AEX & DAX openen vlak, verder veel cijfers uit de VS

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 08:24

AEX & DAX openen vlak, verder veel cijfers uit de VS

De Europese beurzen gaan dinsdag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet, ondanks de winsten op Wall Street maandagavond en een positieve stemming vanochtend in Azië.

Een openingsverlies van 20 punten voor de Duitse DAX, een min van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 6 punten voor de Britse FTSE 100, de AEX dobbert nu al een tijdje tussen de 655 en de 657.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag goed aan de week begonnen, maar lijken tijdens de reguliere handelsuren toch wat te haperen.

"De aandelenmarkten laten bescheiden winsten zien maandag, nu beleggers hoopvol zijn dat de Amerikaanse president Joe Biden akkoord krijgt voor een steunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar om de economie te stimuleren", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.

Eind vorige week werd bekend dat Democratische politici werken aan een plan om het steunpakket door te kunnen voeren zonder steun van de Republikeinen. In de afgelopen weken zijn er over en weer discussies geweest tussen Democraten en Republikeinen over de omvang van het steunpakket, maar uiteindelijk werd een beslissing genomen om het steunpakket erdoor te krijgen zonder steun van de oppositie, zo merkte Madden op.  

De Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, voorziet dat het steunpakket voor volledige werkgelegenheid zorgt tegen eind 2022.

In Europa liet voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde van zich horen. In een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche zei Lagarde dat de ECB erop rekent dat het economisch herstel in de eurozone deze zomer op stoom komt, hoewel veel afhangt van de uitrol van vaccins tegen het coronavirus. In de Europese Unie verloopt dit tot nog toe een stuk trager dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Economen van Citigroup verwachten wel dat ontwikkelde landen tussen het einde van het derde kwartaal en het begin van het vierde kwartaal groepsimmuniteit tegen het coronavirus kunnen bereiken door het vaccineren, wat de economische impact van de pandemie deze winter kan compenseren.

Lagarde herhaalde in haar interview dat de monetaire beleidsmakers van de ECB "klaar zullen staan om in te grijpen, zolang de pandemie voor een crisissituatie zorgt in de eurozone."

Verder wees de ECB-voorzitter op de noodzaak van het in werking stellen van het Europese coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Daarom moeten lidstaten snel met hun begrotingen komen, aldus Lagarde.

Verder merkte Madden op dat de "GameStop-manie" uit de afgelopen tien dagen is gaan zakken en daarmee ook de angst gerelateerd aan shortsqueezes.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De industriële productie in Duitsland is in december niet verder toegenomen. In oktober en november was nog sprake van stijgingen van 3,4 en 1,5 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees erop dat door de stagnatie in december het risico toeneemt dat de industrie de Duitse economie niet zal kunnen redden van een krimp in het eerste kwartaal.

Bedrijfsnieuws

Dialog Semiconductor steeg maandag 16 procent naar 65,12 euro nadat bekend werd dat het Duitse chipbedrijf, dat levert aan Apple, wordt overgenomen door het Japanse Renesas Electronics voor 4,9 miljard euro, of 67,50 euro per aandeel.

AkzoNobel ziet af van een overname van het Finse Tikkurila. Recent besloot het Amerikaanse PPG Industries om het bod op Tikkurila te verhogen naar 34,00 euro per aandeel, waar AkzoNobel 31,25 euro per aandeel wilde betalen. Het aandeel Akzo steeg 0,9 procent, maar Tikkurila leverde 1,5 procent in.

Veolia doet toch een vijandig bod van 18,00 euro op alle aandelen Suez, nadat het bedrijf niet tot overeenstemming kon komen met het bestuur van de beoogde overnameprooi. Het bod biedt een premie van 75 procent bovenop de slotkoers van het aandeel Suez, direct voordat Engie aankondigde een strategisch belang van 29,9 procent in Suez te verkopen. Volgens het bestuur van Veolia zat er niets anders op dan een vijandig bod uit te brengen. Aandelen Suez en Veolia sloten maandag 0,5 tot 1,5 procent lager.

Het Ierse databedrijf Experian leverde 0,6 procent in nadat bekend werd dat men onderzoek doet naar gelekte data over consumentenkrediet in Brazilië.

ArcelorMittal kreeg een koersdoelverhoging van ING, van 16,50 naar 24,00 euro. Later deze week opent de staalreus de boeken. Het aandeel steeg maandag 2,6 procent.

Oliereuzen als Shell en BP stegen 1,5 tot 3,9 procent. Voor het eerst in lange tijd kost een vat Brent weer meer dan 60 dollar.

Euro STOXX 50          3.665,51  (+0,3%)
STOXX Europe 600       410,78  (+0,3%)
DAX                    14.059,91 (+0,0%)
CAC 40                 5.686,03  (+0,5%)
FTSE 100               6.523,53 (+0,5%)
SMI                    10.778,83  (+0,2%)
AEX                    656,39  (+0,5%)
BEL 20                 3.832,50  (-0,0%)
FTSE MIB               23.425,92 (+1,5%)
IBEX 35                8.219,00 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag met verlies.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten.

Daarmee blijft de S&P 500 nieuwe records in de boeken zetten. "De S&P 500 koerst voor het eerst boven de 3.900 punten en ook de Dow Jones staat op recordhoogte", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Vrijdag winst de Amerikaanse index zijn hoogste stand ooit al verder aan te scherpen met een stijging van 0,5 procent.

"De stemming is nog steeds opperbest, vanwege de verwachting dat de Biden-administratie een steunpakket zal uitrollen van 1,9 biljoen dollar", zo stelde Madden van CMC.

De marktvorser merkte op dat het banenrapport van afgelopen vrijdag tegenviel. "Dit voert de druk bij beleidsmakers op om een steunpakket snel goed te keuren."

Eind vorige week werd in de Senaat met een kleine meerderheid de begroting voor het steunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar goedgekeurd. Janet Yellen, de nieuwe minister van Financiën, benadrukte dit weekend opnieuw dat de Amerikaanse economie een nieuw steunpakket ook dringend nodig heeft.

De sterke jaarcijfers die Amerikaanse bedrijven afgelopen weken publiceerden, helpen ook bij het optimisme op de beurzen, meent strateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management.

"Het is een beetje alsof je verjaardag en kerst op dezelfde dag vallen, en de markten zijn helemaal tevreden", aldus Morris.

Verder merkte Madden op dat de "GameStop-manie" uit de afgelopen tien dagen is gaan zakken en daarmee ook de angst gerelateerd aan shortsqueezes.

Op het macro-economisch vlak was de agenda maandag leeg.

De olieprijs steeg maandag verder. Op een settlement van 57,97 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2 procent duurder. Vorige week werd een vat ruwe olie al zo'n 9 procent meer waard.

De bitcoin koerste maandag flink hoger. Tesla kondigde aan dat het in januari voor 1,5 miljard dollar in bitcoin geïnvesteerd heeft en dat het van plan is om bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Recent zette topman Elon Musk van Tesla bitcoin ook al hoger. De munt steeg vrijdag 29 januari met meer dan 10 procent nadat Musk de hashtag bitcoin aan zijn Twitter profiel toevoegde. Maandag wordt er circa 44.000 dollar voor een bitcoin betaald.

Bedrijfsnieuws

Hasbro heeft in het vierde kwartaal van 2020 een hogere winst en omzet behaald en daarmee ook beter gepresteerd dan verwacht. In het afgelopen kwartaal steeg de operationele winst op jaarbasis met 36 procent naar 186,4 miljoen dollar en resteerde onder de streep een 10 procent hogere nettowinst van 105,2 miljoen dollar, of 0,76 dollar per aandeel. De omzet steeg in de laatste drie maanden wel, maar in heel 2020 daalden de verkopen met 8 procent. De nettowinst daalde met meer dan een derde. Het aandeel leverde ruim vier procent in.

Hyundai en Kia Motors hebben maandag laten weten geen gesprekken te voeren met Apple over een zelfrijdende auto. Vorige week schoten de aandelen Hyundai en Kia nog omhoog na berichtgeving in de Aziatische media dat Apple de mogelijkheden voor een samenwerking zou onderzoeken. Daarmee zouden miljarden gemoeid zijn. Apple maakte een pas op de plaats.

De bouw van de fabriek van Tesla in het Duitse Grünheide zou "enorme vertragingen" oplopen. Dit schreef het weekblad Automobilwoche op basis van bronnen. De geplande opening over 5 maanden zou volgens het weekblad zelfs in gevaar zijn. De Amerikaanse autofabrikant wordt ook door de Chinese autoriteiten ondervraagd om te zien of de Chinese wetten en regels wel strikt worden gevolgd. Tesla steeg met ruim een procent.

PPG Industries heeft het Nederlandse AkzoNobel zien afdruipen in de overnamestrijd om het Finse Tikkurila. Akzo wilde 31,25 euro per aandeel betalen, maar de Amerikanen hebben 34,00 euro per aandeel over om de Finse verffabrikant te mogen inlijven. Akzo meldde maandag dat het afziet van de overnameplannen. Het aandeel PPG bleef in New York dicht bij huis.

Eneco en Shell gaan groene stroom leveren aan Amazon in Europa, uit het windpark Hollandse Kust Noord, dat in 2023 operationeel moet zijn. In het Verenigd Koninkrijk wacht Amazon ook op een stevige belastingverhoging. Shell steeg op Wall Street grofweg drie procent.

Webwinkelreuzen als Amazon, die flink hebben verdiend aan de coronapandemie, wacht in het Verenigd Koninkrijk mogelijk een stevige belastingverhoging. Dit meldde Sunday Times zondag op basis van uitgelekte emails van de Britse overheid. Amazon verloor circa een procent.

S&P 500 index                   3.915,59 (+0,7%)
Dow Jones index            31.385,76 (+0,8%)
Nasdaq Composite           13.987,64 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225                     29.502,40 (+0,4%)
Shanghai Composite      3.583,16 (+1,4%)
Hang Seng                    29.441,08 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2078. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2050.

USD/JPY Yen   104,89
EUR/USD Euro  1,2078
EUR/JPY Yen   126,69

MACRO-AGENDA:

08:00 Handelsbalans - December (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Januari (VS)
16:00 Vacatures - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Total - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
13:00 DuPont - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Cisco - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Lyft - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Mattel - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Twitter - Cijfers vierde kwartaal (VS)