Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Rentes lopen op, dus beurzen omlaag???

Gepubliceerd op 22 februari 2021 om 08:43

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Ook de Dax future staat in het rood, de index zal naar verwachting zo'n 50 punten lager openen.

Afgelopen week maakte de AEX op weekbasis nog een pas op plaats op een slot van 676,83 punten. Een week eerder koerste de AEX juist nog 3,6 procent hoger. Bij aanvang van de handelsweek leek het er zelfs op dat de weg voor de index naar de 700 punten, en daarmee de hoogste stand ooit van ruim 703 punten uit september 2000, open lag. Maar het gebeurde niet.

"Het is vooral het langzaam maar zeker oplopen van de ‘reële’ rente - dus na verrekening van de inflatie - wat beleggers nerveus maakte”, merkte investmentmanager Simon Wiersma van ING op over het handelsverloop in de afgelopen week op de internationale effectenmarkten. 

Het vooruitzicht van een langdurig lage rente was juist de aanjager voor de aandelenmarkten het afgelopen jaar. Binnen de vermogensverdeling leggen vastrentende waarden het bij de huidige extreem lage rente het duidelijk af ten opzichte van aandelen, terwijl een spaarrekening niet rendeert.

Indien er inderdaad sprake zal zijn van een sterk economisch herstel in het pre-coronatijdperk, zal dat vermoedelijk een verkrappende invloed hebben op het monetaire beleid van centrale banken, die momenteel de rentes nog rond nul parkeren om de impact van de pandemie te verzachten. 

In januari schoot daarnaast de inflatie in de eurozone omhoog, hoewel dit wel deels te verklaren was door een btw-verhoging in Duitsland, terwijl de risicovergoedingen voor Amerikaanse staatsleningen ondertussen snel oplopen. Zo bedroeg het jaarlijks rendement op de tien-jaars-Treasury vrijdag bij het slot in New York 1,34 procent, ten opzichte van 0,92 procent rond de jaarwisseling, ofwel een stijging van circa 45 procent.

Naast opgelopen inflatieverwachtingen spelen bij de rentebeoordeling op Amerikaanse staatsobligaties ook de voorgenomen stimuleringsmaatregelen door de regering van Joe Biden een rol. De kosten die daaraan verbonden zijn zullen ooit terugbetaald moeten worden, net als de rentes en- aflossingen van al uitstaande staatsschulden, waardoor beleggers een hogere risicovergoeding eisen. 

De Amerikaanse staatsschuld bedraagt nu meer dan 100 procent ten opzichte van het bruto binnenlands product, ofwel ruim 90.000 dollar schuld per inwoner en 156.000 dollar per werkzame burger. 

Wall Street en Australische dollar

Wall Street bleef vrijdagavond dicht bij huis en op weekbasis gaf hoofdgraadmeter S&P 500 tijdens een verkorte handelsweek, vanwege de viering van President’s Day op maandag, nipt terrein prijs. Eerder deze maand werden nog overtuigend recordstanden aangescherpt.

Cyclische aandelen, zoals grondstoffen- en industriële aandelen, presteerden afgelopen week echter goed, net als financiële waarden, die in tegenstelling tot de bredere markt juist profiteerden van de gestegen rente-verwachting. Technologie aandelen deden juist een stap terug.

De olieprijs stond vrijdag onder druk. Op een settlement van 59,24 dollar werd een vat West Texas Intermediate in New York 2,1 procent goedkoper. Eerder profiteerde de olieprijs nog van het strenge winterweer in delen van de Verenigde Staten, maar dat effect lijkt nu voorbij.

Volgens analist Robbie Fraser van Schneider Electric daalde de Amerikaanse productie met zo'n 40 procent als gevolg van de strenge vrieskou in onder meer Texas, maar start diezelfde productie ook weer snel op nu de temperaturen oplopen.

Vanochtend koerst de Amerikaanse olie-future in Azië 1,5 procent hoger, tot weer boven de 60 dollar.

In Azië noteren de Chinese- en Australische beurzen vanochtend lager. De Nikkei index in Tokio weet wel krap een half procent te klimmen. 

De Australische dollar hervatte daarnaast vanochtend zijn opmars ten opzichte van onder meer de Amerikaanse dollar en de euro. Het muntpaar AUD/EUR noteert nu op 0,65, ten opzichte van een stand van 0,60 in oktober vorig jaar. In maart vorig jaar, tijdens het hoogtepunt van de coronapaniek op de beurzen, stond er zelfs een stand van 0,53 op de borden.

Met een strenge lockdown heeft het relatief afgelegen continent het coronavirus ingedamd en restricties zijn al een aantal maanden opgeheven. Daarnaast profiteert 's werelds grootste exporteur van onder meer ijzererts en steenkool van een opleving van de grondstoffenprijzen. Zo koerste de koperprijs vrijdag nog naar het hoogste niveau in meer dan negen jaar tijd.

Het muntpaar euro/dollar verkeert daarentegen al een paar maanden in rustig vaarwater. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,2122.

Agenda

Later deze week kunnen weer de nodige bedrijfscijfers verwacht worden, hoewel het Amerikaanse cijferseizoen al grotendeels achter de rug is. Op Beursplein 5 komen onder meer nog Wolters Kluwer, Aalberts, ASMI en AMG door met cijfers. 

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag vooral naar de vrijgave om 10:00 uur van de Duitse Ifo-index. Deze veel gevolgde index meet onder meer het vertrouwen van ongeveer 350  institutionele investeerders en analisten in Duitsland.

Bedrijfsnieuws

De omzet van B&S Group daalde afgelopen jaar met 5,9 procent tot 1,86 miljard euro. Dit was beter dan de consensusverwachting die rekende op een daling met bijna 8 procent tot 1,83 miljard euro.  Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde daarnaast van 114,4 miljoen euro een jaar eerder naar 90,3 miljoen afgelopen jaar. Analisten hadden hier 80,4 miljoen euro voorzien. Het nettoresultaat daalde van 47 miljoen naar 21,7 miljoen euro. De analisten rekenden vooraf op 25 miljoen euro. 

Retail Estates heeft afgelopen kwartaal de impact van de coronacrisis op de resultaten weten te beperken. Retail Estates verwacht een dividend van 4,40 euro per aandeel uit te zullen keren. "Hetzelfde niveau als het dividend van vorig jaar ondanks de coronacrisis", aldus het vastgoedbedrijf.
 

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Besi van 60,00 naar 76,00 euro. Het koopadvies bleef daarbij gehandhaafd.

De aandeelhouders van Sucraf hebben op 16 februari hun goedkeuring gegeven aan alle voorstellen, waaronder een naamswijziging. Dit meldde de lege beurshuls van Value8.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 0,2 procent bij een slot van 3.906,71 punten, de Dow Jones index eindigde vrijwel vlak op 31.494,32 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent hoger bij een slotstand van 13.874,46 punten.
«   »