Wallstreet niet blij met Biden...

Gepubliceerd op 23 april 2021 om 08:29

Het leek weer een dag als vanouds te worden gisteren met oplopende koersen. De AEX wist weer door het 23,6% fibo (712/713) te breken en ook de Dax was al hard op weg om op te stomen naar de 15350. Maar toen kwam Biden als een duveltje uit een doosje met de mededeling dat hij de belastingen wilde gaan verhogen en daar waren beleggers niet heel erg van gecharmeerd.

De Nasdaq daalde ruim 250 punten in slechts een half uurtje en sloot onder de bekende 13850 waarbij er wederom een potentiële top op de daggrafiek staat.

Vandaag zullen we moeten kijken hoe de Europese belegger op dit nieuws reageert, de futures staan een half uur voor opening lager, maar nog boven de steunzones.

Kortom, het word vandaag draaien, of breken voor de indices...

Veel aandacht ging gisteren uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform de verwachting vooraf liet de ECB zijn belangrijkste rentes onveranderd, net als het Pandemic Emergency Purchase Programme.

Bij het rentebesluit in maart kondigde de centrale bank aan de aankopen onder PEPP in het tweede kwartaal op te voeren om de financiële condities gunstig te houden.

Marktvolgers verwachten dat de ECB tijdens de bijeenkomst in juni zal beslissen of dat tempo weer wordt teruggeschroefd.

"Zo'n 50 procent van alle inwoners van de eurozone zou zijn eerste prik hebben gehad wanneer de ECB weer bijeen komt op 10 juni", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

In dat geval zouden de actuele economische ramingen dit ook moeten weerspiegelen, met opwaartse bijstellingen en een bevestiging van het economisch herstel in de tweede jaarhelft.

Dat in combinatie met een sneller oplopende inflatie, zou de bijeenkomst in juni het uitgelezen moment maken om te gaan praten over verkrapping van het Pandemic Emergency Purchase Programme, meent de econoom.

"Er komt een moment, en waarschijnlijk over niet al te lange tijd, dat de ECB moet beslissen hoe een rotatie te maken van het PEPP naar het 'oude' opkoopprogramma [APP] en daarmee een zeer geleidelijke exit uit de zogenaamde onconventionele maatregelen", aldus Brzeski.

Over het uitfaseren van het PEPP is donderdag in elk geval niet gesproken, aldus voorzitter Christine Lagarde. "Dat is prematuur", zei Lagarde daarover.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen is de ECB-voorzitter er donderdag in geslaagd de markten te overtuigen van het doel om de financiële condities soepel te houden.

Van Leenders wees daarbij op de lichte daling van de Duitse tienjaarsrente en de euro.

Bedrijfsnieuws

Nestlé heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet geboekt, waarbij de meeste divisies bijdroegen aan de groei. Het aandeel steeg 2,9 procent.

Credit Suisse belandde in het eerste kwartaal van 2021 in de rode cijfers door het miljardenverlies op het hedgefonds Archegos, hetgeen niet kon worden gecompenseerd door een zeer sterke groei van de inkomsten. De bank verwacht in het tweede kwartaal nog een aanvullende impact van 600 miljoen frank van het Archegos debacle. Credit Suisse heeft zijn posities in Archegos voor 97 procent verlaten. Het aandeel daalde 2,1 procent.

Renault behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere omzet die ook onder de verwachtingen uitkwam. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Orange behaalde in het eerste kwartaal van 2021 een hogere omzet, onder meer door een sterk momentum in Afrika en het Midden-Oosten. Voor 2021 verwacht het telecombedrijf een stabiele, maar negatieve EBITDA na leases. Over het overnamebod op Orange Belgium, en het huidige verzet daartegen, liet Orange zich verder niet uit donderdag. Het aandeel daalde 1,6 procent.

Pernod Ricard behaalde over het afgelopen kwartaal een hogere omzet dan verwacht. Het bedrijf verwacht een verdere groei in het laatste kwartaal van het boekjaar en gaat daarbij uit van een autonome stijging met 10 procent voor de winstgevendheid uit voortgezette activiteiten. Het aandeel steeg 1,3 procent.

SAP behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar conform voorlopige cijfers een hogere winst en handhaafde de outlook, die eerder deze maand werd verhoogd. Het aandeel steeg 3,4 procent.

Euro STOXX 50         3.604,91 (+0,9%)
STOXX Europe 600        439,63 (+0,7%)
DAX                  15.320,52 (+0,8%)
CAC 40                6.267,28 (+0,9%)
FTSE 100              6.983,24 (+0,6%)
SMI                  11.224,90 (+0,1%)
AEX                     712,94 (+0,5%)
BEL 20                4.032,01 (+1,2%)
FTSE MIB             24.398,41 (+1,0%)
IBEX 35               8.656,80 (+1,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het groen. 

Beleggers kunnen reageren op de cijfers van chipreus Intel. In het eerste kwartaal presteerde Intel boven verwachting, maar vielen de opbrengsten bij de datacenters tegen. Verder bleef de winstverwachting voor het tweede kwartaal van Intel achter bij de ramingen van analisten.

De aandelenmarkten op Wall Street zijn donderdag lager geëindigd.

De verliezen volgden op een bericht van persbureau Bloomberg dat de Amerikaanse president Joe Biden de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen wil verhogen van 20 naar 39,6 procent.

In combinatie met een bestaande toeslag op beleggingsinkomsten komt het effectieve belastingtarief voor beleggers daarmee uit op 43,4 procent, aldus het persbureau.

Het Witte Huis bevestigde donderdag dat volgende week het American Families Plan wordt gepresenteerd tijdens een toespraak van Biden in het Amerikaans Congres, maar wilde niet ingaan op specifieke belastingverhogingen. Biden beloofde eerder om de belasting niet te verhogen voor Amerikanen die minder dan 400.000 dollar per jaar verdienen.

Handelaren spraken eerder van een gezonde pauze voor aandelen, terwijl er grotere winsten in het verschiet liggen. "Ik denk dat de markt zal blijven stijgen", zei marktanalist Mike Lewis van Barclays.

Veel beleggers blijven optimistisch over de vooruitzichten voor aandelenmarkten, maar maken zich wel in toenemende mate zorgen dat het stijgende aantal coronabesmettingen wereldwijd de plannen om economieën te heropenen zou kunnen vertragen.

"Er is niet veel voor nodig om de draaiboeken voor de heropening van de economie te verscheuren", waarschuwde marktanalist Christopher Jeffery van Legal & General Investment Management.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week opnieuw is gedaald, met 39.000 aanvragen tot 547.000 nieuwe aanvragen, terwijl de markt rekende op een aantal van 603.000.

Verder liet de Chicago Fed index weer een plus zien in maart en daalden de bestaande woningverkopen in de VS in dezelfde maand. De leidende indicatoren toonden in maart een verbetering.

Olie werd licht duurder, hoewel de markt zich zorgen maakt over oplopende coronabesmettingen in landen met een grote vraag naar olie, zoals India.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Dow verloor 6,0 procent. Het Amerikaanse chemiebedrijf boekte het afgelopen kwartaal een winst van 1,32 dollar per aandeel op een omzet van 11,9 miljard dollar. Daarmee deed Dow het beter dan analisten hadden verwacht.

De resultaten van American Airlines stonden in het eerste kwartaal van 2021 opnieuw onder druk zien staan en in het tweede kwartaal voorziet de luchtvaartmaatschappij nog geen verbetering. Het aandeel daalde 4,5 procent.

AT&T verwelkomde in het eerste kwartaal fors meer gebruikers voor zijn mobiele telefonie, glasvezelinternet en streamingdienst HBO. Het aandeel won 4,2 procent.

Pfizer verloor 2,3 procent. De farmaceut heeft in Mexico en Polen namaakversies van zijn coronavaccin ontdekt. Criminelen maken in toenemende mate misbruik van de vraag naar vaccins, concludeert de farmaceut.

Nucor heeft het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt op een fors hogere omzet en verwacht voor het lopende kwartaal nog betere resultaten. Het aandeel daalde 5,2 procent.

Whirlpool daalde 0,7 procent. De fabrikant ziet zich geconfronteerd met hogere kosten vanwege een tekort aan halfgeleiders en plastic, waardoor productielijnen vaker moeten omschakelen.

SmartRent is van plan om een beursnotering te verkrijgen door middel van een fusie met Fifth Wall SPAC. De producent van thuistechnologiesystemen wordt gewaardeerd op 2,2 miljard dollar.

S&P 500 index               4.134,98 (-0,9%)
Dow Jones index            33.815,90 (-0,9%)
Nasdaq Composite           13.818,41 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld.

Nikkei 225             28.972,49 (-0,7%)
Shanghai Composite      3.466,68 (+0,1%)
Hang Seng              29.014,32 (+0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2026. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,2017.

USD/JPY Yen   107,88
EUR/USD Euro  1,2026
EUR/JPY Yen   129,71

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - Maart (Jap)
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg. (Jap)
08:00 Detailhandelsverkopen - Maart (VK)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg. (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg. (VS)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Daimler - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
13:00 American Express - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Honeywell - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Kimberly-Clark - Cijfers eerste kwartaal (VS)