstverwachting omhoog bij, na aantrekkende omzet in het derde kwartaal. Het aandeel daalde toch een procent.

Pakketbezorger UPS kwam met een waarschuwing nadat de winst en omzet in het derde kwartaal afnamen. Het aandeel leverde zes procent in.

Ford daalde anderhalf procent nadat vakbond United Auto Workers liet weten een voorlopig loonakkoord te hebben bereikt. Donderdag nabeurs kwam Ford ook met kwartaalcijfers, waarbij het de outlook introk, onder meer vanwege de stakingen in de auto-industrie en het verwachte akkoord.

Mastercard heeft in het derde kwartaal de winst sterk zien stijgen op een groeiende omzet. Het aandeel verloor toch meer dan vijf procent.

S&P 500 index                4.137,23 (-1,2%)
Dow Jones index             32.784,30 (-0,8%)
Nasdaq Composite            12.595,61 (-1,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdagmorgen over de brede linie hoger.

Nikkei 225             30.984,70 (+1,3%)
Shanghai Composite     2.998,79 (+0,4%)
Hang Seng              17.213,39 (+1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0565. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0550.

USD/JPY Yen   150,19
EUR/USD Euro  1,0565
EUR/JPY Yen   158,69

MACRO-AGENDA:
07:30 Economische groei - Derde kwartaal vlpg (Fra)
08:45 Inflatie - Oktober vlpg (Fra)
14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Oktober def. (VS)a

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Covestro - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Sanofi - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Signify - Cijfers derde kwartaal
07:15 Air France-KLM - Cijfers derde kwartaal (Fra)
13:00 AbbVie - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Chevron - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Colgate-Palmolive - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Exxon Mobil - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.