Weer geen top voor de AEX & DAX

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 08:29

Gisteren zagen op we op de daggrafieken van zowel de AEX als de Dax een bearisch engulfing welke werden geplaatst tegen belangrijke weerstandszones aan. 

Toch zijn beide candle's niet bevestigd als toppatroon, de Dax heeft een kleine groene doji geplaatst in de vorm van een hammer en de AEX plaatste ook een kleine hammer. Wat opvalt is dat beide indices weer blijven consolideren tussen het 23,6% fibo en de laatste top. Dit is iets wat we het laatste jaar steeds zien, een opwaartse doorbraak gevolgd door een versnelling naar boven en daarna een soort van ''correctie'' in tijd. 

Voor een bevestigde top, zullen we dan ook moeten wachten totdat er een dag candle onder het 23,6% fibo is gesloten. Pas dan komt er een sterk shortsignaal op de indices. Tot die tijd blijft het weer even zijwaarts en heeft een opwaartse doorbraak wederom de meeste kans van slagen. Meer hierover lees je later vandaag in de beurspraatjes van de dag.

De Europese beurzen gaan vandaag een hogere opening tegemoet met zo'n 47 punten voor de Duitse DAX, een plus van 23 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 22 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag vrijwel vlak gesloten.

De aandelenmarkten schommelden woensdag tussen lichte winsten en verliezen, maar putte hoop uit de verwachting dat de wereldwijde economie herstelt en centrale banken hun soepele monetaire beleid voorlopig zullen voortzetten. Topman Charles Evans van de Chicago Fed ziet de Amerikaanse centrale bank de rente niet snel verhogen. "Het beleid staat 'on hold' voor de komende tijd", aldus Evans.

De markt kreeg vanochtend een reeks inkoopmanagersindices voor de dienstensector te verwerken. De activiteit in de dienstensector van de eurozone is in maart nog maar nauwelijks gekrompen. De index steeg van 45,7 naar 49,6.

De activiteit in de Duitse dienstensector is in maart weer gegroeid, terwijl de krimp in Frankrijk terugliep. In het Verenigd Koninkrijk nam de activiteit flink toe.

Uit de inkoopdata blijkt dat de economie de recente lockdowns veel beter heeft doorstaan dat velen hadden verwacht, aldus econoom Chris Williamson van IHS Markit.

Bedrijfsnieuws
 
Shell sloot vlak, nadat de energiereus meldde dat de geschoonde winst voor Upstream in het eerste kwartaal naar verwachting positief zal zijn, waarbij de divisie profiteerde van de gestegen olieprijs. Shell waarschuwde tevens dat een felle winterstorm in Texas in februari de winst in het eerste kwartaal met circa 200 miljoen dollar drukte.

Ryanair steeg 0,2 procent. De prijsvechter stelde de verwachting voor zijn verlies voor 2021 opwaarts bij, maar verlaagde tevens de prognoses voor boekjaar 2022, deels als gevolg van de trage uitrol van coronavaccins in Europa.

Société Générale zei gesprekken aan te zijn gegaan met de Franse vermogensbeheerder Amundi over de verkoop van de vermogensbeheeractiviteiten van de Lyxor-divisie voor 825 miljoen euro. Het aandeel steeg 0,1 procent.

De Europese bankensector presteerde woensdag sterk. BNP Paribas won 0,7 procent en Banco Santander steeg 0,9 procent. Deutsche Bank werd 1,1 procent duurder.

GrandVision hoeft ook van het gerechtshof te Amsterdam geen extra informatie te verstrekken aan EssilorLuxottica over genomen maatregelen in verband met de coronacrisis. Het aandeel EssilorLuxottica noteerde 1,3 procent lager en GrandVision sloot 0,4 procent in het rood.

Cruisemaatschappij Carnival won 5,4 procent, nadat in een kwartaalupdate verschillende lichtpuntjes zichtbaar waren. Ook Europese reisaandelen deden het goed. Lufthansa steeg 3,0 procent en Air France-KLM 5,1 procent.

Deliveroo steeg 2,1 procent. Na de beursgang vorige week implodeerde de koers. Sinds vandaag mogen ook retailbeleggers in het aandeel handelen. Concurrent Just Eat Takeaway was de uitblinker in Amsterdam met een koerswinst van 3,8 procent.

Prosus verloor in Amsterdam 4,6 procent na de aangekondigde desinvestering van een pluk Tencent-aandelen. Prosus liet daarbij weten de komende drie jaar niet nog eens aandelen Tencent te zullen verkopen en maakte ook geen melding van een inkoop van eigen aandelen met behulp van de verkoopopbrengst, aldus Jefferies in een reactie.

Euro STOXX 50          3.956,77 (-0,3%)
STOXX Europe 600       434,32 (-0,2%)
DAX                    15.176,36 (-0,2%)
CAC 40                 6.130,66 (0,0%)
FTSE 100               6.885,32 (+0,9%)
SMI                    11.128,18 (-0,5%)
AEX                    710,08 (-0,5%)
BEL 20                 3.926,57 (-0,4%)
FTSE MIB               24.740,73 (-0,1%)
IBEX 35                 8.597,40 (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Bankiers van de Fed spraken tijdens tijdens hun laatste beleidsvergadering half maart van bemoedigende tekenen van economisch herstel, terwijl ze overeenkwamen om blijvende steun te bieden door middel van ultralage rentes en grote maandelijkse obligatieaankopen.

De inflatierisico's zijn volgens de centrale bankiers in evenwicht, hoewel sommige functionarissen wel risico's voor de financiële stabiliteit zeiden te zoen. De hogere obligatierentes weerspiegelden volgens hen de verbeterende vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. De Amerikaanse centrale bank concludeerde dat het huidige [soepele] monetaire beleid de Amerikaanse economie goed ondersteunt.

Op macro-economisch vlak werd woensdag tevens bekend dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in februari is gestegen doordat de export sterker daalde dan de import. De export daalde in februari met 2,6 procent tot 187,3 miljard dollar, de import nam met 0,7 procent af tot 258,3 miljard dollar, wat resulteerde in een tekort van 71,1 miljard dollar, tegen 67,8 miljard dollar de maand ervoor.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 5,1 procent. De marktindex daalde van 730,8 naar 693,5.

Het consumentenkrediet in de Verenigde Staten is in februari gestegen met 27,6 miljard dollar.

Een meifuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,7 procent, ofwel 0,44 dollar, hoger op 59,77 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten slechts de wekelijkse steunaanvragen geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Beleggers verwachten dat de twee grootste Chinese fabrikanten van sportkleding nog sterker uit de pandemie gaan komen. Het gaat om Anta Sports en Li Ning. Beide aandelen zijn de afgelopen twaalf maanden in waarde verdubbbeld. Anta is inmiddels 45 miljard dollar waard.

In Alabama stemmen arbeiders in een magazijn van Amazon.com om zich te verenigen in een vakbond. Dit zou een omkering van een trend zijn, nadat vakbondlidmaatschap bij private bedrijven in de Verenigde Staten sinds de jaren 1960 van de vorige eeuw is gedaald. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Cruisemaatschappij Carnival won 1,3 procent, nadat in een kwartaalupdate verschillende lichtpuntjes zichtbaar waren.

Toshiba heeft een overnamebod ontvangen van mogelijk meer dan 20 miljard dollar van CVC Capital Partners, meldde het Japanse bedrijf.

BlackRock moet zijn doelen voor diversiteit van medewerkers in leidende posities halen, evenals andere duurzaamheidsdoelen, anders gaat het bedrijf meer betalen voor zijn leningen. Dat is het gevolg van een financieringsdeal met een groep banken voor ruim 4 miljard dollar. Het aandeel steeg 0,8 procent.

S&P 500 index              4.079,95 (+0,2%)
Dow Jones index            33.446,26 (+0,1%)
Nasdaq Composite           13.688,84 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld.

Nikkei 225                     29.622,67 (-0,4%)
Shanghai Composite      3.486,19 (+0,2%)
Hang Seng                    28.913,50 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1872. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1866 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1893 op de borden.

USD/JPY Yen   109,67
EUR/USD Euro  1,1872
EUR/JPY Yen   130,15

MACRO-AGENDA:
06:30 Consumentenvertrouwen - Maart (Jap)
06:30 Inflatie - Maart (NL)
08:00 Fabrieksorders - Februari (Dld)
11:00 Producentenprijzen - Februari (eur)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Conagra Brands - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Levi Strauss - Cijfers vierde kwartaal (VS)