AEX opent vrijwel vlak

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 08:39

                                                                                              AEX 5 minuut-grafiek:

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een grofweg neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. 

Maandag startte de AEX het jaar 2021 nog voortvarend met een stijging van 1,0 procent naar 631,03 punten. 

In heel Europa werd het sentiment maandag gesteund door de verwachting dat de uitrol van coronavaccins wereldwijd het economische herstel zal stimuleren en in de nasleep van een positief jaareinde op Wall Street, met slotstanden op recordniveaus.

Op Wall Street trapten beleggers maandag na een neutrale opening echter juist flink op de rem en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot uiteindelijk 1,5 procent lager. Hiermee was sprake van de slechtste jaarstart sinds 2016.

De terugval vond onder meer plaats in de aanloop naar de verkiezingen van vandaag in de Amerikaanse staat Georgia, die zullen bepalen of Republikeinen de controle in de Senaat weten te behouden. Een Democratische overwinning zou de weg vrij maken voor de aankomende president Joe Biden om zonder veel tegenwerking een links programma uit te voeren.

Nieuws over een mogelijke Zuid Afrikaanse variant van het virus, waar voorlopig nog geen vaccin voor is, woog daarnaast op het sentiment. Beleggers zagen daarnaast ook met lede ogen aan hoe stijgende coronabesmettingen wereldwijd en nieuwe lockdown-maatregelen het nieuws blijven bepalen.

Maandagavond kondigde de Britse premier Boris Johnson nog een totale lockdown aan, nu de aantallen coronabesmettingen en -doden hard blijven stijgen. Britten mogen alleen de deur nog uit voor noodzakelijke boodschappen en dito werk, voor medische hulp en om thuismisbruik te ontlopen en te voorkomen. Met de lockdown gaan alle scholen dicht.

In Azië vonden beleggers het vanochtend moeilijk om richting te kiezen en de hoofdindices blijven dichtbij huis. Wel maken de telecombedrijven China Mobile, China Unicom en China Telecom Corp koerssprongen van zes tot tien procent, nadat de NYSE aangaf hun notering toch niet te zullen schrappen. 

Aanvankelijk zou de handel in New York in deze aandelen worden geschrapt per 11 januari als gevolg van nieuwe regelgeving in de VS die investeren in bedrijven die banden hebben met het Chinese militaire apparaat verbiedt.

Olie

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie koerste maandag krap 2 procent lager op 47,62 dollar, in afwachting van een vergadering van de OPEC en zijn bondgenoten, waar besloten zal worden of de vorig jaar overeengekomen productiebeperkingen weldra zullen worden versoepeld.

De kartelleden zullen vandaag beslissen over het toekomstige beleid. In de Aziatische handel vanochtend daalt de olie-future met een half procent verder.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2269.

Naast de verkiezingen in Georgia hebben beleggers vandaag ook oog voor de ISM-inkoopmanagersindex voor de industrie in december en de Duitse werkloosheid in november.

Bedrijfsnieuws

Heijmans gaat aan de slag met de bouw en het beheer van 735 nieuwe studentenwoningen op de campus van de universiteit van Eindhoven. Met de bouw is voor Heijmans circa 60 miljoen euro gemoeid.

Gerard Sanderink legde zijn bestuurlijke taken bij Oranjewoud, Antea Group en Strukton Groep neer. Aanleiding voor het terugtreden is de ontstane onrust rond de persoon Sanderink. Sanderink is met zijn ex-geliefde Brigitte van Egten, die ook binnen het bedrijf werkzaam was, in een juridisch moddergevecht terecht gekomen.

Selvita en Galapagos hebben de overname van Fidelta door Selvita afgerond. Op 23 november kondigde Galapagos de verkoop van Fidelta aan Selvita voor een bedrag van 31,2 miljoen euro aan.

HAL rondde de acquisitie van een belang in GreenV en PD Greenhouse Beheer af. GreenV is actief op het gebied van technische installaties in tuinbouwkassen en had in 2019 een omzet van 95 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 1,5 procent tot 3.700,65 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 30.223,89 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent lager op 12.698,45 punten.