Eerste 'coronavaccins' in Januari al beschikbaar

Gepubliceerd op 20 oktober 2020 om 12:06

Geneesmiddelenmaker Pfizer blijkt in België inmiddels vele honderdduizenden doses coronavaccins te hebben geproduceerd. Maar in de VS bouwt de farmaceut op nog veel grotere schaal voorraden op, vooruitlopend op de goedkeuring die mogelijk in januari komt. De twee andere koplopers in het Westen blijven niet achter.

Wanneer komen de vaccins op de markt?

Kan dat niet sneller?

„Er is al een behoorlijke angst onder de bevolking dat de vaccins niet goed zijn”, meldt Versteeg. De toezichthouders moeten niet alleen overtuigd zijn van de werking, maar ook van een minimaal risico op (ernstige) bijwerkingen. Hierbij speelt mee dat vaccins in tegenstelling tot medicijnen aan in principe gezonde mensen worden gegeven.

Waarom zijn de bedrijven al begonnen met de productie?

De koplopers willen zo snel mogelijk kunnen leveren zodra de goedkeuringen er zijn, zeker omdat hierover al contracten met de Amerikaanse overheid en de Europese Commissie zijn gesloten. „Verschillende overheden geven bovendien geld om deze productie te ondersteunen”, meldt analist Suzanne van Voorthuizen (zakenbank Kempen).

Wie worden als eerste gevaccineerd?

„Dit zijn over het algemeen de groepen die het hoogste risico lopen. Denk aan zorgpersoneel, mensen met medische problemen en ouderen”, aldus Van Voorthuizen.

Wanneer zijn de meeste mensen gevaccineerd?

Versteeg: „Waarschijnlijk pas in de loop van 2022. Hiervoor zijn miljarden vaccins nodig en het kost veel tijd om deze te maken.”

(Bron Telegraaf.nl)


«   »