Nog geen nieuwe noodsteun VS

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 14:02

De kans op een tweede ronde noodsteun voor de Amerikaanse economie is deze week een stuk kleiner geworden. In augustus liepen de onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen hierover stuk. Een poging om alsnog tot een vergelijk te komen werd dinsdag door Trump via Twitter afgebroken.

Een dag later zei de president wel bereid te zijn een nieuwe ronde van directe betalingen voor Amerikaanse gezinnen goed te keuren. Afgelopen voorjaar kregen gezinnen cheques ter waarde van maximaal $1200.

De kentering van de president kwam na een negatieve reactie van Wall Street op de tweets waarmee hij de onderhandelingen afbrak. De belangrijkste Amerikaanse beursindexen stonden dinsdag aanvankelijk in de plus, maar doken na de eerste tweet van Trump fors in de min. De S&P 500 eindigde 1,4% lager. Na de concessie van Trump sloot de belangrijkste Amerikaanse beursindex 1,7% hoger.

Vooruitzicht Powell

Het uitblijven van een nieuwe ronde staatssteun zal Amerikaanse gezinnen en bedrijven hard raken. Volgens Jerome Powell, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, komt zonder steun het economisch herstel van de Verenigde Staten in gevaar.

'Te weinig steun betekent een zwak herstel en onnodige problemen voor gezinnen en bedrijven', zei Powell. 'Na verloop van tijd gaan gezinnen en bedrijven failliet en dat schaadt verdere productiviteit en loongroei.'

De eerste signalen van Powells vooruitzicht dienen zich al aan. Het eerste noodpakket ter waarde $2000 mrd, dat grotendeels werd gebruikt om werknemers en bedrijven financieel te ondersteunen, is inmiddels verlopen. Het aantal ontslagen en faillissementen in de VS loopt weer op. Veel tijdelijke ontslagen worden permanent gemaakt.

Onderdeel van campagne

Grote bedrijven die afhankelijk zijn van het toerisme, zoals vliegtuigmaatschappijen maar ook bijvoorbeeld Disney, staan op het punt tienduizenden werknemers te ontslaan. Volgens het American Bankruptcy Insititute, een onderzoeksbureau, ligt het aantal aangevraagde faillissementen 40% boven het niveau van een jaar geleden.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin en de Democraten waren de voorbije weken wel naar elkaar opgeschoven. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, gecontroleerd door de Democraten, had een voorstel van $2200 mrd goedgekeurd, Mnuchin was bereid tot $1600 mrd te gaan. Het is onduidelijk in hoeverre Trump bereid is tot verdere concessies.

Met verkiezingen op til is de noodsteun onderdeel geworden van het campagnevoeren. Trump legde de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen bij Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Zij zocht volgens Trump naar een steunpakket waarbij een deel van het geld terecht zou komen bij 'slecht beheerde Democratische staten met veel criminaliteit'.

Kleinere maatregelen

Nu een totaalpakket verder uit zicht begint te raken, is er een zoektocht begonnen naar kleinere maatregelen. Mnuchin en Pelosi overlegden op woensdag over een reddingsoperatie voor luchtvaartmaatschappijen alleen. Een deal hierover werd nog niet bereikt.

Sommigen vrezen dat als er geen financiële hulp komt voor de presidentsverkiezingen op 3 november, de VS mogelijk tot diep in januari moeten wachten. Dan worden de nieuwe leden van het Congres beëdigd en moet duidelijk zijn wie de volgende president is. In zijn tweets suggereerde Trump de verkiezingsuitslag af te willen wachten. De vraag is echter of de president plotseling inschikkelijker zal zijn in het geval dat hij de verkiezingen verliest.

(Bron FD.nl)


«   »