Tweede coronagolf slecht voor banken

Gepubliceerd op 12 oktober 2020 om 12:33

Een tweede coronagolf vormt een serieus gevaar voor de balansen van Europese banken. Zij moeten daarom slechte leningen afschrijven. Ook moet er meer ruimte komen voor grensoverschrijdende fusies in de Europese bankenwereld.

Dat zegt Andrea Enria, de hoogste bankenwaakhond van de Europese Centrale Bank (ECB), maandag in een intervieuw met het Duitse Handelsblatt. Volgens berekeningen van de ECB kunnen de slechte kredieten in een extreem scenario een omvang van €1400 mrd hebben. Enria: 'Dat heeft wezenlijke gevolgen voor de kapitaalpositie van de banken.'

Hoogste tijd voor actie

In zo'n scenario zou het aandeel slechte leningen dat niveau van de financiële crisis overtreffen. Enria vindt het daarom de hoogste tijd voor de branche om in actie te komen. 'Het is nog te vroeg om dit scenario uit te sluiten. De banken moeten een eerlijke blik op hun leningen werpen en nagaan welke klanten de crisis werkelijk zullen doorstaan', aldus Enria.

De instituten moeten er nu mee beginnen, om te voorkomen dat de golf slechte leningen te groot wordt. Volgens Enria zijn enkele banken er inmiddels mee begonnen. Maar er zijn volgens hem ook 'optimisten', die er de voorkeur aan geven niets te doen, zolang ze geen concrete aanwijzingen hebben dat een klant failliet gaan kan.

Ernia zegt dat de ECB er sinds juli bij de banken op aandringt om in kaart te brengen wat de effecten van de door de pandemie veroorzaakte recessie voor hun balansen heeft. Hoeveel banken niets doen en de andere kant op kijken, weet Enria niet. 'Het is niet slim van een bank met zo'n stap tot het laatst te wachten. Als dan veel klanten niet betalen, komt alles in een keer.'

Grensoverschrijdende fusies

De coronapandemie kan volgens hem ook de consolidering onder de Europese banken versnellen. Enria zou dat een goede zaak vinden. Europese lidstaten moeten grensoverschrijdende fusies daarom niet blokkeren. De versplinterde bankenmarkt is volgens Enria niet efficiënt. 'Als je sterke banken wil, die huishoudens en bedrijven beter kunnen bedienen, dan moet je groter denken.'

Na de laatste crisis is er volgens Enria veel belastinggeld in de bankensector gepompt, zonder dat dit tot een grote herstructurering leidde. Na de crisis gaf de sector blijk van 'aanzienlijke structurele zwaktes' zoals geringe winstgevendheid, excessieve kosten en in veel gevallen ook een zwak businessmodel.

Consolidering vond vooral plaats op nationaal niveau. 'Dat was een fout', meent Enria. Tegelijkertijd verbaast het hem niet. 'Als het om kostenbesparingen gaat, dan vind je de grootste overlap bij binnenlandse filialen.' Maar als het gaat om de grote risico's die banken lopen valt er volgens Enria meer te bereiken met internationale fusies.

(bron fd.nl)


«   »