Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Blog week 6: Onrust op de beurzen...

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 15:21

Het coronavirus tot nu toe...

We hebben een roerige week achter de rug op de financiële markten. Zowel de AEX als de Dax hebben afgelopen week rake berentikken gekregen. Beleggers worden nerveus en trekken massaal hun geld uit de aandelenmarkten. Veilige havens zoals goud doen het goed en ook Bitcoin lijkt te profiteren van deze onrust.

Het coronavirus breid zich steeds verder uit over de wereld, ook in Europa komen er nu steeds meer mensen bij die besmet zijn geraakt met het virus. In China heerst complete chaos, bijna het gehele land is afgesloten van de rest van de wereld. Vliegmaatschappijen wereldwijd hebben hun vluchten gestaakt en fabrieken in het land blijven gesloten. Al deze maatregelen hebben grote gevolgen voor de wereldeconomie. China is in zijn eentje goed voor zo'n 20% van de totale wereldeconomie en hoe langer deze crisis voort duurt des te groter de gevolgen zijn voor de groei dit jaar. In totaal zijn er nu zo'n 14000 mensen besmet verdeeld over 27 landen en zijn er al ruim 300 doden te betreuren. Nu is de grote vraag, hoelang gaat dit nog duren en hoeveel meer maatregelen zullen er nog getroffen moeten worden die van uitwerking zijn op de economie voordat de uitbraak over het hoogtepunt is?

Pas als we gaan zien dat het nieuwe besmettingen stagneert of afneemt verwacht ik dat de koersen op de financiële markten zullen stabiliseren.

Het enige positieve aan dit virus is, dat het alleen dodelijk is voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Ik heb zelfs gelezen dat de eerste mensen waarbij het virus is vastgesteld al weer beter zijn en dat zonder specifiek vaccin. Mensen die het virus gehad hebben en ervan genezen zijn, kunnen het vervolgens niet nogmaals krijgen en zijn resistent.

De beer corona...                                                     

AEX kwartaalgrafiek:

Afgelopen week was het een bloedbad op de beurzen. De AEX verloor verloor daarbij zo'n 25 punten. We opende maandag al met een neerwaarts gap wat overigens niet meer gesloten is. Met deze daling is er opnieuw een top ontstaan bij de bovenste lijn van het opwaartse trendkanaal waar de AEX zich al vanaf 2009 in beweegt. Grote kans dat we nu weer naar de steunlijn zullen afzakken komende maanden zoals dat al 3x eerder gebeurde. Daar zal dan opnieuw een bodem geplaatst moeten worden om de bull market in leven te houden.

Ook de Dax had het afgelopen week zwaar te voortduren met een daling van zo'n 500 punten. rond 12950 ligt een belangrijke supportzone, maar als die breekt kunnen we de komende weken nog veel lager.

Agenda...

Door al het nieuws betreffende het coronavirus zouden we bijna vergeten dat we ook nog eens middenin het cijferseizoen zitten. Afgelopen week hadden we bij ons Shell en Unilever waarbij Shell erg tegenviel en Unilever meeviel Nu was dat wel te verwachten bij Unilever omdat ze in December al met een winstwaarschuwing waren gekomen en dat viel uiteindelijk weer mee. 

Voor komende week staan onder andere Alphabet, ING en TomTom op de agenda. Ook komen er weer diverse economische cijfers en het ADP banenrapport.

Maandag: 9:00 PMI manufacturing NL, om 9:45 PMI Italië, 9:50 Frankrijk, 9:55 PMI Duitsland, 10:00 PMI Eurozone. Om 15:45 PMI VS, 16:00 Bouwuitgaven VS

Bedrijfscijfers Q4: Alfabet, NXP

Dinsdag: 11:00 Italie inflatie CPI over Jan, 16:00 VS fabrieksorders Dec. 

Bedrijfscijfers Q4: Carlsberg, Ferrari, Ford, CMG, Gilead Sciences

Woensdag: 9:45 Italië services PMI Jan, 9:50 Frankrijk PMI, 9:55 Duitsland PMI, 10:00 Eurozone PMI, 14;15 ADP Banenrapport VS, 14;30 Handelsbalans VS, 16:00 VS ISM-index Jan.

Bedrijfscijfers Q4: Melexis, TomTom, Aperam, Wereldhave BE, BNP Paribas, Vestas windsystems, Siemens, GM, Qualcomm, I-Robot

Donderdag: 8:00 Duitsland industriële orders Dec, 14:30 Weekly jobclaims VS.

Bedrijfscijfers Q4: ING, Intertrust, ArcelorMittal, Orange, Nokia, Sanofi, Societe General, Royal Mail, Twitter, T-Mobile VS

Vrijdag: 6:30 Industriële productie Dec, 8:00 Duitsland industriële productie, 8:45 Frankrijk industriële productie, 14:30 VS Non-Farm payrolls Jan, 14:30 werkeloosheid Jan en loongroei.

Bedrijfscijfers Q4: Unicore, Wereldhave NL, Flow Traders, Abbvie.

De glazenbol...

Dan nog even een korte vooruitblik op komende week. Het coronavirus zal opnieuw onderwerp van gesprek zijn en ik verwacht ook dat de indices aan het begin van de week nog verder weg zullen wegzakken. Een belangrijke indicator zal komende week de Nasdaq zijn, als deze index gedumpt gaat worden dan denk ik dat de paniek helemaal gaat toeslaan. De index zit vol met tech groeiaandelen en dit soort bedrijven zullen de grootste klappen krijgen als er een zware correctie aan komt. De Dax is afgelopen vrijdag bij een belangrijke supportzone aangekomen en ik ben heel erg benieuwd of deze steun het houd, mocht dat niet het geval zijn dan zal de index verder zakken naar 12600/12500 de komende dagen. De AEX heeft zoals gezegd een top geplaatst aan de bovenkant van het lange termijn trendkanaal en daarmee zal de druk naar beneden worden opgevoerd de komende periode. De onderkant van het kanaal lig deze maand rond 525 en loopt elke maand zo'n 10 punten op. Voor de leden staan er uitgebreide weekend updates van zowel de AEX, Dax en de Nasdaq op de ledenpagina met daarin de lange en middellange termijn signalen en targets.

Ook lid worden? Voor slechts E30,- per maand ontvang je de gehele dag long en stortsignalen op bovengenoemde indices met de targets. Voor meer info, stuur een mail naar info@beurspraatje.nl


«   »