Economie krimpt dit jaar met 5,6%

Gepubliceerd op 2 november 2020 om 13:04

De tweede golf van de coronapandemie laat diepe sporen na. Het economisch bureau van ABN Amro verwacht dat de Nederlandse economie door het relatief zwakke herstel in het derde kwartaal (+4,3%) uiteindelijk dit jaar met 5,6% krimpt. Het Centraal Planbureau hield eerder nog rekening met een krimp van 5,0% en voorspelde een krimp van 6,1% bij een tweede golf.

ABN Amro verwacht in zijn geactualiseerde stand van de economie een mager herstel van 2,1% in 2021. De consumptiebestedingen - een belangrijke cilinder voor het herstel - zullen pas na volgend jaar volledig zijn hersteld. Dat komt omdat ABN Amro rekening houdt met een derde golf en de na-ijleffecten van de tweede golf. De werkloosheid, die dankzij de massieve overheidssteun nog grotendeels verborgen blijft, loopt op tot 8,5% eind 2021. De investeringen zullen slechts gedeeltelijk herstellen.

Europa doet deuren dicht

Portugal doet 121 gemeenten op slot, waaronder de grootste stedelijke centra Lissabon en Porto. Italië overweegt regionale lockdowns rond Milaan, Napels en Genua. En het meest coronaliberale Europese land, Zweden, beperkt vanwege oplopende besmettingen het maximumaantal bezoekers van nachtclubs tot vijftig, maar verruimt dat bij sportevenementen naar maximaal 300.

In een ultieme poging een lockdown te voorkomen, wil Slowakije alle vijf miljoen inwoners testen. Zaterdag passeerde circa de helft daarvan de testcentra, die werden bemand door 40.000 artsen en zorgmedewerkers. De test is vrijwillig, maar omdat het kosteloos is hoopt de overheid dat iedereen komt. Wie weigert, moet verplicht in quarantaine. In Nederland ligt het gemiddeld aantal per dag geteste mensen op 44.000. Doel is dat binnen afzienbare tijd te verdubbelen.

Minder besmettingen in Nederland

In Nederland liep het aantal besmettingen dit weekend wat terug. Zondag waren er 8740 nieuwe gevallen, ruim duizend minder dan een dag eerder, al is het in het weekeinde altijd wat rustiger, aldus het RIVM. De lagere aantallen waren, zo verzekerde een vertegenwoordiger van het instituut, geen gevolg van een computerstoring, die afgelopen week meerdere keren voor vertekende cijfers zorgde.

Er lagen zondag 2493 covid-patiënten (+45) in het ziekenhuis, waarvan 583 op de intensive care.

Protest

Premier Rutte had het zaterdag over een zware wissel die de pandemie op de samenleving trekt. Tijdens het Petrus Festival in Den Haag sprak hij in een vrijwel lege Kloosterkerk over 'mensen die door corona een geliefde moet missen. Mensen die worstelen met de lichamelijke en mentale nasleep van het virus. Jongeren en ouderen die vanwege alle sociale beperkingen te maken krijgen met spanningen achter de voordeur. Of ondernemers van wie het bedrijf op omvallen staat of mensen die dreigen hun baan te verliezen.'

Dat jongeren het moeilijk hebben met de horecasluitingen en afgelaste evenementen, bleek dit weekend. Er werden 350 boetes uitgedeeld vanwege illegale feesten.

In Spanje waren er in steden zoals Barcelona demonstraties tegen het voorstel van de regering om tot het voorjaar de noodtoestand af te kondigen. Er werden vuilnisbakken in brand gestoken en het kwam tot confrontaties met ordehandhavers. Spanjaarden zijn een tweede lockdown beu. Ze mogen opnieuw enkel voor boodschappen, school of werk de deur uit.

Boekhandelaren boos

Ook in Frankrijk werd geprotesteerd. Niet door burgers, maar door boekhandelaren. Zij zijn boos dat zij niet tot de essentiële winkels behoren en daarom dicht moeten tot medio december. Juist deze periode naar de feestdagen is cruciaal voor hun omzet. De boekhandelaren balen extra omdat warenhuis Fnac wel open is, aangezien er kantoorbenodigdheden worden verkocht. Fnac heeft nu uit solidariteit de cultuursectie van zijn winkels gesloten.

In Australië ging dit weekend de vlag uit. Voor het eerst in vijf maanden werden geen nieuwe besmettingen gemeld. Het land was het eerste waar de tweede golf zich aandiende, in juli.

(Bron FD.nl)


«   »