Dax 15 minuut-grafiek
De AEX future staat een half uur voor de opening van de cashhandel op een winst van zo'n 5 punten.
Daarmee lijken de kopende partijen te gaan proberen de koers terug te laten keren binnen het stijgende trendkanaal.. Als dat lukt, verwacht ik een aanval op de topzone 723/725 later deze week.
De Dax staat op dit moment al in de topzone 15500/15520, als de index daar doorheen weet te breken verwacht ik een versnelling naar 15600/15630. Als we daar boven kunnen blijven kunnen we al vrij snel door naar de zone 15800/15850 later deze week.
Uiteraard zullen de kopende partijen een beetje hulp moeten krijgen van de Amerikaanse futures, maar dat lijkt vandaag wel het geval ook die futures lopen snel op.
"Het is een voorzichtige en rustige start van de week geweest voor de beurzen in Europa", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson wees op onder meer tegenvallende macro-economische cijfers uit China en nieuwe restricties in delen van Azië als factoren voor de terughoudendheid onder beleggers. In Azië loopt het aantal coronabesmettingen weer flink op.
Hoewel het Verenigd Koninkrijk volgens Hewson nieuwe stappen zet in de verdere heropening van de economie, hadden aandelen gerelateerd aan de reisindustrie en de vrijetijdssector een "tegenvallende dag". Onder meer EasyJet, IAG liepen terug, terwijl ook Ryanair flink inleverde nadat de luchtvaartmaatschappij een recordverlies rapporteerde over het afgelopen jaar.
Verder zag Hewson ook dat banken die actief zijn in Azië, waaronder HSBC en Standard Chartered aan waarde inleverden, vanwege de onzekerheid over nieuwe restricties in Singapore en Taiwan, maar ook vanwege de tegenvallende Chinese cijfers over de detailhandelsomzet in april. In april stegen de detailhandelsverkopen en industriële productie in het land minder sterk dan verwacht.
Afgelopen week stonden de aandelenmarkten wereldwijd onder druk door de snel oplopende inflatie in de Verenigde Staten. Daarbij steeg de Amerikaanse tienjaarsrente even tot 1,70 procent en de Duitse variant naar het hoogste niveau in jaren van -0,09 procent.
Maandag noteerden de lange rentes op respectievelijk 1,64 en -0,11 procent. Later deze week wordt duidelijk of de inflatie in Europa net zo hard oploopt als in de VS. Ook verschijnen de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.
Op macro-economisch vlak was het in Europa maandag eveneens rustig. De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen stabiel rond 1,2147.
Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wees op de versnelling van de vaccinatie-uitrol in de EU, waar ruim 20 procent van de bevolking nu zeker één prik heeft gehad.
"Ondertussen dalen de besmettingen sterk, terwijl veel eurozonelanden de afgelopen maand hun coronamaatregelen hebben versoepeld. Het feit dat er geen stijging in het aantal gevallen is, is gunstig voor verdere versoepelingen en de economische groei in Europa", aldus Sammani.
Bedrijfsnieuws
Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar de winst zien verdampen en voorziet ook in het lopende jaar de nodige uitdagingen. De Ierse luchtvaartmaatschappij ziet sinds 1 april dat de boekingen scherp aantrekken, maar door mogelijke lockdowns en reisrestricties is het niet mogelijk om een outlook voor de winstontwikkeling in het lopende jaar af te geven. Het aandeel sloot maandag 2,4 procent lager.
Ook sectorgenoten als Air France-KLM, Lufthansa en easyJet eindigden in het rood, met verliezen van 1,0 tot 3,0 procent.
In de DAX in Frankfurt won Adidas 2,9 procent. MTU Aero Engines was een grote daler, en leverde 2,8 procent in.
In Parijs waren de winsten niet spectaculair, met plussen rond 1,5 procent voor Stellantis en ArcelorMittal. Airbus leverde 2,7 procent in.
Euro STOXX 50 4.009,29 (-0,2%)
STOXX Europe 600 442,52 (-0,0%)
DAX 15.396,62 (-0,1%)
CAC 40 6.367,35 (-0,3X%)
FTSE 100 7.032,85 (-0,2%)
SMI 11.135,37 (+0,1%)
AEX 703,22 (-0,0%)
BEL 20 4.072,15 (+0,1%)
FTSE MIB 24.862,68 (+0,4%)
IBEX 35 9.155,60 (+0,1%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.
Wall Street is maandag lager gesloten, maar de verliezen namen richting het einde van de handelsdag wat af.
Zorgen over de sterk oplopende inflatie blijven onverminderd boven de markt hangen en beleggers kijken vooral uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die op woensdag verschijnen, om een blik te krijgen op de visie van de centrale bank op de prijsdruk in de huidige herstelfase waarin de Amerikaanse economie zich bevindt.
"Beleggers zullen zich voorlopig volledig blijven richten op de inflatieontwikkelingen, omdat de inflatie gewoon zeer belangrijk is", aldus CIO Katie Nixon van Northern Trust Wealth Management. "De inflatie en inflatieverwachtingen zijn van impact op het consumentengedrag en daarmee ook op het monetaire beleid. In het huidige klimaat kan de inflatie ook een impact hebben op het fiscale beleid", aldus Nixon.
Diverse Fed-leden hebben tot dusver de huidige prijsdruk afgedaan als tijdelijk, zelfs nadat vorige week bleek dat de Amerikaanse inflatie in april tot het hoogste niveau sinds 2008 steeg.
"Beleggers kunnen niet wachten op woensdag en zijn benieuwd wat de Federal Reserve denkt van de recente inflatiecijfers uit de VS", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. "De Fed heeft zich tot dusver weinig zorgen gemaakt over de opgelopen inflatie, omdat de centrale bank denkt dat de opleving slechts tijdelijk is."
Vorige week steeg de Amerikaanse tienjaarsrente even tot 1,70 procent. Maandag noteerde de lange rente op 1,63 procent. Later deze week wordt duidelijk of de inflatie in Europa net zo hard oploopt als in de VS.
In de op één na grootste economie ter wereld, China, lijkt het economisch herstel juist wat te vertragen. De detailhandelsomzet steeg in april met 17,7 procent ten opzichte van vorig jaar, hetgeen beduidend minder is dan de stijging van 34,2 procent in maart. Bovendien steeg de industriële productie in april met 9,8 procent op jaarbasis tegen 14,1 procent in maart. Een vergelijkbaar beeld was ook te zien in de Amerikaanse cijfers over de detailhandel en industrie.
In de afgelopen maanden bleken beleggers nog optimistisch over de aantrekkende wereldeconomie en verbeterde bedrijfscijfers, waarbij strategen voorzagen dat de bedrijfswinsten in het snelste tempo sinds 2018 zouden stijgen. In 2018 voerde voormalig president Donald Trump zijn belastingverlagingen door.
Volgens Bloomberg steeg de gemiddelde winst per aandeel van bedrijven uit de S&P 500 in het afgelopen kwartaal met 5,9 procent. De aantrekkende winsten onderstrepen dat het economische klimaat er rooskleuriger uitziet dan een jaar eerder, maar de inflatiezorgen voeren de boventoon.
"Beleggers zijn bang om zich op de beurs te storten, waardoor het vertrouwen van een paar weken geleden even zoek is, vooral in de techsector", aldus strateeg JJ Kinahan van TD Ameritrade.
Op macro-economisch vlak was er voorbeurs aandacht voor de Empire State index. De index, die de bedrijvigheid in de regio New York weergeeft, daalde tussen april en mei van 26,3 tot 24,3. Er was een stand van 24,8 voorspeld.
Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers bleef in mei stabiel op een niveau van 83.
De olieprijs is maandag gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2019. Op een settlement van 66,27 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent duurder. "Beleggers hebben oog voor de lange termijn en kijken naar het voorziene herstel in de vraag in de VS, Europa en een groot deel van Azië", aldus Robbie Fraser van Schneider Electric. Ook dollarzwakte droeg bij aan hogere olieprijzen, zo merkte marktanalist Troy Vincent van DTN op.
Bedrijfsnieuws
Tesla-topman Elon Musk heeft opnieuw de nodige kritiek geleverd op Bitcoin. Musk steunt wel een andere cryptomunt, Dogecoin. Maandagmiddag daalde de waarde van bitcoin met 3,0 procent tot ruim 44.000 dollar. Dogecoin daalde 3,5 procent, naar 0,49 dollar.
Verder werd bekend dat topbelegger Michael Burry een shortpositie heeft opgebouwd in Tesla ter waarde van meer dan een half miljard dollar. Dit meldden diverse Amerikaanse media maandag op basis van documenten die bij toezichthouder SEC werden ingediend. Beursgoeroe Burry, bekend van het boek en de film ‘The Big Short', bouwde een shortpositie op van 534 miljoen dollar tegen het einde van het eerste kwartaal. Het aandeel Tesla daalde maandag ruim twee procent.
AT&T fuseert zijn mediatak WarnerMedia met Discovery. Dit bevestigden de twee bedrijven maandag nadat er tijdens het weekend al berichten verschenen over een op handen zijnde deal. Aandelen Discovery sloten in New York circa vijf procent lager en die van AT&T krap drie procent in de min.
Pizza Hut gaat meer plantaardige vleesvervangers van Beyond Meat op het menu zetten in restaurants in Canada. Dit maakten de twee Amerikaanse bedrijven maandag bekend zonder financiële details te delen. Beyond Meat sloot ruim twee procent lager. Moederbedrijf van Pizza Hut, Yum Brands sloot circa een half procent lager.
Het cijferseizoen is in de VS over zijn hoogtepunt heen. In de komende dagen openen grote retailers als Walmart, Home Depot, Macy's en Target nog wel de boeken.
S&P 500 index 4.163,29 (-0,3%)
Dow Jones index 34.327,79 (-0,2%)
Nasdaq Composite 13.379,05 (-0,4%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie hoger.
Nikkei 225 28.403,28 (+2,1%)
Shanghai Composite 3.520,48 (+0,1%)
Hang Seng 28.545,20 (+1,3%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,2164. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2158.
USD/JPY Yen 109,19
EUR/USD Euro 1,2164
EUR/JPY Yen 132,82
MACRO-AGENDA:
00:50 Economische groei - Eerste kwartaal vlpg. (Jap)
08:00 Werkloosheid - Maart (VK)
09:30 Economische groei - Eerste kwartaal vlpg. (NL)
09:30 Consumptie huishoudens - Maart (NL)
09:30 Handelsbalans - Maart (NL)
11:00 Economische groei - Eerste kwartaal 2e raming (eur)
11:00 Handelsbalans - Maart (eur)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - April (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Home Depot - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Macy's - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Walmart - Cijfers eerste kwartaal (VS)