Azië flink onderuit, ook Europa opent lager

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 08:28

De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. Beleggers blijven zich zorgen maken of het economisch herstel wel doorzet, nu vooral in Europa steeds weer nieuwe maatregelen nodig zijn om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

IG voorziet een openingsverlies van 84 punten voor de Duitse DAX, een min van 25 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 36 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend lager door toenemende zorgen over de coronabesmettingen. In diverse landen, waaronder Duitsland zijn de maatregelen aangescherpt en dat vertraagt het economisch herstel.

"Zorgen dat het economisch herstel in Europa zal worden gehinderd spelen in de gedachten van handelaren", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.
 

Het vaccinatieprogramma in de EU blijft achter vergeleken met het Britse programma en nu voedt de vrees voor van een nieuwe golf van het virus op het Europese vasteland zorgen dat de economieën in verschillende EU-landen later zullen opengaan dan de markt hoopte.

"De stemming is niet abominabel, handelaren rennen niet weg maar er is een vermoeid gevoel dat de beperkingen nog wat langer zullen voortslepen", aldus Madden.

De mondiale staalproductie steeg in februari met 4 procent, dankzij een sterke groei met 11 procent in China. In de ochtend werd bekend dat de werkloosheid van het Verenigd Koninkrijk in januari 5,0 procent was.
 
Bedrijfsnieuws

EssilorLuxottica steeg 1,6 procent na de goedkeuring door de Europese mededingingswaakhond van de overname van GrandVision. Dat aandeel won in Amsterdam 1,5 procent.

Amazon.com wil zijn belang in Deliveroo met ruim 4 procentpunt verkleinen bij de beursgang van de Britse maaltijdbezorger. Het belang daalt van bijna 16 tot 11,5 procent.

AstraZeneca zal binnenkort de nieuwste klinische data over zijn coronavaccin doorsturen naar Amerikaanse toezichthouders. Maandag gaf het Brits-Zweedse farmahuis al interimdata, waarna twijfels rezen of die wel heel actueel zijn, door een waarschuwing door toezichthouder NIAID. De vaccinaties met dit vaccin werden eerder in diverse landen stilgelegd door zorgen over bloedstolsels. Het aandeel daalde dinsdag in Londen 1,8 procent.

Volvo heeft maandag gewaarschuwd dat een tekort aan halfgeleiders een substantiële impact zal hebben op de productie in het tweede kwartaal. Het aandeel daalde 7,0 procent in koers.

In Parijs waren de verliezers nog duidelijker in de meerderheid dan in Frankfurt met de aandelen Stellantis en Unibail-Rodamco-Westfield die een koersdaling van zo'n 3 procent lieten zien.  

Euro STOXX 50          3.833.57 (0,01%)
STOXX Europe 600       XXX,XX (+X,X%)
DAX                           14.662,02 (+0,03%)
CAC 40                        5.945,30 (-0,39%)
FTSE 100                    6.699,19 (-0,40%)
SMI                               11.098,66 (+0,45%)
AEX                                 681,74 (-0,36%)
BEL 20                        3.888,69 (-0,24%)
FTSE MIB                24.113.86 (-0,61%)
IBEX 35                       8.390,30 (+0,56%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het rood.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag fors in het rood, door toenemende zorgen over de langer durende coronacrisis in Europa.
 
Fed-voorzitter Jerome Powell en minister van financiën Janet Yellen spraken in het Huis van Afgevaardigden over de economische impact van de crisis en hun maatregelen om die te beperken. Hun uitspraken deden weinig stof opwaaien. Woensdag volgt de verantwoording aan de Senaat.

In de Verenigde Staten werd een jaar geleden een dieptepunt bereikt in de pandemie en de beurskoersen, waarna de koersen sterk herstelden met hulp van massale inkomenssteun van de Amerikaanse overheid voor en monetaire stinulering.

Een nieuwe opleving van het coronavirus leidde deze week echter weer tot strengere lockdownmaatregelen in Europa, wat twijfel voedt over de snelheid waarmee de wereldeconomie kan herstellen. In Frankrijk, Duitsland en Italië werden de lockdowns verlengd.

"Het optimisme over het mondiale herstel door de vaccinatieprogramma's is zo sterk als de zwakste schakel, en dat is momenteel Europa", zei Michael Hewson van CMC Markets. "Het is zeer onwaarschijnlijk dat het internationaal reisverkeer betekenisvol kan herstellen terwijl een groot deel van Europa blijft achterlopen met het inenten van de bevolking."
 
"Het lijkt erop dat het reflatie-verhaal tegen wat obstakels aanloopt. We zitten waarschijnlijk in een cyclisch herstel, maar zijn op de zaken vooruitgelopen. Beleggers staan nu stil bij de vraag: hoe snel zal het economisch herstel echt gaan?", aldus vermogensbeheerder Sebastian Mackay van Invesco.

Daarbij houden de markten de ontwikkeling van de obligatierentes nauwlettend in de gaten, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, die wees op een aantal Treasury-veilingen die deze week gepland staan. "Dit is een nieuwe test voor de obligatierentes. Momenteel lijkt het erop dat de Amerikaanse tienjaarsrente niet verder stijgt", aldus Aslam.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. De nieuwe woningverkopen daalden in februari met 18 procent, waar economen een daling van 6 procent voorspelden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen in de reissector sloten fors lager, zoald United AirLines, en Carnival, met 7 en 8 procent.

Zoom Video en Netflix stegen. Dit zijn aandelen die het juist goed deden door de lockdowns.

Amerikaanse toezichthouders maken zich zorgen over het coronavaccin van AstraZeneca nu het farmaconcern mogelijk gedateerde onderzoeksdata heeft gebruikt over de effectiviteit van het vaccin. Maandag maakte AstraZeneca juist bekend dat de werkzaamheid van zijn coronavaccin hoger is dan eerder gedacht, met gemiddeld 79 procent en zelfs 100 procent bij een ernstig ziektebeeld. In een reactie zei AstraZeneca dinsdag dat het spoedig alle actuele data zal vrijgeven. Het aandeel eindigde krap 2 procent lager.

Het Duitse CureVac meldde dinsdag juist gunstige preklinische data in een onderzoek waarbij zijn coronavaccin wordt getest op muizen. Daaruit bleek een volledige bescherming tegen de oorspronkelijke variant en de als zeer gevaarlijk beschouwde Zuid-Afrikaanse variant. CureVac sloot toch ruim 6 procent in de min.

Verder lijkt de coronabehandeling van Regeneron Pharmaceuticals met antilichamen het risico op ziekenhuisopnames en sterfgevallen met 70 procent te verkleinen, meldde het farmabedrijf. Het aandeel sloot 3 procent lager.

Nabeurs kwamen Adobe Systems en GameStop met kwartaalcijfers.

Hype-aandeel GameStop kwam met weinig verrassende cijfers. Het aandeel van de verkoper van computerspellen steeg aanvankelijk nabeurs maar dook uiteindelijk toch weer omlaag. 
Het hype-aandeel was de afgelopen maanden speelbal tussen institutionele short beleggers als hedgefondsen en een groep particuliere beleggers die het aandeel op het Reddit forum aanprezen om de aandelenkoers aan te jagen.   

Adobe Systems overtrof de verwachtingen met een groei van de winst en omzet met ruim een kwart en verhoogde zijn doelstellingen voor het jaar. 

S&P 500 index                   3.910,52 (-0,76%)
Dow Jones index            32.423,15 (-0,94%)
Nasdaq Composite           13.227,70 (-1,12%) 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     28.503,30 (-1,7%)
Shanghai Composite      3.373,52 (-1,1%)
Hang Seng                    27.892,88 (-2,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1839. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1850.

USD/JPY Yen   108,51
EUR/USD Euro  1,1839
EUR/JPY Yen   128,48

MACRO-AGENDA:
01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (Jap)
08:00 Inflatie - Februari (VK)
08:00 producentenprijzen - Februari (VK)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (VK)
12:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Orders duurzame goederen - Februari (VS)
14:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg. (VS)
15:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Maart vlpg. (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
12:00 General Mills - Cijfers derde kwartaal (VS)
00:00 Tencent - Jaarcijfers (Chi)