Gemuteerde variant van coronavirus in Denemarken

Gepubliceerd op 7 november 2020 om 11:12

Het is volkomen onbekend hoe gevaarlijk het gemuteerde coronavirus is waar ruim 200 Denen mee besmet zijn, stelt viroloog Johan Neyts van de KU Leuven. De Deense overheid sloeg woensdag groot alarm toen bekend werd dat zeker 12 mensen in het land een nieuwe variant van het virus opgelopen hadden, afkomstig van nertsen. Vrijdag bleek dat het om 214 mensen ging die sinds juni positief getest zijn.

„We moeten het doen met beperkte informatie van de Deense overheid”, stelt Neyts. En die laat nogal wat te wensen over. Volgens het Statens Serum Institus, de Deense versie van het RIVM, hebben we in het ergste geval te maken met een hele nieuwe pandemie, die zijn oorsprong vindt in Denemarken. Reden tot paniek hoeft er volgens Neyts echter niet te zijn. „Laat het maar over aan de virologen en de Deense overheid om dit eerst goed te begrijpen.”

Nieuwe lockdown

Mocht de mutant inderdaad een stuk moeilijker te neutraliseren zijn door antistoffen, dan heeft dat mogelijk impact op de effectiviteit van een toekomstig coronavaccin. Donderdag kondigde de Deense premier Mette Frederiksen daarom een lockdown aan voor zeven gemeenten in het noorden van het land. Een goede zaak, vindt Neyts, die stelt dat we ons ’geen frivoliteiten kunnen permitteren.’ „Het virus op zich is al problematisch genoeg.”

Daarnaast besloot Frederiksen om alle zeventien miljoen nertsen in het land af te laten maken. „De Deense autoriteiten hebben echt geen andere keuze. Het wordt natuurlijk een enorme operatie, ze schakelen zelfs militairen in.” Volgens de viroloog is massale afslachting in andere landen nog niet nodig. „De mensen in die industrie moeten ook gewoon hun boterham verdienen.”

Ideaal scenario

„In Nederland kan men rustiger en meer gestaag toewerken naar een opruiming”, zegt Neyts. Besloten is dat per 1 maart 2021, drie jaar eerder dan gepland, alle nertsenfokkerijen dicht moeten zijn. „Je hebt maar een paar besmette nertsen nodig om er een paar miljoen aan te steken. Duizenden dieren op elkaar geplakt is een ideaal scenario voor het virus om snel te muteren.” Het kabinet trekt voor de stoppersregeling 140 miljoen euro uit. Eerder was er al 40 miljoen euro voor uitgetrokken.

Ondertussen moeten alle nertsenkwekerijen en de mensen die daar werken continu getest worden om te zorgen dat we in Nederland geen soortgelijke situatie krijgen. „Zij moeten zich daarnaast extreem goed aan de quarantaineregels houden en kunnen het niet veroorloven zich eventjes onder andere mensen te mengen.” In Nederland is tot dusver nog geen mutant van het virus gevonden.

Huisdieren zijn veilig

Overigens hoeven we ons over besmettingen van andere dieren, zoals huisdieren, niet al te veel zorgen te maken, stelt de viroloog gerust. „Er bestaat wel anekdotisch bewijs dat hier en daar een kat of hond geïnfecteerd raakte door contact met een besmette mens, maar ik verwacht niet dat in zo’n beperkt aantal dieren mutante virussen zouden ontstaan. Zo’n mutatie is een toevalligheid, die help je een handje door heel veel dieren dicht op elkaar te zetten.”

Stel dat er kattenkwekerijen zouden bestaan, dan zou je misschien ook daar heel veel overdacht kunnen krijgen als je miljoenen bij elkaar zet. In alle gevallen zou het volgens Neyts al lang en breed bekend zijn als die dieren makkelijk te infecteren bleken.

Hamsters vatbaar

Hamsters zijn daarentegen, net als nertsen, wel heel makkelijk te besmetten. „Maar met één of twee hamsters in huis zal dat ook wel meevallen. Pas als ze met vele honderden bij elkaar zijn krijgen we een probleem.”

(Bron telegraaf.nl)

«   »