Europese beurzen in correctiestand

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 08:58

                                                                                               AEX uurgrafiek

De AEX gaat woensdag vermoedelijk een licht lagere tot vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden circa een uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Ook de Dax future staat vrijwel vlak op een stand van 13840. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter in Amsterdam nog 1,1 procent lager op 664,06 punten.

De AEX zal vermoedelijk, net als veel andere Europese beurzen, lager gaan openen, ondanks beloftes van Fed-voorzitter Jerome Powell om het monetaire beleid ruim te houden.

Beleggers wegen het risico op een hogere inflatie af tegen de doelstelling van de Fed om het huidige monetaire beleid in stand te houden. De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag uiteindelijk licht hoger, waarmee eerdere verliezen werden weggewerkt. De Aziatische beurzen noteerden woensdag evenwel stevig in het rood, waarbij de olieprijzen terrein prijsgaven, maar de dollar, rentes en goudprijzen stabiel bleven. Beleggers vrezen dat centrale banken in de regio hun beleid moeten aanpassen, nu de Fed grote bedragen blijft pompen in de Amerikaanse economie.

De Federal Reserve blijft een zeer verruimend beleid voeren totdat de Amerikaanse economie verder is hersteld van de coronacrisis, zei Powell. "De economie is nog ver verwijderd van onze werkgelegenheids- en inflatiedoelen", voegde hij toe. Daarom zal de Fed de Amerikaanse economie blijven ondersteunen met rentes rond de nul procent en grote opkoopprogramma's, totdat er "aanzienlijk meer vooruitgang" is geboekt in het herstel.

"Ik denk dat Powell duidelijk wilde maken dat de Fed ervoor wil zorgen dat er een volledig herstel optreedt", aldus econoom Michelle Meyer van Bank of America. "Hoewel het nieuws op dat vlak positief is in het licht van een daling van het aantal besmettingen en de recente macro-economische cijfers, lijkt de Fed niet van plan het beleid spoedig te wijzigen."

Powell zei dat de inflatie ietwat volatiel kan zijn in het komende jaar en mogelijk kan stijgen dankzij een sterk herstel van de economie, maar dat zou volgens hem een "goed probleem zijn" in een wereld waarin "economische en demografische factoren de inflatie een kwart van een eeuw drukten".

De Fed-voorzitter verwacht niet dat de inflatie tot "zorgwekkende niveaus" zal stijgen en voorziet geen grote of aanhoudende stijging.

De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag lager gesloten, nadat de markt eerdere winsten zag vervliegen. Een april-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 0,03 dollar lager op 61,67 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 1,0 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,2147. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2147 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2158 op de borden.

Bedrijfsnieuws

América Móvil heeft met succes voor 2,1 miljard euro aan KPN-obligaties geplaatst. De converteerbare obligaties hebben een looptijd van 3 jaar en geven geen rente. De conversieprijs is 3,1185 euro per aandeel KPN, een premie van 15 procent boven de referentiekoers van 2,7117 euro. Het gaat om circa 672,4 miljoen aandelen KPN, ofwel 16,0 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van het Nederlandse telecombedrijf.

Aedifica heeft in de afgelopen achttien maanden de huurinkomsten zien stijgen. Voor het boekjaar 2021 wordt een EPRA-winst verwacht van 137 miljoen euro of 4,16 euro per aandeel, rekening houdend met een groter aantal verhandelbare aandelen. De zorgvastgoedinvesteerder voorziet een dividend van 3,30 euro per aandeel.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg dinsdag 0,1 procent tot 3.881,31 punten, de Dow Jones index sloot 0,1 procent hoger op 31.536,30 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 13.465,20 punten.