kwetsbare en zorgpersoneel eerst

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 11:57

'Als het klopt, is het te mooi om waar te zijn', reageert Andy Hoepelman, hoofd infectieziekten in het UMC Utrecht op de positieve resultaten van de bedrijven BionTech en Pfizer. 'Als we kunnen beginnen met vaccineren is de druk van de ketel en kan de samenleving worden opengegooid.' Hoepelman denkt al een paar stappen verder. 'Vergeet niet dat dit het eerste zogeheten RNA-vaccin is.' Daarmee wordt een nieuw stukje genetische code toegevoegd aan bepaalde afweercellen in het menselijk lichaam. 'Het opent mogelijkheden voor nieuwe types vaccins tegen andere aandoeningen.'

Hoepelman benadrukt wel dat er in eerste instantie een beperkt aantal doses beschikbaar komt. Hij denkt dat zorgmedewerkers en kwetsbare groepen als eerste in aanmerking komen en daarna de vitale beroepen, bijvoorbeeld politiepersoneel.

Samen met andere EU lidstaten heeft het ministerie van VWS de afgelopen maanden al voorgesorteerd op de komst van een mogelijk vaccin. Bij Pfizer is een optie genomen op 200 miljoen doses van het vaccin, met de mogelijkheid om nog 100 miljoen doses extra aan te schaffen. Nederland heeft recht op een bepaald percentage en dat zou neerkomen op 7,8 miljoen doses met een optie op nog eens 3,9 miljoen.

Geen vrachtwagens vol vaccins

In totaal heeft het kabinet € 700 mln gereserveerd voor de aanschaf van de aanstormende vaccins. Naast Pfizer zijn ook deals gesloten met Astra Zeneca en Johnson & Johnson.

Logistiek is grootscheepse vaccinatie een ingewikkelde klus: zo moet het middel bij min 70 graden Celsius worden bewaard en volledige vaccinatie bestaat uit twee inentingen met een precieze tussentijd. Dus in eerste instantie komen 'slechts' een kleine vier miljoen mensen in aanmerking.

In Nederland moet een nieuw middel door verschillende instanties worden beoordeeld. De Gezondheidsraad denkt na over de vaccinatiestrategie en komt naar verwachting volgende week met een eerste deeladvies. De Raad onderzoekt niet het vaccin zelf, maar kijkt op basis van de wetenschappelijke gegevens aan welke groepen het middel het best kan worden toegediend. Zo'n dertig wetenschappers buigen zich over het advies. 'De aankondiging van Pfizer staat niet een zorgvuldige beoordeling in de weg', laat een woordvoerder weten. Bronnen binnen de raad houden er rekening mee dat het advies wellicht toch later verschijnt. Een van hen zegt: 'De vrachtwagens met vaccins zullen voorlopig ons land niet binnenrijden, dus er is nog tijd.'

Irritatie

Binnen de Raad en bij andere arts-onderzoekers is enige irritatie ontstaan over de oproep van onder andere Marcel Levi, directeur van zeven ziekenhuizen in Londen. Hij stelde onlangs dat een vaccin voor het eind van het jaar inzetbaar kan zijn en riep beleidsmakers op de gebruikelijke voorzichtigheid te laten varen bij de beoordeling van de aanstormende vaccins. Volgens hem is de schade van mogelijke bijwerkingen van een vaccin veel geringer dan de schade die de coronapandemie nu aanricht. Binnen de Gezondheidsraad blijft men bevreesd dat eventuele ernstige bijwerkingen of zelfs sterfgevallen door een vaccin de bereidheid onder de bevolking om zich te laten injecteren stevig zal doen afnemen.

Formeel kan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het advies van de Raad - of het uitblijven daarvan - naast zich neerleggen en toch besluiten om met inenten te beginnen. Anders ligt het bij het advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), onderdeel van de EMA. De Europese toezichthouder kan pas een oordeel vellen als het beschikt over de volledige set data. Dat is nu nog niet het geval, zegt een woordvoerder van het CBG. De EMA rapporteert op zijn beurt aan de Europese Commissie die uiteindelijk bepaalt of het vaccin de markt op mag. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kan een lidstaat daarvan afwijken.

(Bron FD.nl)


«   »