Ondanks 'thuiswerk advies' niet minder files op de wegen

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 14:07

Aan de files op de weg was het dinsdagochtend nog niet te merken dat het kabinet het advies om thuis te werken maandag heeft aangescherpt. 'Het was een gewone spits', zegt Dennis Mooij van de ANWB, 'met tien tot twintig files, veroorzaakt door ongelukken.' Dat staat niet in verhouding tot het verkeersinfarct op een normale dinsdag pre-corona, met soms wel honderden files.

Nu Mark Rutte iedereen weer op het hart heeft gebonden thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan, verwacht Mooij dat het aantal files weer zal slinken tot het niveau van voor de zomer. Het nieuwe thuiswerkadvies gaat dinsdagavond in. Als er in een werksituatie toch een besmetting optreedt, kan een kantoor of werkplek veertien dagen worden gesloten, waarschuwt de premier expliciet.

De NS heeft de reizigers dinsdag nog niet geteld, maar voor het spoorbedrijf verandert er niet veel. In de eerste weken na de uitbraak reden er veel minder treinen, maar sinds juli volgen de NS weer de gewone dienstregeling, al ligt het aantal reizigers op 45% van de 1,3 miljoen die voor de crisis de trein als vervoermiddel kozen. 'De forens bleef al thuis', zegt een woordvoerder.

Toch is het volgens Rutte 'gewoon weer te druk geworden op het werk.' Veel bedrijven waren na de zomer weer voorzichtig begonnen de deuren te openen. Uit een onderzoekje van ING bij uitloggende internetklanten blijkt dat 44% van hen in april vier of vijf dagen thuis werkte. In augustus was dat nog maar 27%, terwijl het aantal mensen dat weer één of een paar dagen naar het werk ging, tussen april en augustus was gestegen.

De rem gaat er nu weer op. 'We waren voorzichtig aan het versoepelen, maar nu geldt weer dat kantoorpersoneel thuiswerkt', zegt een woordvoerder van ABN Amro. Ook klantkantoren moeten zoveel mogelijk telefonisch of digitaal afhandelen. Als toch contact nodig is, dragen medewerkers in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vanaf dinsdag mondkapjes. Dat is ook het verzoek aan de klanten.

ING experimenteerde in augustus al met een wat ruimer beleid, maar gaat nu weer terug naar de situatie van maart, aldus een woordvoerder van de bank. In die pilots werd gewerkt met een bezetting van 7% à 8%, zodat iedereen op gepaste afstand van elkaar kon blijven. Nu werkt 97% weer thuis, schat ze in.

Niet thuiswerken 'voor eigen welzijn'

Alleen 'business-kritieke' activiteiten als het op gang houden van de betaalsystemen of werken met grote bestanden vindt nog op kantoor plaats. De bank blijft ook een uitzondering maken voor werknemers die 'voor hun eigen welzijn' beter niet thuis kunnen werken. 'Dat is een kwestie van goed werkgeverschap.'

Rabobank maakt geen uitzondering meer voor dergelijke situaties. 'We dringen er dan op aan om in overleg met de manager of desnoods de bedrijfsarts een andere oplossing te zoeken, zoals bij familie thuis werken of 's avonds als dat beter gaat. Of om te kijken of er vakantiedagen kunnen worden opgenomen', zegt een woordvoerder. Ook de bank in Utrecht zet versoepelingen tot nader order stop en laat alle medewerkers van hoog tot laag weer thuis werken.

 

Reizigers op station Den Haag Centraal. De NS verwacht dat de nieuwe coronamaatregelen geen grote verandering voor het bedrijf betekenen. 'De forens bleef al thuis.'Foto: Tammy van Nerum voor het FD

 

Verzekeraar Achmea had medio augustus al besloten af te zien van de plannen om na de zomer meer mensen naar kantoor te laten komen. Het besluit viel nadat premier Rutte had gezegd dat thuiswerken voorlopig het devies zou blijven. Dat 'thuiswerken, tenzij-beleid' verandert hierdoor niet, aldus een woordvoerder van de verzekeraar.

Voor bedrijven met een gemengde bezetting, ligt het iets ingewikkelder, zegt Gouke Dikkers, directeur van Koula & Dikkers, een groothandel in elektrotechnische onderdelen in Ouderkerk aan de Amstel. 'Ik heb een paar mensen in het magazijn werken. Dat werk kan niet thuis gedaan worden.' Hijzelf en de boekhouder doen dat nu wel vaker, maar dat gaat niet altijd.

Welke instantie gaat controleren?

Arbeidsjurist Pascal Besselink van juridische dienstverlener DAS vraagt zich af hoe de overheid omgaat met dergelijke situaties als zich een besmetting zou voordoen en welke instantie dat dan gaat controleren. 'Op de site van de Rijksoverheid is daar nog niets over te vinden. Ik vind dat werkgevers er wel recht op hebben om dat te weten.'

Besselink denkt dat werknemers met het nieuwe advies in de hand juridisch wat sterker staan, als de baas eist dat ze toch op kantoor komen. Eerder dit jaar kreeg een vrouw die de veiligheidsmaatregelen op haar werk niet vertrouwde en daarom thuis wilde werken nog nul op het rekest. De rechter in Nijmegen zag in het 'zeer ruim geformuleerde overheidsadvies' geen aanknopingspunt voor een recht op thuiswerken.

(Bron fd.nl)


«   »