Blog week 50: De sinterklaas dip...

Gepubliceerd op 8 december 2019 om 15:30

Blog week 50: De sinterklaas dip...

Na wekenlang saaiwaarts te hebben bewogen was er afgelopen week eindelijk weer eens wat te beleven op de financiële markten. Afgelopen maandag kwam het nieuws naar buiten dat Trump waarschijnlijk pas een handelsdeal met de Chinezen wilde sluiten na de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Beleggers waren daar duidelijk niet van gecharmeerd en handelaren wereldwijd drukte op de verkoop knop.

Voor mij was dit slechts de 'trigger' voor een correctie die er zoiezo had gekomen. De indices zijn vanaf Augustus behoorlijk hard opgelopen en de koopdruk nam duidelijk af de afgelopen weken. Als een index lang in een zijwaartse range beweegt en weerstanden niet meer kunnen worden doorbroken, verdienen daghandelaren niets meer en is er een dip nodig om weer nieuw vers kapitaal naar de markt in te trekken. Zo zagen we bij de AEX afgelopen week dat na de daling van begin vorige week de weerstand op 600/602 wel kon worden uitgenomen afgelopen vrijdag.

Nu is er de afgelopen jaren meestal een dip/correctie zo rond eind November begin December, deze word door veel handelaren ook wel de sinterklaas dip genoemd. Nu we deze achter de rug hebben kunnen we ons gaan opmaken voor de zogenaamde  'eindejaarsrally'. Ik verwacht ook dit jaar dat die er gaat komen en dat de AEX dit jaar de 625 nog kan gaan opzoeken. Na de doorbraak van afgelopen week is er weer een nieuwe  opwaartse trend gestart waarmee we weer 3% tot 5% verder omhoog kunnen de komende weken.

Dax blijft achter bij de AEX en V.S.

Was de afgelopen maanden de Dax duidelijk de motor van de Europese indices met een stijging van zo'n 1600 punten vanaf Augustus.. Afgelopen week was daar weinig van te merken. Er kwamen zoals elke eerste week van de maand een heleboel economische cijfers uit en waar Duitsland vorige maand weer een lichte groei lieten zien in de industrie was het afgelopen maand weer een min, terwijl beleggers hadden verwacht op een bescheiden stijging. Dit in combinatie met de handelsperikelen tussen de V.S. en China maakt beleggers duidelijk onzeker. Daarnaast loopt het in de Duitse regering de laatste tijd ook niet erg soepeltjes wat ook de nodige onzekerheid met zich meebrengt en als beleggers ergens een hekel aan hebben dan is het wel onzekerheid. Komende week komen er wederom een hoop economische cijfers uit en ga ik kijken of de Dax ook eindelijk uit de range kan breken op weekbasis.

Aankomende week:

Aankomende week staat er een heleboel op de agenda, zo komen er diverse economische cijfers uit de V.S. en de Eurozone, waaronder inflatiecijfers. Zullen de tweets van Trump weer onderwerp van gesprek zijn en natuurlijk de Centrale banken die komen met hun rentebesluit en bijbehorende persconferentie. Op woensdag hebben we als eerste de FED, verwacht word dat de rente dit keer gelijk blijft, maar er zullen tijdens de persconferentie zeker vragen gesteld worden over of en wellicht wanneer er misschien opnieuw een verlaging of een verhoging van de rente komt. Op donderdag hebben we dan de ECB ook hier word verwacht dat er geen veranderingen zullen plaats vinden in het monetaire beleid, maar zullen beleggers wel benieuwd zijn hoe de nieuwe president LaGarde het zal doen op de persconferentie. 

Agenda headlines:

Maandag: 00:50 het BBP over Q3 uit Japan, om 8:00 de handelsbalans uit Duitsland. 

Dinsdag: 2:30 inflatie PPI, uit China over Nov en CPI van Aug ook uit China. 6:30 industriële productie NL, om 10:30 industriële productie uit het VK. om 11:00 ZEW uit Duitsland voor Dec.

Woensdag: VS inflatie CPI Nov. 20:00 FED rentebesluit en om 20:30 de persconferentie.

Donderdag: 8:00 inflatie Duitsland CPI Nov. 8:45 inflatie CPI Nov. Frankrijk, 11:00 industriële productie Eurozone Okt. 13:45 Rentebesluit ECB en om 14:30 de persconferentie. Ook om 14:30 WW aanvragen VS.

Vrijdag: 14:30 Detailhandelsverkopen VS en om 16:00 Handelsvoorraden uit de VS Okt.

Aandeel van de week:

Ahold en dan met name Bol.com doen tijdens deze feestmaand goede zaken, er werd onder met Black Friday en Sinterklaas wederom weer een record aantal internet bestellingen gedaan waar Ahold natuurlijk enorm van profiteert. Ook Albert Heijn zal de komende weken gaan profiteren van de kerstmaaltijden en andere lekkere dingen.

Als we kijken naar de daggrafiek zien we dat de koers van Ahold een hogere bodem heeft geplaatst op het 23,6% fibo niveau van de beweging 19/24 op 23,60. Nu de koers afgelopen vrijdag door de ema10 is gebroken kan de uptrend worden hervat. Het eerste weerstands niveau vinden we bij de middenlijn van de boilinger bands rond 23,80, daarboven kan het aandeel richting de top van 12 November op 24,50/25. Het langere termijn koersdoel ligt rond 25,50 het 161,8% fibo van de beweging 22,90/24,50. Steun ligt er rond 23,50 en daaronder rond 23,30.