Europese AEX en DAX vandaag hoger van start

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 08:40

Europese AEX en DAX vandaag hoger van start

De AEX future staat op dit moment op een stand van 654 en dat is een 0,50% hoger als de slotstand van gisteren. De Dax future staat inmiddels ruim 100 punten hoger als de slotstand van gisteren...

Maandag kende de AEX nog een kalm handelsverloop en de index sloot met 0,2 procent nipt lager op 650,30 punten, dit had te maken doordat er geen richting kwam vanuit de VS waar de markten gesloten waren in verband met Martin Luther King Day.

Beleggers stelden zich maandag terughoudend op in aanloop naar een drukke week met onder meer veel bedrijfsresultaten, rentebesluiten van centrale banken en de inauguratie van president Joe Biden. Daarbij hielden de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day. Afgelopen week moest de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 op weekbasis nog een verlies incasseren.

In Azië was er vanochtend flink wat beweging op de aandelenmarkten. De beurs in Hongkong noteert ongeveer 2 procent hoger, ondanks oplopende coronabesmettingen op het schiereiland, waardoor maatregelen worden verlengd. Maandag werden er in de regio 107 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het hoogste aantal in bijna een maand. 

De Japan en Australische beurzen klimmen daarnaast tot anderhalf procent, terwijl de Shanghai Composite de dissonant is met een verlies van ongeveer 1 procent. 

Vanaf vandaag komt het Amerikaanse cijferseizoen echt op stoom met cijfers van onder meer Bank of America, Goldman Sachs, Halliburton en Netflix. Op Beursplein 5 komt morgen ASML door met cijfers. Het Veldhovense bedrijf heeft onder de hoofdfondsen de grootste weging en een beurswaarde die richting de 200 miljard euro beweegt.

Veel bedrijven hebben op financieel vlak vooralsnog weinig last van de corona-pandemie, die vooral het midden- en kleinbedrijf midscheeps raakt. Grote Amerikaanse technologie ondernemingen, zoals Apple, Google en Amazon, profiteren juist van de ‘thuiswerk economie’ en zij zijn dan ook hoofdverantwoordelijk voor de recordstanden op Wall Street.

Voor banken gaat dit verhaal echter niet op. De cijfers van de Amerikaanse bankgigant Wells Fargo stonden afgelopen kwartaal onder druk en het aandeel daalde vrijdag in New York met bijna 8 procent. Ook de kwartaalrapportages van Citigroup en JPMorgan Chase kregen vrijdag een negatief onthaal. Citigroup verloor 7 procent van zijn beurswaarde, terwijl JPMorgan bijna 2 procent prijs gaf. 

De komende dagen opent circa 10 procent van de beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven de boeken. In Europa is dat 3 procent, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers kijken al wel vooruit naar donderdag, wanneer de Europese Centrale Bank zijn rentebesluit bekend maakt.

In Amerika riep voormalig voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen, door aankomend president Joe Biden aangewezen als minister van financiën, maandag het Congres op om het nieuwe door democraten opgestelde steunpakket te accorderen. Dat kan nog lastig worden doordat 60 van 100 senatoren in de Senaat akkoord moeten gaan, waardoor de Democraten tenminste 10 Republikeinse collega's moeten overtuigen.

Yellen staat vandaag voor het Senate Finance Committee, dat wordt gezien als haar nominatie voor de post als minister van financiën. The Wall Street Journal kreeg documenten in handen, waarin de vermoedelijke speech van Yellen staat.

"Economen zijn het er niet altijd over eens, maar ik denk dat de consensus momenteel is dat zonder verdere actie, er een langere en pijnlijke recessie aankomt", zo zal Yellen vandaag waarschijnlijk zeggen. "In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen." 

Bedrijfsnieuws

Prosus Ventures deed mee in een investeringsronde ter waarde van 30 miljoen dollar voor de financiering van het Indiase techplatform DeHaat. DeHaat levert agrarische diensten aan boeren in India en haalde in een investeringsronde 30 miljoen dollar op.

OCI is van plan enkele obligaties ter waarde van circa 150 miljoen dollar vroegtijdig af te lossen.

Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group denkt dat Galapagos mogelijk in beweging komt na een koopaanbeveling van Morgan Stanley. 

Slotstanden Wall Street van vrijdag

De S&P 500 daalde vrijdag 0,7 procent op 3.768,25 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 30.814,26 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent lager op 12.998,50 punten.