AEX onder het 23,6% fibo gesloten

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 08:18

Het was gisteren opnieuw een zeer rustige handelsdag op de financiële markten, de Dax bleef de gehele dag in de bovenste helft van de bollinger bands op de 4H-grafiek in de range 15220/15260. Toch lijkt er een uitbraak aanstaande, de banden Woden namelijk steeds nauwer en vaak is dat wel een goede indicator dat er een grote beweging aan zit te komen. Helaas is het niet te zeggen wanneer, of welke kant dit op zal zijn.

De AEX is al een stapje verder en is gisterenmiddag door het 23,6% fibo gezakt en uiteindelijk ook onder gesloten. Daarmee hebben we nu op basis van de daggrafiek een shortsignaal en hebben de leden vanmorgen de targets doorgekregen via de voorbeurs update.

Ook de Nasdaq lijkt wat te haperen rond de weerstandszone 13850/13920 en zal waarschijnlijk een extra aanloopje nodig hebben om vervolgens verder te kunnen naar 14000/14200 de komende periode.

"Het is een zwakke start van de week geweest, ook voor de Britse beurzen, ondanks optimisme over een heropening van de Britse economie", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Diverse studies laten zien dat het ondernemersvertrouwen stijgt, waarbij CFO's in dertien jaar nog nooit zo optimistisch waren als nu", aldus Hewson.

Hewson zag de Britse FTSE 100 en FTSE 250 afkomen van de piekniveaus van vorige week, met wat winstnemingen in de retailsector na weken van winsten. De marktvorser wees op verliezen voor ASOS, Next, JD Sports en Primark-eigenaar Associated British Foods. "Beleggers kochten in op de verwachting dat de economie heropent, maar nemen wat winst nu deze visie werkelijkheid lijkt te worden", aldus Hewson. Vorige week koerste Next en JD Sports nog op recordhoogtes, zo zag de analist van CMC Markets.

De Londense beurs had bovendien last van een sterker Brits pond, dat in waarde oploopt nu de coronamaatregelen zijn versoepeld in het Verenigd Koninkrijk, aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Ook de Franse en Duitse beurzen deden het volgens Hewson rustig aan maandag, waarbij beleggers even op adem komen in een week waarin er enkele belangrijke macrocijfers uit China en de Verenigde Staten op de rol staan.

Beleggers richten zich op het Europese vasteland op de toenemende coronabesmettingen. Zo bereidt Duitsland nieuwe wetgeving voor waarmee het makkelijker landelijke coronamaatregelen kan opleggen, zonder de goedkeuring van regionale overheden. In Nederland moet vermoedelijk langer worden gewacht op een verdere versoepeling.

Naast de retailsector stonden ook beursgenoteerde luchtvaartmaatschappijen onder druk na een sectorrapport van HSBC. EasyJet, Ryanair en Wizz Air lieten een veer, nadat HSBC zei dat een nieuw verkeerslichtsysteem in het Verenigd Koninkrijk vooral Britse budgetmaatschappijen zal raken.

Het kwartaalcijferseizoen trapt af met de resultaten van de grote Amerikaanse banken. Vorige week maakte het Zwitserse Credit Suisse al een stevig verlies bekend vanwege de problemen bij Archegos en beleggers zijn benieuwd wat de gevolgen zijn voor de Amerikaanse banken.

Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari grotendeels zijn hersteld van de flinke dip in januari, toen de verkopen met ruim 5 procent daalden. In februari was sprake van een toename met 3,0 procent, wat beter was dan verwacht.

Stijgers en dalers

Aandelen van het Franse Suez stegen 7,7 procent na de bekendmaking van een principeakkoord met Veolia Environnement over een fusie, waarbij Veolia 20,50 euro per aandeel betaalt. Een definitieve deal moet tegen half mei worden bereikt. Veolia steeg maandag 9,7 procent.

Polygon Global Partners blijft zich verzetten tegen het overnamebod van Orange op Orange Belgium, waarin het Britse investeringsfonds een belang van 5,29 procent heeft. Orange Belgium won 2,4 procent en Orange daalde 1,2 procent in Parijs.

GrandVision gaat zijn Chileense onderdeel Rotter y Kraus aan HAL verkopen om van de Chileense mededingingsautoriteit goedkeuring te krijgen voor de fusie met EssilorLuxottica. Alleen in Turkije is er nog geen goedkeuring voor de overname van GrandVision door Essilor. Maandag wees Essilor nog wel op de arbitrageprocedures die nog lopen tussen de koper en verkoper. Het aandeel Essilor won 1,5 procent en GrandVision 0,8 procent.
 
Het Italiaanse diagnostiekbedrijf DiaSorin steeg maandag 9,6 procent na de bekendmaking van een deal om Luminex over te nemen voor 1,8 miljard dollar. Het Amerikaanse farmabedrijf maakt coronatestkits.

ArcelorMittal verloor 0,5 procent na koersdoelverhogingen van zowel ING als UBS, beide naar 30,00 euro. De koopadviezen bleven staan.

JPMorgan Cazenove haalde Randstad en Adecco van de kooplijst, omdat er nog maar beperkt opwaarts potentieel is. Het aandeel van het Nederlandse uitzendbedrijf verloor 2,1 procent. Adecco verloor 1,5 procent.

Euro STOXX 50          3.961,90 (-0,4%)
STOXX Europe 600       435,53 (-0,4%)
DAX                    15.215,00 (-0,1%)
CAC 40                 6.161,68 (-0,1%)
FTSE 100               6.889,12 (-0,4%)
SMI                    11.181,35 (-0,5%)
AEX                     707,35 (-0,8%)
BEL 20                  3.928,59 (-0,3%)
FTSE MIB                24.457,18 (+0,1%)
IBEX 35               8.532,60 (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht lager.

Beperkte verliezen op Wall Street

Adempauze na recordjacht.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag licht lager gesloten.

"Na de recordstanden van de Amerikaanse beurzen op vrijdag, sloot Wall Street maandag lager in aanloop naar belangrijke inflatiecijfers morgen en de start van het cijferseizoen aan het einde van deze week", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De verwachting is dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in maart flink zijn gestegen ten opzichte van februari, aldus Hewson. "Dat zal niet zo verrassend zijn", aldus Hewson. Hij kijkt ook uit naar de detailhandelsverkopen op donderdag. Die kregen in maart mogelijk een stevige impuls door de coronacheques die aan Amerikaanse huishoudens zijn verstuurd.

Onder meer JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo komen deze week verder met kwartaalcijfers, naast bedrijven als Delta Air Lines, PepsiCo en UnitedHealth Group.

"Al deze cijfers moeten passen binnen het Goldilocks-scenario, om de huidige beurskoersen te kunnen rechtvaardigen", aldus CIO Edward Park van Brooks Macdonald.

Ondanks de adempauze op de beurzen maandag, is het onderliggende sentiment rond aandelen onverminderd positief. Volgens marktstrateeg Florent Pochon van Natixis is er op korte termijn weinig risico.

De voorkeur wordt gegeven aan waardeaandelen, aldus Pochon, gezien de verwachting dat het macro-economische plaatje verbetert en daardoor de inflatie snel oploopt. Dit zou een "meer agressief" scenario voor de rentes kunnen betekenen, wat gunstig is voor dit type aandelen.

Het economisch herstel in combinatie met de oplopende inflatie creëerde eerder rentevrees bij beleggers. Toch vindt Hewson dat de Federal Reserve de marktverwachtingen rond een renteverhoging tot nog toe aardig weet te managen, zelfs na het zeer sterke banenrapport van maart.

In een interview met 60 Minutes toonde Fed-voorzitter Jerome Powell zich dit weekend optimistisch over de Amerikaanse economie, maar benadrukte hij volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade ook "dat 2021 niet het jaar wordt dat er veranderingen komen in het monetaire beleid."

"We denken dat we het punt hebben bereikt dat de economie veel harder begint te groeien en de banengroei flink versnelt", aldus Powell. Hij rekent erop dat de Amerikaanse economie maanden achtereen meer dan 1 miljoen banen per maand zal opleveren.

Powell wil pas nadenken over een renteverhoging als er sprake is van maximale werkgelegenheid en de inflatie al enige tijd boven 2 procent zit. "Het zal een tijdje duren voor we dat in orde hebben", aldus de bankier.

De euro/dollar handelde licht hoger op 1,1907. Volgens marktstrategen van UniCredit is veel van het positieve economische nieuws in de VS al ingeprijsd en weet de dollar daarom niet te stijgen ten opzichte van andere grote valuta.

"De lat voor meer dollarsterkte ligt vrij hoog", aldus UniCredit.

De olieprijs is maandag gestegen, maar kwam wat af van het hoogste niveau van de dag. Op een settlement van 59,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent duurder. De olieprijzen vonden steun in de toenemende spanningen in het Midden-Oosten, na berichten dat de Houthi-rebellen uit Jemen diverse oliefaciliteiten aanvielen in Saudi-Arabië.

Later deze week komen de OPEC en het Internationaal Energieagentschap met hun maandrapporten.

Bedrijfsnieuws

Nvidia verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet te hebben geboekt dan verwacht. Eind februari mikte Nvidia nog op een kwartaalomzet van 5,19 tot 5,41 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met een omzet van 5,32 miljard dollar. CFO Colette Kress zei dat de omzet boven de voorziene 5,3 miljard dollar uitkomt, maar specificeerde niet hoe hoog dit bedrag uiteindelijk zal zijn. Nvidia sloot 5,6 procent hoger.

Uber Technologies heeft in maart een recordaantal maaltijden bezorgd. Als de prestaties in maart worden doorgetrokken, dan kan Uber dit jaar 52 miljard dollar aan maaltijden bezorgen, hetgeen 150 procent meer zou zijn dan een jaar eerder. Bij de taxidienst van Uber was in maart bovendien sprake van de beste maand in een jaar en het aantal geboekte ritten bereikte het hoogste maandniveau ooit. Het aandeel steeg met circa drie procent.

Alibaba heeft van de Chinese mededingingsautoriteiten een boete gekregen van 18,2 miljard yuan, omgerekend ruim 2,3 miljard euro. De boete, die gelijk staat aan 4 procent van de omzet in 2019, volgt op een maandenlang onderzoek. Volgens de State Administration of Market Supervision misbruikte Alibaba zijn dominante marktpositie in online retail sinds 2015.

Alibaba sloot maandag circa 6,5 procent hoger. Sectorgenoten als JD.com en Baidu daalden juist circa 2,5 procent.

Microsoft neemt Nuance Communications over voor een bedrag van in totaal 19,7 miljard dollar, inclusief schulden. Dit bevestigde het bedrijf maandag. De overname is één na grootste voor Microsoft ooit. In 2016 werd 27 miljard dollar betaald voor LinkedIn. Het aandeel Microsoft maakte een pas op de plaats. Aandelen Nuance werden circa zestien procent meer waard.

Beyond Meat breidt zijn activiteiten in Europa uit, in onder meer Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen gaan meer supermarkten Beyond Meat producten verkopen. Het aandeel sloot circa 1,5 procent hoger.

GameStop is op zoek naar een nieuwe CEO als vervanger voor George Sherman. Dit schreef persbureau Reuters maandag op basis van bronnen. Het aandeel daalde bijna elf procent.

Luminex, maker van coronatestkits, wordt overgenomen door het Italiaanse diagnostiekbedrijf DiaSorin, voor 1,8 miljard dollar. Luminex steeg 12,4 procent.

Jefferies heeft het advies op Exxon Mobil verhoogd van Underperform naar Houden. Het aandeel daalde krap een procent.

Medline Industries overweegt om zichzelf in de etalage te zetten, waarbij een beursgang niet is uitgesloten. Dit meldde The Wall Street Journal dit weekend op basis van ingewijden. Een verkoop zou de Amerikaanse producent en distributeur van medische hulpmiddelen waarderen op een bedrag tot 30 miljard dollar. Het is niet zeker dat het private bedrijf ook daadwerkelijk wordt verkocht en het proces bevindt zich in de verkennende fase.

S&P 500 index                   4.127,99 (+0,0%)
Dow Jones index            33.745,40 (-0,2%)
Nasdaq Composite           13.850,00 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger.

Nikkei 225                     29.814,84 (+0,9%)
Shanghai Composite      3.412,67 (-0,0%)
Hang Seng                    28.727,53 (+1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1185. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1907.

USD/JPY Yen   109,71
EUR/USD Euro  1,1885
EUR/JPY Yen   130,39

MACRO-AGENDA:

04:00 Handelsbalans - Maart (Chi)
08:00 Industriële productie - Februari (VK)
08:00 Handelsbalans - Februari (VK)
08:00 Economische groei - Februari (VK)
11:00 ZEW economisch sentiment - April (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Maart (VS)
14:30 Inflatie - Maart (VS)
00:00 Maandrapport OPEC