Extra maatregelen in met name Spanje en Italië

Gepubliceerd op 26 oktober 2020 om 16:41

Italië en Spanje leggen het sociale leven grotendeels weer plat om de tweede golf van het coronavirus te breken. Italië gaat vanaf maandag voor een maand in een gedeeltelijke lockdown. Spanje riep zondagmiddag de noodtoestand uit voor een half jaar. Beide Zuid-Europese landen zuchten, net als veel andere Europese landen, onder een snel stijgend aantal coronabesmettingen.

In Italië worden de openingstijden van de horeca beperkt. Bars en restaurants moeten om 18.00 uur dicht. Sportscholen, bioscopen en zwembaden worden helemaal gesloten. Middelbare scholen moeten zoveel mogelijk online les gaan geven.

De maatregelen volgen op twee avonden van hevige protesten in Rome en Napels. Demonstranten ageerden tegen de instelling van een avondklok in beide steden. Zij waren daartoe opgeroepen door de extreem-rechtse groep Forza Nueva. In Rome werden zeker vijftien mensen opgepakt.

De strengere regels duren een maand, tot in ieder geval 24 november, zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte. 'We moeten nu een maandje pijn lijden, maar als we even op onze tanden bijten kunnen we in december weer ademen.'

Extreme situatie

Het Spaanse kabinet besloot zondag de noodtoestand voor zes maanden uit te roepen voor het gehele land. De noodtoestand geeft de centrale regering de mogelijkheid een avondklok in te stellen, die geldt tussen 23.00 uur en 06.00 uur.

Een aantal provinciale besturen had aangedrongen op de noodtoestand, omdat ze op regionaal niveau niet de bevoegdheid hebben een avondklok in te stellen. Ook is reizen tussen verschillende regio's in Spanje verboden en is het maximumaantal mensen van verschillende huishoudens dat bij elkaar mag komen, begrensd op zes. De Spaanse premier Pedro Sanchez zei na de kabinetszitting dat 'we in een extreme situatie zitten', tekende persbureau Bloomberg op. 'Het is de meest serieuze sinds een halve eeuw.'

Het Spaanse parlement moet binnen vijftien dagen instemmen met het uitroepen van de noodtoestand. Van maart tot juni was in Spanje eveneens de noodtoestand van kracht. De maatregelen gelden niet voor de Canarische Eilanden, die weliswaar bij Spanje horen, maar voor de kust van de westelijke Sahara liggen. De eilanden kunnen zelfs weer toeristen uit het Verenigd Koninkrijk ontvangen.

(Bron FD.nl)


«   »