AstaZeneca vaccin werkt goed bij ouderen

Gepubliceerd op 27 oktober 2020 om 10:42

Het coronavaccin van AstraZeneca blijkt goed te werken bij ouderen. Dit melden ingewijden aan de Financial Times. Tot nu toe was veel getest op mensen tussen 18 en 55 jaar. Nu is gebleken dat ook ouderen na vaccinatie veel antistoffen aanmaken en zogenoemde T-cellen, die het virus na langere tijd blijven herkennen en het ook opruimen.

Het farmacieconcern is in testfase 3, waarbij zeker 50.000 mensen verspreid over meerdere continenten zijn betrokken. De Nederlandse arts Marcel Levi, ceo van een aantal ziekenhuizen in Londen en betrokken bij die testen, zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat nu al gestart zou moeten worden met toediening van het vaccin. 'Er zijn risico's, maar we weten al heel veel en de risico's als je het vaccin niet toedient zijn veel groter.'

Op z'n vroegst december

De autoriteiten die beoordelen of een nieuw medicijn de markt op kan, zijn ook in het Verenigd Koninkrijk echter nog niet zover als Levi. Hij noemt medio december als een voor alle partijen haalbare datum . Maandag zei de Britse minister van volksgezondheid Matt Hancock dat het vermoedelijk de eerste helft van 2021 wordt voor er gevaccineerd wordt. 'Ik denk niet dat er al mensen zijn die dit jaar nog gevaccineerd worden, maar sluit het ook niet uit.'

Bij de testen is tot nu toe één persoon ziek geworden. Hij kreeg ontsteking van het ruggenmerg. Volgens Levi is het nog onduidelijk of dat kwam door toediening van het vaccin. De betrokkene is inmiddels hersteld. Hoe dan ook, volgens Levi is een bijwerking bij 1 op de 50.000 een vertrouwenwekkend resultaat. 'Dat is een klein risico, als ik kijk naar al die coronadoden en slachtoffers van een economische lockdown, zowel mentaal als sociaal', zei Levi, voorheen bestuursvoorzitter van het AMC in Amsterdam. Levi was ook positief gestemd over het vaccin van Pfizer, dat eveneens in testfase 3 zit, en sprak over 'een serie alternatieve vaccins' die nog niet in die testfase zijn aangekomen.

In productie

Het vaccin van AstraZeneca is al volop in productie, vooruitlopend op de laatste testresultaten die nodig zijn om toestemming van de autoriteiten te krijgen. In het VK zijn nu discussies gaande over de vraag wie het vaccin als eersten krijgen. Levi wil prioriteit voor de kwetsbaarste groepen, ouderen in verpleeg- en ziekenhuizen, en verzorgend en verplegend personeel.

Het is nog niet bekend of het vaccin naast genezing bij de betrokkene ook verdere besmetting voorkomt. Volgens Levi is dat bij de meeste vaccins wel het geval, maar moet het hier nog blijken. Er wordt nu ook onderzoek gedaan bij jonge mensen die zich laten vaccineren en daarna bewust laten besmetten. Daarvan zijn de resultaten nog niet binnen.

(Bron FD.nl)


«   »