De industrie in de EU blijft groeien...

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 11:01

De activiteit in de industrie van de eurozone is in november minder hard gegroeid. Dit bleek dinsdag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 54,8 in oktober naar 53,8 afgelopen maand. Daarmee was de meting iets sterker dan het voorlopige cijfer van 53,6.

In Duitsland bleef de groei aardig op peil, maar in de meeste regio's nam de groei af of was er zelfs sprake van krimp. Nederland liet een sterk herstel zien met een index die steeg van 50,4 naar 54,4.

Econoom Chris Wiliamson van Markit sprak van een "nette groei", nadat in oktober nog het hoogste niveau in 32 maanden werd bereikt. "Duitsland was opnieuw de motor achter de groei", concludeerde de econoom.

Een indexstand van meer dan 50 wijst op groei, minder dan 50 betekent krimp.

Duitsers trekken de kar...

De industrie in Duitsland is ook in november stevig gegroeid, hoewel in een iets lager tempo. Dit meldde Markit dinsdag.

De inkoopmanagersindex die de industriële activiteit meet, daalde van 58,2 in oktober naar 57,8 afgelopen maand. Een voorlopige raming wees op een daling naar 57,9 voor november.

In oktober noteerde de index nog op het hoogste niveau sinds maart 2018. November is de eerste indexdaling in 7 maanden.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

De bedrijvigheid in de Italiaanse industrie is in november gestegen, maar wel minder hard. 

De inkoopmanagersindex daalde van 53,8 in oktober naar 51,5 in november.

Nederland laat sterkste stijging zien...

De Nederlandse industrie is in november sterk aangetrokken. Dit bleek dinsdag uit cijfers van Nevi en Markit.

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 50,4 in oktober naar 54,4 in november. Dit markeert de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds januari 2019.

De productie groeide sneller dan vorige maand, opgestuwd door de grootste toename van de nieuwe orders sinds december 2018. De nieuwe orders uit het buitenland namen aanzienlijk toe en deze toename was voor de vierde maand op rij groter dan de maand ervoor, aldus Nevi.

"Ondernemers zien duidelijk licht aan het eind van de tunnel", zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO.