Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Duitse economie krimpt met ruim 10%

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 12:43

De economie van Duitsland is in het tweede kwartaal in een recordtempo gekrompen. Volgens een nog voorlopige opgave van het Statistiches Bundesambt viel door de coronacrisis en de lockdown de omvang van de economie 10,1% lager uit dan in het eerste kwartaal.

 

Dat is een ongekend sterke teruggang die ook groter is dan analisten voorzagen. Tien jaar aan economische groei zijn in een klap weggevaagd, aldus het statistische bureau. De Nationale Bank van België (NBB) meldt een krimp van 12,2% en ook dat is meer dan voorzien. In Oostenrijk komt de teruggang van het bruto binnenlands product (bbp) uit op 10,7%.

De harde krimp in Duitsland volgt op een neergang met 2,2% in het eerste kwartaal. Analisten rekenden al op een sterk negatief cijfer en gingen uit van percentages van rond de -9. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder komt de teruggang uit op 11,7%.

 

Het Duitse statistische bureau heeft nog geen details naar buiten gebracht over de samenstelling van het bbp, maar zegt wel dat vooral de binnenlandse consumptie hard geraakt is door de coronacrisis. Ook investeringen en de invoer en uitvoer kregen een harde klap. Alleen voor de overheidsuitgaven viel een plus te noteren.

Tijdens het dieptepunt van de recessie van 2009, in het eerste kwartaal van dat jaar, kromp de economie 4,7%. Het statistisch bureau meldt verder dat het de sterkste neergang van het bbp betreft sinds het begin van de huidige serie van kwartaalcijfers in 1970.

(Bron FD.nl)


«   »