Remidesivir mag niet meer worden ingezet tegen corona

Gepubliceerd op 20 november 2020 om 12:25

In de zoektocht naar bestaande geneesmiddelen die het ziektebeloop van Covid-19-patiënten in ziekenhuizen kunnen verbeteren, is de vaak toegepaste virusremmer remdesivir afgevallen. De WHO heeft landen geadviseerd het middel van het lijstje te schrappen. Maar er is ook goed nieuws: het reumamiddel tocilizumab werkt wél.

„Dat betekent dat het aantal werkende bestaande middelen nu op drie ligt: hydrocortison, ontstekingsremmer dexamethason en sinds kort tocilizumab”, zegt Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Wat wel opmerkelijk is, is dat de Amerikanen via een spoedautorisatie het door de WHO ’afgekeurde’ remdesivir gaan toedienen in combinatie met het reumamiddel baricitinib aan patiënten die zijn opgenomen en extra zuurstof nodig hebben. „Dat suggereert dat die combinatie wel zou helpen, maar de resultaten hiervan hebben we nog niet”, zegt de voorman van het IVM.

’Doorbraak’

De vlag is uitgegaan bij het UMC Utrecht nu duidelijk is geworden dat tocilizumab wel degelijk werkt voor coronapatiënten op de ic. Utrecht coördineert het onderzoek naar het middel voor Europa en wereldwijd wordt het middel toegediend in 260 ziekenhuizen in Noord-Amerika en Australië. „Het is echt een doorbraak, we hebben hier onderzoekers die in 25 jaar nooit een verbeterde behandeling voor een bepaalde ziekte op de ic hebben meegemaakt”, zegt arts-microbiloog Marc Bonten

Hierbij moet wel worden gezegd dat het de eerste bevindingen uit de studie zijn. Tocilizumab is een immuunmodulator. Het bestaat uit een eiwit dat de afweer dempt. Het idee is dat patiënten met Covid-19 die op de ic terechtkomen, niet meer ziek zijn door het virus zelf, maar door de overreactie van het immuunsysteem op het virus. Tocilizumab kan deze overreactie dempen.

Uit de eerste resultaten blijkt dat het middel met een waarschijnlijkheid van 99,8 procent de situatie van de patiënt verbetert ten opzichte van geen behandeling met een immuunmodulator. Bonten: „Dit is echt goed nieuws voor patiënten.”

Vanwege de klinische resultaten voor patiënten hebben de onderzoekers de belangrijkste bevindingen reeds vrijgegeven voordat ze door vakgenoten zijn beoordeeld, maar de volledige resultaten zullen zo snel mogelijk worden gepubliceerd.

(Bron Telefraaf.nl)

«