Beurzen vrezen voor tweede lockdown

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 16:05

Nieuwe angst voor het coronavirus heeft aandelenbeurzen woensdag hard naar beneden gedreven. In Europa daalden de koersen tot het laagste niveau sinds juni doordat beleggers vrezen voor een tweede lockdown.

Frankrijk en Duitsland maakten strengere maatregelen bekend om de tweede golf van het coronavirus in te dammen. In Duitsland worden vanaf volgende week alle restaurants en cafés tot eind november gesloten. Bioscopen, theaters, concertzalen en andere ontspanningsmogelijkheden (bordelen, zwembaden en sportscholen) gaan ook dicht. Daarnaast is de Duitse bevolking gevraagd om sociale contacten tot een minimum te beperken.

Bijna-lockdown in Frankrijk

Frankrijk gaat nog een stap verder. Mensen moeten daar binnenblijven en mogen alleen naar buiten om naar hun werk te gaan of om noodzakelijke boodschappen te doen. Vele winkels gaan dicht, de meeste scholen blijven wel open. 'Het virus verspreidt zich met een snelheid die niet in de meest pessimistische scenario's was voorzien', zo zei de Franse president Emmanuel Macron woensdagavond in een televisietoespraak tot het volk.

'Vandaag is een moeilijke dag, ook voor ons als beleidsmakers', aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 'We weten wat we vragen van de mensen.'

Grote beursverliezen

In Frankfurt daalde de toonaangevende DAX-index met liefst 4,2%. In Parijs verloor de CAC 3,4 %. Elders in Europa domineerden ook rode koersborden. In Amsterdam moest de AEX-index AEX€534,25+0,03% 2,1% inleveren. Vooral financiële aandelen moesten het ontgelden. Zo verloor ING INGA€5,80-1,56% 4,3% aan beurswaarde, ABN Amro 3,4% ABN€6,95-0,66% .

De euro verloor terrein tegenover de dollar. In New York eindigden de belangrijkste beursgraadmeters meer dan 3% lager. De grootste angstgraadmeter op Wall Street, de zogenoemde volatility index (VIX), belandde op het hoogste niveau in vier maanden.

Besmettingsgolf

De nieuwe maatregelen van Europese overheden zijn een reactie op het snel oplopende aantal coronabesmettingen in de afgelopen weken. In Frankrijk worden meer dan 50.000 besmettingen per dag gemeld. Italië registreerde over de afgelopen 24 uur een record van bijna 25.000 besmettingen. In beide landen vallen per dag honderden dodelijke slachtoffers. In het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Griekenland liep het aantal besmettingen ook op.

In Nederland meldde het RIVM ruim 8100 nieuwe besmettingen, ruim tweeduizend minder dan een dag eerder. Maar door computerproblemen konden niet alle nieuwe gevallen worden geregistreerd. Het aantal coronapatiënten op ic-afdelingen steeg met zestien tot 545.

Woede bij reissector

Premier Mark Rutte kondigde eerder deze week geen strengere maatregelen aan. Maar de huidige sluiting van de horeca blijft mogelijk wel van kracht tot in december en het kabinet staat volgens Rutte voor een 'duivels dilemma' of er meer nodig is om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Woensdag kwam ook naar buiten dat het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, een advies wil uitbrengen om in de kerstperiode niet met vakantie te gaan naar het buitenland. De reissector heeft daar woedend op gereageerd. 'Dit mogelijke advies van het OMT draait ons compleet de nek om. Het is een buitenproportionele maatregel', zo stelde de branchevereniging ANVR tegenover de NOS.

Nieuwe steun

Overheden moeten nu weer de portemonnee trekken om bedrijven te hulp te schieten die door het coronavirus zijn stilgevallen. In Duitsland heeft minister van financiën Olaf Scholz een nieuw steunpakket van €10 mrd paraat, in Nederland verdrievoudigt naar verwachting de omvang van een bestaand steunpakket voor het bedrijfsleven naar rond de €10 mrd.

Tot dusver zijn wereldwijd meer dan 42 miljoen coronabesmettingen geteld. Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels opgelopen naar 1,1 miljoen.

(Bron FD.nl)


«   »