Laatste kans voor een volledige 'lockdown'

Gepubliceerd op 14 oktober 2020 om 10:49

Nederland krijgt een laatste kans om het coronavirus in te dammen, voordat het kabinet het land op slot gooit. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond duidelijk bij de afkondiging van een 'gedeeltelijke lockdown'. 'De tijd van vrijblijvendheid is hartstikke voorbij. Dat was hij al, maar nu echt', aldus minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

'Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. Dat is nu', aldus Rutte. In de coronacrisis wilde hij tot nu toe vooral vertrouwen op het gezonde verstand van de burger.

Intelligente lockdown ongedaan

Maar het succes van de 'intelligente lockdown' van maart en april werd in de zomermaanden bijna ongemerkt ongedaan gemaakt. Het kabinet bleef sindsdien achter de feiten aan hollen en is nu bijna aan het eind van zijn Latijn. 'Ik zou willen dat de communicatie scherper was geweest', erkende Rutte over zijn eigen optredens sinds de zomer.

Er zijn nu 135.000 Nederlanders besmettelijk. Gemiddeld vinden op 100 besmettingen 130 nieuwe plaats. De aanscherping van het regime is er nu op gericht dat aantal de komende vier weken naar 80 terug te dringen.

De 'optelsom van maatregelen' is noodzakelijk, omdat Nederland de grip op de virusuitbraak lijkt te zijn verloren en aan kop gaat in Europa met het aantal positieve testen. Dinsdag werden 7378 nieuwe besmettingen gesteld, waarmee de situatie in de nieuwe alarmfase 'zeer ernstig' valt. Twee weken geleden waren het er nog 3000. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, waardoor de reguliere zorg onder toenemende druk komt.

Horeca dicht

De exponentiële stijging betekent dat het aantal contactmomenten veel drastischer omlaag moet. De bijna 70.000 horecavestigingen in Nederland moeten dicht. Er mag alleen nog worden afgehaald. 'Een keiharde domper', erkende Rutte. 'Maar we kunnen er niet omheen'. Na 20.00 uur geldt voor supermarkten, die als enige detailhandel 's avonds open mogen blijven, een verkoopverbod voor alcohol.

Bezoekers aan een terras in Rotterdam.Foto: Tammy van Nerum voor het FD

Het kabinet stelt vast dat de vervoersbewegingen ook onvoldoende zijn afgenomen in de afgelopen tijd. Met vakbonden en werkgevers wordt overlegd om de thuiswerknorm verplichtender te maken. VNO-NCW en MKB-Nederland, die dinsdagmiddag nog waarschuwden tegen een 'rücksichtslose sluiting' van de horeca, spraken na de persconferentie van Rutte van 'een onvermijdelijke stap'.

Steunregime ademt mee

Volgens de premier ademt de ondersteuning van bedrijven met noodmaatregelen al mee met de verzwaring van het regime. Er zal fors meer gebruik van worden gemaakt, is zijn verwachting. De werkgevers menen echter dat het kabinet nu 'snel over de brug moet komen met aanvullende maatregelen' en de 'time-out en stopregeling' voor bedrijven die het beste - zonder schulden - in een winterslaap kunnen gaan. Daar wordt al enige tijd met het kabinet over gesproken.

Ook het aantal sociale contactmomenten in en rond het huis, waar een groot deel van de besmettingen plaatsvindt, wordt verder beperkt, terwijl de handhaving weer wordt aangescherpt. 'De hamer om het virus plat te slaan, moet groot genoeg zijn', zegt Rutte. Evenementen worden weer verboden, inclusief kermissen en openluchtconcerten.

Mondkapjesplicht

Het kabinet wil ook dat de ingrepen minder ter discussie worden gesteld, omdat anders het draagvlak vermindert. Zo gaat het definitief een mondkapjesplicht invoeren voor alle publieke binnenruimtes en het voortgezet onderwijs. 'We willen die slepende discussie beslechten', zei Rutte, die overigens opnieuw aantekende dat het bewezen effect niet groot is.

Voorlopig blijft nog steeds het dringende mondkapjesadvies van kracht, omdat de rechtsbasis voor een verbod nog altijd ontbreekt. De daarvoor ingerichte covid-wet moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen en die neemt daar de tijd voor.

Routekaart

Het kabinet presenteerde dinsdag ook een routekaart die aangeeft welke maatregelen bij welk risiconiveau horen. De laatste stappen in de categorie 'zeer ernstig' zijn dat iedereen thuis moet blijven, dat er helemaal geen bijeenkomsten meer mogen zijn, waar nu nog dertig personen bij elkaar mogen komen, en dat het voortgezet onderwijs alleen nog online plaatsvindt. Nu blijft het onderwijs nog ongemoeid.

De huidige maatregelen blijven ten minste vier weken van kracht en worden over twee weken opnieuw gewogen. Minister De Jonge rekent er, op basis van de laatste inzichten, op dat een vaccin tegen het virus in het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar komt. De Gezondheidsraad is gevraagd om met een vaccinatiestrategie te komen, waarin wordt aangegeven hoe de vaccinatie wordt uitgerold.

 
 
 
 

Meest gelezen

Ruzie over miljardenerfenis van in sneeuw verdwenen magnaat

'Uiteindelijk betaalt de horeca de rekening voor die feestvierders'

DNB is bang dat banken toch weer deel van het probleem worden

 

Volgen via Mijn nieuws

 

 

 

 

Laatste nieuws

09:47Ontwerper Sebastian Herkner: ‘Mensen zijn te veel gaan consumeren’08:35TomTom optimistisch dankzij deals met Uber en Maserati08:19'Nieuwe bestuursvoorzitter voor cosmeticagigant L'Oréal'08:13Internationaal videobellen? Vertel over je schoonoudersLees al het laatste nieuws

 


«   »