Corona steunpakket heeft groen licht

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 10:37

Het nieuwe pakket aan coronanoodsteun dat 1 oktober ingaat is dinsdag met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is op meerdere punten aangepast om tegemoet te komen aan de wensen op links. Ook is afgezien van een verdere verscherping van de eisen rondom inkomenssteun voor kleine zelfstandigen vanwege de nieuwe coronarestricties.

Zo drongen GroenLinks en PvdA aan op meer zekerheid voor jongeren. Die krijgen nu tijdelijk de mogelijkheid om beperkt bij te verdienen naast hun bijstandsuitkering en voor sommige groepen vervalt de verplichte wachttijd van vier weken voor zij een uitkering kunnen aanvragen.

Extra budget ouderen

Daarnaast komt er extra budget vrij om ouderen die hun baan verliezen door de coronacrisis eerder te laten stoppen met werken. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken haalt daarvoor €100 mln uit het pensioenakkoord naar voren. Verder kunnen werkenden en werklozen vanaf 1 december opnieuw een gratis loopbaanadvies aanvragen via het programma NL Leert Door, dat eerder dit jaar wegens de onverwacht hoge belangstelling binnen één maand al nee moest verkopen. Bij de voortzetting zijn in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar.


«   »