Opnieuw hogere opening van de AEX & DAX

Gepubliceerd op 30 maart 2021 om 08:52

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 54 punten voor de Duitse DAX, een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag licht hoger gesloten.

"Hoewel maandag voor de Europese beurzen in het teken stond van marge-calls en de blocktrades op Wall Street vrijdag, hielden de meeste aandelenmarkten in Europa het hoofd boven water, maar banken kwamen wel onder druk te staan", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Credit Suisse en Nomura waarschuwden voor aanzienlijke verliezen omdat investeerder Archegos Capital voor 20 miljard dollar aan posities heeft geliquideerd in Amerikaanse en Chinese aandelen", zo merkten analisten van IG op.

Het hedgefonds voldeed niet aan zogenaamde 'margin calls', of oproepen van de Zwitserse bank en andere banken vorige week om het onderpand aan te vullen, nadat dit onvoldoende was geworden om de risico's voldoende af te dekken.

De Zwitserse bank en een aantal andere banken besloten daarop om hun posities in dit hedgefonds te verlaten en verlies te nemen. De omvang van dat verlies kan "zeer significant" zijn en substantieel voor de eerstekwartaalcijfers, volgens Credit Suisse, ondanks de gunstige trends die de Zwitserse bank eerder deze maand meldde.

Ook andere banken die zaken doen met Archegos kunnen tegen aanzienlijke verliezen aankijken. ING bevestigde aan ABM Financial News hier niet bij betrokken te zijn en volgens een ingewijde geldt hetzelfde voor ABN AMRO.

"Verder was het een vrij positieve dag", aldus Hewson van CMC. De analist zag wel dat de Britse FTSE 100 achter bleef op andere Europese beurzen, terwijl de DAX juist richting intramaand recordhoogtes ging dankzij winsten bij autobouwers als BMW en Volkswagen.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig, al wordt het later in de week drukker, met onder meer twee Amerikaanse banenrapporten. Verder doen beleggers het vermoedelijk rustig aan in de aanloop naar het lange paasweekend.

Bedrijfsnieuws

Na zijn waarschuwing maandagochtend verloor Credit Suisse bijna 14 procent. Deutsche Bank daalde 3,3 procent en UBS 3,9 procent. ING verloor 0,6 procent. de bank gaf aan geen zaken te doen met Archegos.

Ook oliefondsen stonden onder druk. Royal Dutch Shell en BP daalden zo'n half procent.

Deliveroo heeft de bovengrens voor zijn marktwaarde bij de aanstaande beursgang met bijna 1 miljard pond verlaagd, nadat een reeks institutionele beleggers vorige week zei niet te zullen deelnemen aan de beursintroductie. De bandbreedte werd daarom verlaagd van 3,90 tot 4,60 pond per aandeel naar 3,90 tot 4,10 pond, aldus de krant Evening Standard. Daarmee zakte de bovengrens voor de verwachte marktwaarde van 8,8 miljard naar 7,9 miljard pond sterling.

Euro STOXX 50          3.886,20 (+0,5%)
STOXX Europe 600       427,94 (+0,2%)
DAX                    14.817,72 (+0,5%)
CAC 40                 6.015,51 (+0,5%)
FTSE 100               6.736,17 (-0,1%)
SMI                    11.089,60 (-0,2%)
AEX                    697,94 (+0,2%)
BEL 20                 3.885,91 (+0,0%)
FTSE MIB               24.421,40 (+0,1%)
IBEX 35                8.492,10 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht hoger.

De Amerikaanse beurzen lieten maandag een verdeeld beeld zien. 

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag banken als Credit Suisse en Nomura "enorm" onder druk staan na een margin call bij één van hun klanten. Ook Goldman Sachs en Morgan Stanley leverden beurswaarde in, gezien hun blootstelling aan dezelfde klant.

Het grote Amerikaanse investeringsfonds Archegos Capital moest recent voor miljarden dollars aan posities liquideren.

"We weten de voornaamste reden nog niet waarom dit hedgefonds moest liquideren", zei investeringsstrateeg Luc Filip van SYZ Private Banking op. De analist denkt dat de volatiliteit in de markten van tijdelijke aard zal zijn.

Ook ViacomCBS en Discovery daalden verder, nadat bleek dat het hedgefonds posities heeft in deze aandelen. "We hebben grote verliezen gezien bij deze fondsen in de afgelopen dagen, maar ondanks de scherpe terugval staan de aandelen nog wel op winst dit jaar", zo zag Hewson.

Marktkenners sluiten extra volatiliteit niet uit in de eerste helft van de handelsweek, omdat portefeuillebeheerders hun posities aanpassen richting het eind van het eerste kwartaal.

"Aandelen hebben het goed gedaan, dus winstnemingen zijn goed mogelijk", aldus marktstrateeg Esty Dwek van Natixis Investment Solutions.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig, al wordt het later in de week drukker, met onder meer twee Amerikaanse banenrapporten. Verder doen beleggers het vermoedelijk rustig aan in de aanloop naar een lang paasweekend.

De olieprijs is maandag verder gestegen. Op een settlement van 61,56 dollar werd een vat West Texas Intermediate circa 1 procent duurder. Analisten denken dat OPEC deze week zal beslissen om de huidige productieafspraken in stand te houden. "Zorgen over de toenemende lockdowns in Europa en problemen met de uitrol van vaccins zullen ertoe leiden dat het oliekartel terughoudend blijft in het opschroeven van de productie", aldus analist Helima Croft van RBC Capital.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van onder meer ViacomCBS en Discovery kelderden vrijdag elk met ongeveer 27 procent vanwege het Archegos-verhaal. Maandag sloot ViaCom nog eens zeven procent lager, terwijl Discovery bijna twee procent inleverde.

Banken als Goldman Sachs en Morgan Stanley sloten maandag tot drie procent lager. Credit Suisse daalde met zijn notering in New York ruim elf procent.

Visa accepteert voortaan betalingen in USD Coin, een zogeheten stablecoin die wordt gedekt door de Amerikaanse dollar. Dit maakte de creditcardmaatschappij maandag bekend. Daarvoor is Visa een pilotproject begonnen met Crypto.com, één van de grootste cryptoplatforms in de wereld. Later dit jaar wil Visa deze mogelijkheid ook bieden aan andere partners. Het aandeel Visa sloot circa een half procent in de plus.

American Airlines verwacht in het tweede kwartaal een groot deel van zijn vloot weer in te kunnen zetten nu de vraag naar vliegreizen toeneemt nu het coronavirus in de VS afzwakt en het aantal gevaccineerden stijgt. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

De Britse autodealer Cazoo wordt overgenomen door AJAX I in een deal met een waarde van 7 miljard dollar en zal via deze special purpose acquisition company, of spac, een notering krijgen aan de New York Stock Exchange. AJAX biedt 805 miljoen dollar in contanten. Daarnaast is voor 800 miljoen dollar aan PIPE-investeringen binnengekomen van 10 dollar per aandeel. AJAX I steeg circa vier procent.

Eli Lilly onthulde positieve onderzoeksresultaten van een klinische studie met zijn coronabehandeling, die het samen met Vir Biotechnology en GlaxoSmithKline ontwikkelt. Vir daalde 6,1 procent, terwijl Eli Lilly krap een procent steeg.

S&P 500 index              3.971,09 (-0,1%)
Dow Jones index            33.171,37 (+0,3%)
Nasdaq Composite           13.059,65 (-0,6%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger, met een fractionele stijging voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225               29.388,44 (+0,0%)
Shanghai Composite      3.455,58 (+0,6%)
Hang Seng               28.632,91 (+1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1766. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1765 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1777 op de borden.

USD/JPY Yen   109,94
EUR/USD Euro  1,1766
EUR/JPY Yen   129,31

MACRO-AGENDA:

00:30 Werkloosheid - Februari (Jap)
00:50 Detailhandelsverkopen - Februari (Jap)
06:30 Producentenprijzen - Februari (NL)
11:00 Consumentenvertrouwen - Maart def. (eur)
11:30 Inflatie - Maart (Bel)
15:00 S&P Case Shiller huizenprijzen - Januari (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 BioNTech - Jaarcijfers (Dld)