Blog week 4 : Nog Steeds Hoogtevrees...

Gepubliceerd op 19 januari 2020 om 16:57

Hoogtevrees...

Ik ben nu al zo'n 5 jaar aan het traden op de diverse indices, maar wat er de afgelopen weken gebeurd dat heb ik nog nooit gezien. Ik refereer daarmee naar de Amerikaanse indices en dan met name de Nasdaq. Die stijgingen die daar plaats vinden vind ik echt bizar. dag op dag en week op week worden daar nieuwe ATH's op de borden gezet. Keer op keer worden stijgende wiggen opwaarts gebroken, de RSI ver boven de 70 op bijna alle timeframes en koersen die steeds boven de boilinger bands uitkomen. Hoe lang gaat dit nog goed en wat gebeurt er als het klapt? Ik krijg er hoogtevrees van!

De indices in Europa lopen ver achter op de Amerikaanse indices, maar ik weet zeker dat als de VS gaat corrigeren, dat wij in Europa mee gaan. ik hou daarom de Nasdaq goed in de gaten en gebruik hem als een soort indicator, zolang hij blijft stijgen, blijft alles bij ons zoals het is, daalt de Nasdaq dan gaan wij mee.

Afgelopen week stond voornamelijk in het teken van de handelsdeal en de expiratie. De AEX expireerde op 615 en de Dax rond 13500. Mooie ronde getallen. Nu dit achter de rug is ben ik erg benieuwd wat er komende week gaat gebeuren, zo staan er bijvoorbeeld nog opwaartse gaps open waarmee we rekening moeten houden dat deze gesloten gaan worden. Het volume op de AEX lag afgelopen donderdag en vrijdag erg laag en op zowel de Dax als de AEX worden omkeerpatronen zichtbaar in de grafieken. Voor de leden, deze behandel ik morgenochtend in de voorbeurs updates.

 

Het tekenen van de fase 1 handelsdeal was weer een mooie poppenkast waarin Trump bijna een uur lang al zijn personeel aan het bedanken was. Inhoudelijk was het weinig bijzonders en analisten verwachten dat een 2e fase waarschijnlijk nog lang op zich zal laten wachten.We gaan de komende maanden waarschijnlijk weer een hoop modder gooien krijgen, om te beginnen met het conflict tussen de VS en China met betrekking tot ASML. 

Agenda...

De agenda staat komende week weer aardig vol met een hoop bedrijfscijfers. Ook in Nederland komen de eerste bedrijven met hun resultaten uit Q4 van 2019. Maandag is de VS gesloten ivm Martin Luther King Day en op woensdag komt de ECB weer met haar rentebesluit en persconferentie.

Maandag: Om 8:00 Duitsland inflatie PPI over Dec. De VS gesloten ivm Martin Luther King Day

Dinsdag: 11:00 ZEW Duitsland over Jan.

Bedrijfscijfers Q4: UBS, Haliburton, Netflix en IBM

Woensdag: 6:30 consumenten vertrouwen NL over Jan. en om 16:00 verkopen bestaande woningen uit de VS.

Bedrijfscijfers Q4: ASML, Johnson & Johnson, Texas Instruments

Donderdag: 00:50 in en export cijfers uit Japan over Dec. Om 13:45 ECB rentebesluit en om 14:30 de persconferentie van LaGarde. 14:30 werkeloosheid cijfers VS. Om 16:00 consumenten vertrouwen EU over Jan.

Bedrijfscijfers Q4: Euronav, Rood Microtec, Sligro,Quest For Grotwh,Kimberly Clark, Econoom, Intel.

Vrijdag: 00:30 Japan kerninflatie over Dec. 9:15 PMI manufacturing & services  Frankrijk over Jan, 9:30 manufacturing & services Duitsland over Jan.Om 10:00 PMI's Europa over Jan., 10:30 PMI's VK over Jan. en om 15:45 PMI's VS over Jan.

Verder komende week...

Komende week zal ik met name de Amerikaanse indices weer goed in de gaten houden. Komt er eindelijk een correctie, of gaat de Dow Jones eerst naar de 30.000 punten en de Nasdaq  naar de 10.000 punten voordat er een daling komt? Bij de AEX en Dax moeten er eigenlijk nog opwaartse gaps gesloten worden. Meestal gebeurt dat binnen een week dat ze zijn ontstaan, al moet ik erbij zeggen dat ze bij de Dax langer open kunnen blijven. Een daling onder 13500 zou een gapfill inhouden komende week.

De outlook van de Nederlandse bedrijven die komende week met cijfers komen, zullen ook heel belangrijk zijn. Hoeveel groei verwachten ze nog door te gaan maken dit jaar? Er is al erg veel goed nieuws ingeprijsd de afgelopen maanden en het is nu de vraag of bedrijven dit ook waar kunnen maken. De meeste indices zijn zoals ik eerder heb geschreven aangekomen bij zware weerstands niveau's waar ze niet zo makkelijk doorheen breken op het moment dat bedrijven wat terughoudender zullen zijn. 

 

Donderdag komt LaGarde met haar tweede persconferentie, verwacht word dat ze nu wat meer zal ingaan op het beleid van de ECB. Draghi heeft ons in september natuurlijk nog een afscheidscadeautje gegeven door de rente nog verder te verlagen en het opkoopprogramma opnieuw op te starten zonder hieraan een eind datum te geven. Nu zij met alle centrale bankiers van de verschillende Eurolanden heeft gesproken ben ik benieuwd hoe haar standpunt is omtrent het opkoopprgramma en of zij hier iets over gaat zeggen of het eventueel gaat veranderen. Naast dit alles komen er diverse PMI's uit die ook nog voor de nodige koers bewegingen kunnen gaan zorgen. Kortom, het word weer een spannende week!