Dax opnieuw onder de 14000, AEX onder druk...

Gepubliceerd op 18 februari 2021 om 08:42

De AEX future staat rond 8:30 op een verlies van zo'n 2 punten, de index stond gisterenmiddag al onder druk maar wist uiteindelijk nog rond de 683 te sluiten. Dit is een belangrijk kantelpunt, bij een neerwaartse doorbraak verwacht ik een daling naar de onderkant van het gap van afgelopen maandag zo rond 676/674.

De Dax is gisteren opnieuw onder de 14000 puntengrens gesloten en daarmee komen we weer terug in de range 14015/13790. Belangrijk steunpunt voor vandaag is de 13900, zakken we daar doorheen gaat het luik open.

Woensdag deed de AEX met een verlies van 0,9 procent op 681,04 punten nog een stap terug, nadat de index in de voorafgaande zes handelsdagen onafgebroken steeg.

Zorgen over de stijgende rentes en een oplopende inflatie, mede door de snel stijgende prijzen voor energie en grondstoffen, gaven beleggers wat aanleiding om winst te nemen. Het jaarlijkse rendement op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar noteerde woensdag op 1,30 procent, ten opzichte van 0,92 procent rond de jaarwisseling, ofwel een stijging van ruim 40 procent.  

Wall Street startte woensdagmiddag in het rood, waarbij vooral koerswinsten op techaandelen werden verzilverd. Richting de slotzoemer trad er echter flink herstel op en de Dow Jones index sloot uiteindelijk zelfs 0,3 procent in het groen. Techbeurs Nasdaq bleef wel steken op een verlies van 0,6 procent. 

 

"De uitrol van vaccins is versneld, het aantal coronavirusgevallen daalt, en tegelijkertijd heb je een Amerikaanse regering die vol gas geeft richting een hulppakket van circa 1,9 biljoen dollar", merkte marktanlist David Donabedian van CIBC Private Wealth Management op over het positieve sentiment op de aandelenmarkten van de afgelopen weken. 

De olieprijs blijft ondertussen in de lift zitten. Een maart-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot woensdag 1,8 procent hoger op 61,14 dollar op de New York Mercantile Exchange, vanwege onder meer het wegvallen van de productie van raffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas in verband met het extreme winterweer.

Door het sluiten van raffinaderijen daalt de Amerikaanse olieproductie momenteel met meer dan 2 miljoen vaten per dag. Productiebeperkingen van OPEC en haar bondgenoten, ook wel bekend als OPEC+, dragen tevens bij aan het positieve sentiment op de oliemarkt, versterkt door de eenzijdige beslissing van Saoedi-Arabië om de productie in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag te verminderen.

In de Aziatische handel vanochtend stijgt de Amerikaanse olie-future met ruim 1 procent verder. Vandaag worden de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden vrijgegeven, die de nerveuze oliemarkt verder in beweging kan brengen. 

In Azië heropenden de Chinese beurzen vanochtend hun deuren na een vakantie vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar. De Shanghai Composite won krap 1 procent. Sydney en Tokio kwamen daarnaast niet van hun plaats. 

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag onder meer  oog voor de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Bedrijfsnieuws

Het operationele resultaat van NN Group verbeterde in de tweede helft van 2020 van 881 miljoen naar 963 miljoen euro, vooral door een hogere marge op beleggingen en lagere administratiekosten voor levensverzekeringen in Nederland. Analisten hadden gemiddeld gerekend op 815 miljoen euro. Het nettoresultaat steeg zelfs van 844 miljoen euro naar 1,317 miljard euro. 

Het operationele resultaat van ASR Nederland kwam in 2020 uit op 885 miljoen euro, ten opzichte van 858 miljoen euro in 2019. Analisten mikten vooraf in doorsnee op een resultaat van 848 miljoen euro. 

De omzet van Air France-KLM daalde in 2020 op jaarbasis met 64 procent, van circa 6,6 miljard euro naar 2,4 miljard euro. Er werden bijna 76 procent minder passagiers vervoerd in het afgelopen kwartaal. Air France-KLM kwam zo uit op een operationeel verlies van 1,17 miljard euro, een forse daling ten opzichte van de 73 miljoen winst een jaar eerder. 

Arcadis heeft in het afgelopen kwartaal op jaarbasis de omzet zien afnemen, maar de operationele marge wel zien oplopen en ook sterker dan verwacht. Arcadis heeft het dividendvoorstel liggen op 0,60 euro per aandeel Arcadis. Dit is een pay out van 40 procent. In 2020 boekte BAM een omzet van 6,8 miljard euro. In 2019 bedroeg de omzet nog 7,2 miljard euro. Het gecorrigeerde resultaat voor

belastingen bedroeg na 12 maanden 34,3 miljoen euro. De tweede jaarhelft was goed voor een plus van 167,9 miljoen euro, na een verlies van 133,6 miljoen euro in de eerste zes maanden. BAM presenteerde ook een nieuwe strategie.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag vlak op 3.931,34 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 31.612,95 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 13.965,49 punten.