Extra maatregelen zijn slecht voor herstel economie

Gepubliceerd op 29 september 2020 om 09:31

De stijgende besmettingen smoren het economisch herstel in de kiem”, zegt Rabo-econoom Ester Barendregt. „Wij verwachten nu gedurende de herfst en winter een pauze in het herstel door de opleving van het virus. We zijn nu halverwege op weg naar een nieuwe lockdown.”

Het kabinet legt beperkingen op aan de horeca, stelt deurbeleid bij winkels verplicht, komt met een mondkapjesadvies voor winkels in de grote steden, beperkt de maximale groepsgrootte binnen en buiten, adviseert zo min mogelijk te reizen en maakt het advies om thuis te werken dwingender. Bedrijven die een besmettingsbron van corona zijn, kunnen tijdelijk worden gesloten.

Premier Mark Rutte realiseert zich wat hij van ondernemers vraagt: „Ik kan me levendig voorstellen dat dit voor veel mensen, en vooral voor veel ondernemers een zure appel is om doorheen te bijten.” Hij maakte maandagavond ook bekend ’opnieuw in gesprek te gaan met organisaties van werkgevers en werknemers om te praten over de economische gevolgen van dit pakket’. Zaterdag zei voorman Jacco Vonhof van MKB-Nederland dat hij het huidige steunpakket weer wil bespreken als er meer beperkingen worden opgelegd.

Thuiswerkadvies

Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland, meent dat het kabinet de nieuwe beperkingen zo gericht inzet dat die ’een relatief beperkte economische impact zullen hebben’. Zo vermoedt ze dat er veel winst te halen is uit het dringende thuiswerkadvies. „Volgens onze onderzoeken werkte in april ongeveer 44 procent van de mensen thuis en afgelopen maand nog 28 procent. Als die 16 procent weer thuis gaat werken, wordt het aantal contactmomenten enorm verminderd.”

Grote gevolgen voor de economie heeft het thuiswerken niet, zo stelt Blom. „Uit onze enquêtes blijkt dat ongeveer evenveel mensen vinden dat ze thuis productiever zijn als mensen die op hun werk productiever zijn. Per saldo zal het voor onze economische activiteiten dus niet zoveel uitmaken als weer meer mensen vanuit huis gaan werken.”

Dat zou anders zijn als de scholen weer dicht hadden gemoeten. „Gelukkig kunnen de scholen open blijven”, constateert Barendregt opgelucht. „Dat heeft een groot effect op de economie. Iedereen die thuis moet werken met kinderen om zich heen weet dat dat niet werkt. En voor de jeugd is de schade door langdurige onderwijsuitval ook groot en daarmee ook de schade voor de economie op de langere termijn.”

(Bron telegraaf.nl)


«   »