Dax & AEX wachten op nieuwe impulsen

Gepubliceerd op 8 juni 2021 om 08:50

Zowel de AEX als de Dax zullen naar verwachting vrijwel vlak van start gaan, op alle intraday timegframes zien we horizontaal bewegende bollinger bands en ema's. De AEX future schommelt nu rond de pivot op 719. De Dax blijft in de neutrale zone 15700/15650 bewegen.

De aandelenmarkten in Europa zijn op maandag rustig aan de week begonnen, nadat vrijdag nog nieuwe recordstanden werden bereikt. Toen werd de vrees voor een verkrapping van het monetaire beleid van de Federal Reserve getemperd door een tegenvallend Amerikaans banenrapport.

"De week is net als vorige week rustig begonnen, waarbij beleggers wachten op aanjagers later in de week", aldus analist Chris Beauchamp van IG. "Ondanks de tijdelijk hogere inflatie, zijn de verwachtingen dat de vraag naar vluchten in de komende tijd weer zal aantrekken, nu de mondiale economie langzaam herstelt", aldus Beauchamp.

Ook marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een rustig begin van de handelsweek voor de Europese beurzen, waarbij de DAX bijna opnieuw een record neerzette.

De Britse FTSE 100 sloot wel hoger, ondanks zwakte bij mijnbouwaandelen na "teleurstellende" Chinese handelscijfers, zo merkte Hewson bovendien op. In mei steeg de Chinese export uitgedrukt in dollars met bijna 28 procent op jaarbasis, terwijl de import ruim 51 procent steeg.
 
Verder zei de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen dit weekend dat een oplopende inflatie positief is wanneer die wordt veroorzaakt door een sterke economische groei. Maandag voegde ze in een toespraak toe dat in 2022 mogelijk volledige werkgelegenheid wordt bereikt in de VS. Dit is een belangrijk speerpunt voor de Federal Reserve.

"Een iets hogere rente zou in haar ogen dan ook gezond zijn", concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING in reactie op de woorden van Yellen, die opmerkte dat de rente en inflatie weer moeten terugkeren naar "een normaal niveau".

Voor Europese beleggers verschuift de focus nu naar de Europese Centrale Bank. Donderdag komt de ECB met zijn rentebesluit. Wijzigingen worden niet verwacht, maar de markt is wel benieuwd naar de nieuwe groei- en inflatieramingen en sluit niet uit dat de ECB het tempo van zijn obligatie-opkopen weer terugschroeft. Dit laatste komt volgens Ima Sammani van Monex Europe, omdat de economische omstandigheden verbeteren en seizoensinvloeden een rol spelen.

"We verwachten in het komende kwartaal een verlaging van het tempo van de netto-aankopen met ongeveer 5 tot 10 miljard euro per maand, tenzij de economische omstandigheden aanzienlijk verbeteren en de ECB in staat stellen het beleid vóór de vergadering van september te herijken", aldus valuta-analist Sammani.

De Duitse fabrieksorders daalden in april onverwacht. De markt rekende op een stijging op maandbasis met 0,8 procent, maar er was uiteindelijk sprake van een afname met 0,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Reckitt Benckiser verkoopt conform eerdere berichten zijn Chinese tak voor baby- en kindervoeding aan Primavera Capital Acquisition Corp voor 1,3 miljard dollar. De verkoop resulteert in kostenposten van omgerekend 500 miljoen Britse pond, terwijl de opbrengst wordt gebruikt om de schulden te verlagen. Het aandeel Reckitt Benckiser daalde met 0,7 procent.

IWG verloor dik 10 procent. De Britse aanbieder van flexwerkplekken kwam maandag met een winstwaarschuwing.

Argen-x daalde 2,4 procent in Brussel nadat bekend werd dat het biotechbedrijf de rechten op cusatuzumab in myeloïde leukemie terug heeft gekregen van Johnson & Johnson.

Kunstmestproducent Yara International sloot een samenwerkingsdeal met Trafigura, het handelsplatform dat gespecialiseerd is in grondstoffen. Het aandeel Yara steeg 2,9 procent en in Amsterdam steeg OCI ook 2,9 procent.

In Frankfurt was Linde hekkensluiter met een verlies van 3,0 procent. Bandenproducent Continental steeg in de DAX 2,0 procent terwijl Infineon 0,9 procent daalde.

Sectorgenoot STMicroelectronics was de grootste daler in de CAC 40 en leverde 1,4 procent in. Unibail-Rodamco-Westfield ging in Parijs aan kop met een winst van 2,6 procent.

Euro STOXX 50          4.097,65 (+0,2%)
STOXX Europe 600       453,56 (+0,2%)
DAX                    15.677,15 (-0,1%)
CAC 40                 6.543,56 (+0,5%)
FTSE 100               7.077,22 (+0,1%)
SMI                    11.630,66 (+0,5%)
AEX                    718,61 (-0,2%)
BEL 20                 4.109,46 (+0,5%)
FTSE MIB               25.824,71 (+1,0%)
IBEX 35                9.163,60 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag verdeeld.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten maandag dicht bij de recordstanden van vrijdag.

"Na de hogere koersen op vrijdag, zien we hier en daar dat er wat winst wordt genomen, na opmerkingen van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Yellen zei dit weekend dat een oplopende inflatie een goed teken is, wanneer die wordt veroorzaakt door een sterke economische groei. Maandag zei Yellen in een toespraak dat de Amerikaanse regering erop rekent dat de grootschalige stimulering met overheidsgeld zal leiden tot volledige werkgelegenheid in 2022.

Een volledige werkgelegenheid is één van de speerpunten van het monetaire beleid van de Federal Reserve.

"De markt is zo gefocust op [inflatie] dat alles wat een indicatie geeft van hoe sterk de inflatiedruk zal zijn, een aandachtspunt zal zijn", volgens Shah. "Dat Janet Yellen het heeft over het idee van hogere rentes: het is niet schokkend, maar ik denk wel dat de markt nerveus is."

"Na een solide rally op vrijdag, lijken beleggers de zorgen over de inflatie wat van zich af te schudden en zich te focussen op een snel herstel", aldus managing director Chris Larkin van E-Trade Financial.

Beleggers leken vrijdag opgelucht dat het Amerikaanse banenrapport minder sterk was dan verwacht, waardoor de zorgen over een verkrapping van het monetaire beleid van de Federal Reserve voor even zijn getemperd.

"Beleggers weten nu dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over taperen", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

"Hoewel de banencijfers een verdeeld beeld lieten zien, suggereren ze wel een solide economische vooruitgang, maar er is ruimte voor een verdere verbetering, waardoor de Fed waarschijnlijk op haar handen blijft zitten", vulde Larkin aan. "Nu we rond recordniveaus koersen, is het normaal dat beleggers even op adem willen komen aan het begin van de nieuwe week."

De markt moet volgens Aslam niet uit het oog verliezen dat hoewel het banencijfer niet overtuigend was, de arbeidsmarkt in de VS wel in de juiste richting beweegt en dat is positief voor de economie en de aandelenmarkten. Analist Raffi Boyadjian van XM spreekt van een goldilocks scenario, waarin de Fed "de tijd kan nemen voordat ze de geldkraan dichtdraait".

Dit weekend werd ook bekend dat de ministers van financiën van de G7 het eens zijn geworden over een wereldwijde minimumbelasting van 15 procent voor bedrijven. Een definitief akkoord moet worden goedgekeurd door de G20 van meest welvarende landen.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. Chinese handelsdata waren sterk in mei, maar toch iets onder verwachting. Het consumentenkrediet in de Verenigde Staten steeg in april in een vrijwel stabiel tempo.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag lager. Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,6 procent, ofwel 0,39 dollar, lager op 69,23 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs daalde nadat voor het eerst in meer dan 2,5 jaar een koers van 70 dollar per vat op de borden stond.

Bedrijfsnieuws

Google-moeder Alphabet betaalt een boete van bijna 270 miljoen dollar als onderdeel van een schikking in een mededingingszaak in Frankrijk betreffende machtsmisbruik rond online advertenties. Het aandeel Alphabet maakte een pas op de plaats.

Softwarebedrijf Autodesk wilde zijn Australische sectorgenoot Altium overnemen in een deal ter waarde van 3,91 miljard dollar, maar laatstgenoemde vond het bod te laag. Aandelen Autodesk liepen circa twee procent terug.

Afgelopen week bleek uit een registratie bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat Grubhub 14 rechtszaken tegemoet kan zien van beleggers die vinden dat het bedrijf hen heeft misleid over de overnameplannen van Just Eat Takeaway. Komende donderdag kunnen aandeelhouders van Grubhub zich uitspreken over deze overname. Het aandeel Grubhub bleef dicht bij huis.

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft maandag versneld goedkeuring gegeven aan het alzheimermiddel aducanumab van Biogen. Het aandeel Biogen schoot circa veertig procent omhoog.

Medline Industries wordt overgenomen door private equity partijen Blackstone, Carlyle en Hellman & Friedman, die voor meer dan 30 miljard dollar een meerderheidsbelang nemen. Het private familiebedrijf uit Northfield, Illinois is een belangrijke speler op het gebied van medische apparatuur. In 2020 werd een jaaromzet behaald van 17,5 miljard dollar.

Blackstone neemt via een aantal dochterondernemingen QTS Realty Trust over in een deal met een totale omvang van 6,7 miljard dollar. Het aandeel QTS steeg circa 21 procent op het nieuws. Blackstone won ruim een procent.

Kraft Heinz is van plan om 2,8 miljard dollar aan obligaties af te lossen. Het aandeel daalde licht.

S&P 500 index                   4.226,52 (-0,1%)
Dow Jones index            34.630,24 (-0,4%)
Nasdaq Composite           13.881,72 (+0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag in het rood, maar de verliezen bleven beperkt.

Nikkei 225                     29.004,29 (-0,1%)
Shanghai Composite      3.581,25 (-0,5%)
Hang Seng                    28.685,50 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2180. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2195 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2196 op de borden.

USD/JPY Yen   109,40
EUR/USD Euro  1,2180
EUR/JPY Yen   133,24

MACRO-AGENDA:

00:50 Economische groei - eerste kwartaal def. (Jap)
06:30 Inflatie - Mei (NL)
08:00 Industriële productie - April (Dld)
11:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (eur)
11:00 ZEW economisch sentiment - Juni (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Mei (VS)
14:30 Handelsbalans - April (VS)
16:00 Vacatures - April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten