De corona maatregelen zoals nu bekent...

Gepubliceerd op 28 september 2020 om 13:58

Alleen noodzakelijke reizen tussen de grote steden, horeca sluit om 22.00 uur en uit eten gaan mag nog maar met maximaal vier personen. Het is een greep uit de maatregelen die premier Rutte vanavond tijdens een persconferentie zal aankondigen en die als doel hebben om de snelheid waarmee het coronavirus om zich heen slaat, in te dammen.

De maatregelen, waarover het kabinet nog overleg voert, zijn uitgelekt en in handen van het FD. Ze gaan dinsdagavond om 18 uur in en gelden in eerste instantie tot dinsdag 20 oktober.

Reizen en werken

Omdat drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het hoogste aantal coronabesmettingen telt, zijn alleen noodzakelijke reizen tussen deze steden toegestaan. Mensen met een zogenaamd vitaal beroep mogen blijven reizen, ook leerlingen en studenten die in een van deze steden studeren of naar school gaan. Ook het bezoeken van een ziek familielid wordt gezien als een 'noodzakelijke reis.'

Waar het kan, is thuiswerken de norm - werkgevers worden opgeroepen hier strikter op te handhaven, zij zullen worden aangesproken op overtredingen en in het uiterste geval kan een locatie zelfs twee weken lang gesloten worden.

Horeca

De horeca moet in het hele land om 22.00 uur sluiten, gasten kunnen na 21.00 uur niet meer naar binnen. Mensen mogen nog hooguit met vier personen aanschuiven.

Samenkomsten

Binnen mogen maximaal dertig mensen samenkomen. Dus ook in een restaurant of café mogen niet meer dan dertig mensen aanwezig zijn. Bij samenkomsten in de buitenlucht mogen hooguit vijftig mensen aanwezig zijn. Wel kan het hoofd van een veiligheidsregio een uitzondering maken en ontheffing verlenen aan een locatie die zich, bewezen in het verleden, strikt aan de maatregelen heeft gehouden.

Publiek is niet meer welkom bij sportwedstrijden. Niet bij amateurwedstrijden, ook niet bij profwedstrijden.


«   »