Horeca veel last van vroege sluiting

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 15:25

De horeca heeft flink te lijden onder de maatregelen die het kabinet vorige week invoerde. De vroegere sluiting en de inperking van de groepsgrootte zorgen voor dalende omzetten in de branche.

Dat blijkt uit recente pingegevens van het economisch bureau van ING. „De recent ingevoerde coronamaatregelen hebben duidelijk effect op de pinomzetten en het aantal transacties”, schrijven de economen.

De banken houden de vinger aan de pols op weekbasis aan de hand van de bedragen die worden gepind bij verschillende branches. In totaal liggen de pintransacties en geldopnames deze week 7% onder het normale niveau. Dit duidt op stagnerende omzetten. De totale pintransacties zijn al enkele weken lager dan normaal.

 

ING keek specifiek naar horeca, recreatie en cultuur, vervoer en detailhandel en dan zijn rechtstreekse effecten van de recente coronamaatregelen te zien. Half september draaide de horeca nog goed, dankzij het prachtige terrassenweer. „Inmiddels hebben ze hun pinomzet flink zien dalen en ligt hun omzet 25% onder normaal”, stelt ING. „Het goede weer is achter de rug, maar het grootste deel van de daling is te verklaren door de meest recente coronamaatregelen.”

Cafés en restaurants moeten om tien uur ’s avonds sluiten en er mogen maximaal 30 mensen tegelijkertijd binnen zijn. Dat hakt erin bij de branche. „Juist in het huidige jaargetijde hebben de coronamaatregelen extra impact in de horeca. De kleinere groepsgrootte laat zich eerder voelen, omdat de mogelijkheid uit te wijken naar een terras, zoals in de zomermaanden, komt te vervallen.”

Minder vervoer

De nieuwe maatregelen werden op maandag 28 september aangekondigd. De branche recreatie en cultuur laat al sinds 20 september een gestage daling zien van de omzetten. Uit de pingegevens blijkt duidelijk dat Nederlanders sinds de persconferentie van premie Rutte minder zijn gaan reizen. „ Zowel bij tankstations als in het OV zien we een daling, van 5 à 10%. Kennelijk geven consumenten gehoor aan de oproep om vaker thuis te blijven en thuis te werken”, aldus de economen.

Uitgebreid onderzoek van ABN Amro liet eerder deze week zien dat consumenten ook al terughoudender worden met bestedingen voordat er beperkende maatregelen gelden.

Uit een vergelijking van het consumentengedrag in alle gemeenten blijkt dat de omzetten harder teruglopen in plaatsen waar veel coronabesmettingen zijn. „De belangrijkste conclusie is dat het kabinet zich niet moet blindstaren op de economische schade van een lockdown. Ook het virus zelf is zeer schadelijk voor de economie”, zei ABN-econoom Nora Neuteboom daarover.

Nekslag

De coronabesmettingen lopen sinds de beperkingen van vorige week nog steeds hard op. Het kabinet zou nieuwe ingrepen overwegen. Zondag is er beraad tussen de hoofdrolspelers in het Catshuis en mogelijk worden begin volgende week nieuwe maatregelen aangekondigd.

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat de branche meer overheidssteun nodig heeft. Volgens de horeca-organisatie zijn de coronamaatregelen ’de nekslag’ voor de sector.

(Bron Telegraaf.nl)