Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Biden president elect...

Gepubliceerd op 8 november 2020 om 09:47

Joe Biden heeft de Amerikaanse presidentverkiezingen van 2020 gewonnen. Kamala Harris is de eerste vrouw die tot vicepresident van de Verenigde Staten is gekozen. Hoewel de zittende president Donald Trump nog geen verlies heeft erkend, lijkt hiermee een einde te komen aan een van de meest tumultueuze en omstreden presidentschappen in de Amerikaanse geschiedenis.

In de loop van zaterdagochtend in Amerika werd duidelijk dat Bidens voorsprong in de laatste staten waar nog stemmen geteld worden voldoende is om zijn overwinning veilig te stellen. Vrijwel alle nieuwsmedia riepen Biden vervolgens uit tot winnaar.

Vanaf dat moment klonk er in de straten Washington DC blij getoeter. Bewoners stapten naar buiten op hun veranda om naar elkaar te zwaaien. Op straathoeken werden Biden-Harris bordjes met een brede glimlach omhoog gehouden. Voor het Witte Huis, op een stuk straat dat eerder omgedoopt werd tot 'Black Lives Matter Plaza' verzamelde zich een juichende menigte.

Amerika's hoofdstad is absoluut niet representatief voor het land - nergens stemde zo'n hoog percentage op Biden - maar het feest dat in de loop van de middag op straat ontstond was het feest dat dit weekend wordt gevierd door de helft van Amerika die aan het langste eind trok.

'Nu de campagne voorbij is, is het tijd om de woede en harde woorden achter ons te laten en als land samen te komen', zei de Biden-campagne in een rondgestuurde verklaring. 'Het is tijd voor Amerika om zich te verenigen. En te helen'.

Rechtbank

Trump stond op de golfbaan toen hij het nieuws vernam. De Trump-campagne bracht een verklaring uit waarin werd gesteld dat Biden 'een valse winnaarspose aanneemt' en dat 'deze verkiezingen alles behalve voorbij zijn'. Op maandag gaat de Trump-campagne naar de rechtbank om de uitslagen verder aan te vechten, zo werd aangekondigd.

Pennsylvania is de staat die Biden over de streep duwde. Zaterdag aan het einde van de ochtend Amerikaanse oostkust tijd meldde CNN dat deze 'swing state' naar de Democraat gaat. Ook Nevada lijkt in het voordeel van Biden beslist.

Met Pennsylvania en Nevada op zak heeft Biden 279 van de benodigde 270 kiesmannen binnen. Hij loopt ook voor in Arizona. In Georgia gaan Biden en Trump nek aan nek. Maar Biden heeft deze twee staten niet meer nodig voor de sleutel van het Witte Huis.

Het tellen van de stemmen in Pennsylvania, dat in 2016 nog voor Donald Trump koos, kostte tijd. Lange tijd stond de zittende president voor op Biden, op enig moment zelfs met meer dan 600.000 stemmen. Maar naarmate de uitslagen uit grote steden als Philadelphia binnendruppelden van Amerikanen die per post hadden gestemd, slonk zijn voorsprong. Pas met de allerlaatste tellingen is Biden als winnaar uit de bus gekomen.

Trump heeft de Democraten op verschillende momenten beschuldigd van onregelmatigheden, vooral in staten zoals Pennsylvania waar hij eerst op winst stond maar Biden hem inhaalde bij het tellen van meer stemmen. Vermoedelijk zal hij zich niet snel neerleggen bij een winst van de Democraat. Hoe dan ook staan er nog hertellingen Georgia en mogelijk ook Wisconsin op stapel.

(Bron FD.nl)


«   »