Consolidatie binnen stijgende trend.

Gepubliceerd op 17 november 2023 om 08:04

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, maar overall blijven indices consolideren

IG voorziet een openingswinst van 46 punten voor de Duitse DAX en een plus van 19 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 21 punten hoger te openen. De AEX staat op 756 en dat is 3 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd, alleen de DAX sloot licht hoger. De verliezen volgden op een lagere sessie in Azië. Investment manager Simon Wiersma van ING wees erop dat beleggers wat winsten namen na de recente rally.

"Zwakke cijfers over de Chinese huizenprijzen en tegenvallende kwartaalberichten van de 'internetloodgieters' Cisco en Palo Alto Networks" hielpen het sentiment ook niet, volgens Wiersma.

Daarbij kwamen in Europa HelloFresh en Burberry met winstwaarschuwingen, die stevige koersverliezen opleverden voor de twee aandelen.

Bedrijfsnieuws

Siemens heeft het afgelopen gebroken boekjaar flink meer omzet behaald en zag de winst verdubbelen. Voor het boekjaar 2024 verwacht Siemens een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 8 procent. De onderneming rekent op een winst, los van de investering in Siemens Energy, van 10,40 tot 11,00 euro per aandeel. Het aandeel sloot bijna 6 procent hoger en hield daarmee de DAX in het groen.

Volkswagen daalde 1,5 procent en ook sectorgenoten stonden onder druk. Volgens analisten van Bernstein staat Volkswagen een moeilijk jaar te wachten. De Duitse autofabrikant heeft te kampen met een vertragende vraag en prijsdruk in een verzwakkend macro-economisch klimaat.

Nutsbedrijven RWE en E.ON zaten in de lift, net als halfgeleiderproducent Infineon. Zalando stond wel onder druk in Frankfurt, met een verlies van ruim 4,5 procent. HelloFresh leverde zelfs meer dan 22 procent in na een winstwaarschuwing. Delivery Hero sloot juist 3 procent in het groen.

In Londen en Amsterdam stonden Deliveroo en Just Eat Takeaway wel onder druk.

Alstom won in Parijs ruim 4 procent en voerde daarmee de CAC 40 aan. Daarmee herstelde het aandeel deels van de klap op woensdag, toen de Franse multinational met plannen kwam om de enorme schuldenberg aan te pakken.

TotalEnergies verloor ruim 2,5 procent en belandde daarmee in de onderste regionen van de CAC 40. Oliefondsen stonden in het spoor van de dalende olieprijzen onder druk. Shell, dat donderdag ex-dividend ging, verloor ruim 2 procent en BP verloor 3 procent.

Burberry was een stevige daler in Londen nadat het luxemerk met een winstwaarschuwing kwam. Het aandeel daalde 11 procent. Sectorgenoten als LVMH en Kering verloren eveneens terrein.

Betaalbedrijf Worldline daalde in Parijs bijna 3 procent en sectorgenoot Adyen verloor in Amsterdam ruim een procent.

Euro STOXX 50         4.302,45 (-0,3%)
STOXX Europe 600        451,27 (-0,7%)
DAX                  15.786,61 (+0,2%)
CAC 40                7.168,40 (-0,6%)
FTSE 100              7.410,97 (-1,0%)
SMI                  10.643,07 (-0,6%)
AEX                     753,91 (-1,2%)
BEL 20                3.506,41 (-0,7%)
FTSE MIB             29.258,10 (-0,7%)
IBEX 35               9.667,40 (+0,3%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een vlakke opening tegemoet.
 
De Amerikaanse beurzen bleven donderdag ook al dicht bij huis. SPI Asset Management wees op de zorgen dat de markt te ver is doorgeschoten in het optimisme.

"De voornaamste vraag voor markten is nu of handelaren en beleggers te haastig waren om een reeks zwakke Amerikaanse economische cijfers te vertalen naar het begin van een cyclus van renteverlagingen door de Fed vanaf het einde van het eerste kwartaal van 2024. De zorg is dat de markten de kans overschatten dat de Fed volop gaat verruimen."

De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping lokte geen sterke marktreactie uit, hoewel de bijeenkomst positief zou zijn verlopen.  

"Er zijn een paar concrete afspraken gemaakt over onder andere militaire communicatie. De stemming was blijkbaar redelijk optimistisch", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Frank Vranken van Edmond de Rothschild Europe wees wel op Chinese aandelen als Alibaba, Tencent en JD.com die in voorgaande dagen flink stegen.

"De mildere retoriek tussen Xi en Biden heeft beleggers er misschien toe aangezet om de gigantische Chinese techbedrijven met een frisse blik te bekijken", aldus de marktstrateeg. Donderdag stonden de Amerikaanse noteringen van Alibaba en JD.com wel onder druk, nadat eerstgenoemde de boeken opende.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 11 november gestegen, met 13.000 tot 231.000.

Amerikaanse huizenbouwers beschouwen de verkoopomstandigheden ook in november als negatief en de index daalde van 40 tot 34. De hoge hypotheekrente in de VS is de grootste boosdoener.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de industriële productie in de VS in oktober is gedaald met 0,6 procent. Er werd gerekend op een krimp van 0,4 procent.

De Philadelphia Fed index toonde in november verder herstel, hoewel de index met -5,9 wel in negatief terrein bleef. Een maand eerder noteerde de index op -9,0.

De Amerikaanse importprijzen zijn in oktober sterker dan verwacht gedaald, door fors lagere importprijzen voor energie. De importprijzen daalden met 0,8 procent op maandbasis. Er werd door analisten gerekend op een daling van 0,3 procent.

WTI-olie werd donderdag bijna 5 procent goedkoper, nadat woensdag bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen weken flink zijn gestegen.

Bedrijfsnieuws

Retailgigant Walmart leverde donderdag ruim 8 procent in. De outlook werd verhoogd bij het presenteren van de kwartaalcijfers maar de markt had qua verwachting voor de winst per aandeel op meer gerekend.

Sectorgenoot Macy's behaalde afgelopen kwartaal minder winst, terwijl de omzet daalde. De verwachtingen werden echter licht opwaarts bijgesteld en dus steeg het aandeel donderdag ruim 5,5 procent.

Alibaba is niet van plan de clouddivisie af te splitsen, meldde het Chinese internetbedrijf bij zijn derdekwartaalcijfers. De Amerikaanse notering van het aandeel daalde 9 procent. Sectorgenoot JD.com verloor zo'n 2 procent.

Cisco Systems heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar een hoger dan verwachte aangepaste winst geboekt, maar werd somberder over het hele boekjaar. Het aandeel daalde 10 procent.

Palo Alto Networks presteerde beter dan verwacht in het afgelopen kwartaal en verhoogde de winstverwachting voor het lopende boekjaar. Toch was de outlook niet geheel positief want Palo Alto verlaagde de verwachting voor de factureringen, een belangrijke indicator voor de vraag. Het aandeel verloor bijna 5,5 procent.

Warner Music wist de verwachtingen afgelopen kwartaal ook te verslaan, dankzij streaming en enkele grote releases, waaronder de soundtrack van de film Barbie. Het aandeel daalde toch bijna 5 procent.
 
Lenovo boekte 54 procent minder winst in het afgelopen kwartaal, maakte de grootste PC-fabrikant ter wereld bekend. De Amerikaanse notering daalde 3,5 procent.

Aandelen van tweedehands autoverkopers als Carmax en Carvana verloren ruim 5 procent nadat bekend werd dat Amazon vanaf 2024 ook auto's gaat verkopen via zijn website.

Een kleine meerderheid van de werknemers van General Motors die lid zijn van de vakbond United Auto Workers heeft donderdag ingestemd met een nieuwe arbeidsovereenkomst die 4,5 jaar geldig is. Uit data van de UAW blijkt dat 54,7 procent van de leden de cao accepteren.

Bij Ford Motor en Chrysler-moederbedrijf Stellantis wordt nog gestemd. Volgens de gegevens van de UAW steunen de werknemers bij deze twee bedrijven de overeenkomsten met grotere marges dan bij GM.

De aandelen van GM, Ford en Stellantis sloten donderdag 2 tot 3 procent lager.

Applied Materials kwam donderdag na het slot op Wall Street met cijfers over het vierde kwartaal. De resultaten waren beter dan verwacht maar het aandeel leverde nabeurs wel 6 procent in.

S&P 500 index                4.508,24 (+0,1%)
Dow Jones index             34.945,47 (-0,1%)
Nasdaq Composite            14.113,67 (+0,1%)´

AZIE

De Aziatische beurzen koersten vrijdag overwegend lager. In Hongkong daalde het aandeel Alibaba met bijna 10 procent en ook andere techaandelen, zoals Tencent, gingen in het rood.

Nikkei 225             33.525,09 (+0,3%)
Shanghai Composite     3.046,18 (-0,1%)
Hang Seng              17.452,56 (-2,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0852. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0847.

USD/JPY Yen   150,61
EUR/USD Euro   1,0852
EUR/JPY Yen   163,49

MACRO-AGENDA:
08:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (VK)
11:00 Inflatie - Oktober def. (eur)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.