Cornavaccin nu heel dichtbij...

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 09:52

Het experimentele coronavaccin van de farmabedrijven Pfizer en Biontech heeft zeer goede resultaten geboekt in een onderzoek waaraan tienduizenden vrijwilligers deelnemen. Het middel zou volgens de tussentijdse resultaten 90% van de ziektegevallen voorkomen. Op de financiële markten waren de reacties op het vaccinnieuws uiterst positief.

De resultaten zijn volgens Pfizer beter dan het bedrijf had durven hopen. 'Dit is ongeveer het best mogelijke nieuws voor de wereld, voor de Verenigde Staten en voor de publieke gezondheidszorg', aldus William Gruber, de Pfizer-directeur die verantwoordelijk is voor vaccinonderzoek. Tot nu toe hebben zich volgens de twee bedrijven geen ernstige bijwerkingen voorgedaan.

Een effectiviteit van 90% is 'flink hoog', zegt ook Marjolein Kikkert, universitair docent medische microbiologie bij het LUMC in Leiden. Ze is onder de indruk van het percentage dat Pfizer naar buiten bracht. ‘Er zijn vaccins die wereldwijd worden gebruikt en die minder effectief zijn.’

Het vaccinnieuws kwam maandag rond het middaguur. Op dat moment stond de Amsterdamse hoofdindex AEX al op een winst van 1,5%. Beleggers waren tevreden met de uitverkiezing van Joe Biden tot de volgende Amerikaanse president en met de betrekkelijk ordelijke manier waarop de verkiezingen zijn verlopen.

De winsten in de ochtend vielen in het niet bij wat er volgde na de aankondiging van Pfizer. Vanaf 12.45 uur vlogen de koersen omhoog. De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot uiteindelijk op een plus van 3,7%.

Ook de cijfers van het RIVM over het aantal nieuwe besmettingen in Nederland gaven reden voor optimisme. Dat aantal bedroeg 4709, vergeleken met meer dan 10.000 dagelijkse besmettingen eind oktober.

Op de effectenbeurs ging het vooral bij de aandelen van vastgoedinvesteerders, reisbedrijven en financiële instellingen hard. Die bedrijven kregen dit jaar juist de hardste klappen. Maar nu ging de koers van 's werelds grootste verhuurder van winkelcentra Unibail-Rodamco-Westfield met 24% omhoog. Ook Air France-KLM wist met een koerswinst van 28% wat schade van de afgelopen maanden goed te maken.

De winnaars van de afgelopen tien maanden waren maandag juist de verliezers: maaltijdbezorgers, webwinkels en videobeldiensten verloren een deel van de winst die ze eerder dit jaar hadden opgebouwd. Op de Amerikaanse beurzen werd dat verschil het duidelijkst zichtbaar: terwijl de Dow Jones Index 3,5% steeg, daalde techindex Nasdaq met 1%. De verschillen tussen uitslagen op indexniveau zijn zelden zo groot.

Dat de koerswinsten zo groot zijn noemt Edin Mujagić, hoofdeconoom van vermogensbeheerder OHV, overdreven. 'De verwachting dat er in de laatste maanden van 2020 een vaccin zou komen was er al langer. De voorlopige resultaten van de verschillende makers van de vaccins waren al tijden bemoedigend. Op die eerdere berichten leefden markten enorm op. Als de bevestiging er dan is, zul je altijd een marktreactie zien.'

Mujagić waarschuwt wel voor de in zijn ogen overtrokken manier waarop markten het vaccinnieuws verwerken. 'Beleggers kijken nu heel euforisch naar het goede nieuws, maar ze vergeten dat er nog een hoop stappen gezet moeten worden voordat de bevolking is ingeënt.' In Nederland moet een nieuw middel door verschillende instanties worden beoordeeld voor het kan worden toegediend.

Pfizer en Biontech kunnen mogelijk deze maand nog via een spoedprocedure goedkeuring voor hun vaccin aanvragen. Dat zou het mogelijk maken om voor de jaarwisseling al te beginnen met inenten. De twee bedrijven kunnen dit jaar naar eigen zeggen circa vijftig miljoen doses leveren en volgend jaar 1,3 miljard. De Europese Unie heeft tweehonderd miljoen doses gereserveerd.

(Bron FD.nl)


«   »